Festival Jazz.. Pak Arab



Hujung minggu ni insyaallah aku akan ke Pulau Pinang, layan festival jazz dekat sana dengan member aku. Hotel pun dah tempah dekat Georgetown (walaupun venue festival dekat batu feringghi) tapi tak jauh sangat kan?

Aku beli tiket festival ni dekat Rock Corner Subang Parade hari Ahad lepas. Dalam aku tengah tunggu mamat tu print tiket, dia leh buat muka tekanan depan aku. Siap dengan espressi fizikal lagi. Aku tanya la kenapa ni? Dia kata dia stress pasal tokey kedai tu suruh bukak lagu2 "Guitar Relaxing" sepanjang hari. Kata tokey dia, pak2 arab suka lagu2 macam ni n lagu2 tu boleh tarik minat dorang untuk singgah masuk kedai dia.. Huhuu.

Aku sebelum2 ni memang ada terbaca pasal perlumbaan negara kita ni untuk memancing pak2 arab ni supaya melancong ke sini. Tapi aku tak sangka pulak sampai macam ni sekali seriusnya sampai nak pasang lagu latar dalam kedai pun kena ikut citarasa dorang gak.. Dah la jalan bukit bintang tu dah macam jalan2 dekat Arab sana. Siap buat taman untuk diorang lepak. Nampaknya sekali lagi rakyat Bolehland akan mengalah untuk diorang ni.. Orang kita kan terkenal dengan budaya menghormati tetamu? hehe

p/s: Tak silap aku, orang kita zaman2 60-70an dulu pun memang macam ada sikap hormat "giler2" kat dorang ni kan? Konon2 keturunan nabi..hmm

TOTO datang Malaysia..yeay!

Tarikh di atas aku dapat dari website rasmi TOTO..http://toto99.com. TOTO nak turun Malaysia? Arghh.. memang tak boleh nak dilepaskan. Antara band pujaan ni..adus.. Akhirnya dapat jugak aku tengok steve lukather, bobby kimball, simon phillips, david paich, mike porcaro n greg phillinganes secara live. Apa lagi orang kampung? Pakat2 kumpul duit oi.. Toto..I'll be over you...hahhaa

All I wanna do when I wake up in the morning is see your eyes
Rosanna, Rosanna
I never thought that a girl like you could ever care for me, Rosanna

All I wanna do in the middle of the evening is hold you tight
Rosanna, Rosanna
I didn't know you were looking for more than I could ever be

Not quite a year since she went away, Rosanna yeah
Now she's gone and I have to say
Meet you all the way, meet you all the way, Rosanna yeah
Meet you all the way, meet you all the way, Rosanna yeah

I can see your face still shining through the window on the other side
Rosanna, Rosanna
I didn't know that a girl like you could make me feel so sad, Rosanna

All I wanna tell you is now you'll never ever have to compromise
Rosanna, Rosanna
I never thought that losing you could ever hurt so bad

Meet you all the way, meet you all the way, Rosanna yeah
Meet you all the way, meet you all the way, Rosanna yeah

Goodbye Boys!

(gambar tidak membayangkan maksud tajuk, sekadar lambang espressi)
(sumber gambar : tak ingat)

Semalam hari terakhir bos aku dekat pejabat. Orang ibu pejabat dah tarik dia balik sana..alasan HQ perlukan orang berpengalaman untuk urus hal-hal pejabat. Dalam hati aku sebenarnya ada rasa terkilan dengan cara pengurusan ni.

Dulu sebekum masuk kerja, memang macam2 aku dengar orang kutuk pasal kerajaan (dan kutukan tu berlanjutan sampai sekarang). Tapi bila aku dah kerja dengan kerajaan, aku ada tanam satu sikap untuk sekurang-kurangnya membetulkan atau memadamkan 2-3 kutukan tu(tak tau la samada aku dah berjaya atau belum..)

Tapi pertukaran bos aku ni membuat aku terpikir, ape yang orang2 atas ni buat. Macam takde akal pun ye gak. FYI, bos aku ni baru setahun ditukarkan ke pejabat aku ni dari Pahang. Dan dalam masa setahun ni, macam2 benda dan perubahan yang dia buat yang aku nampak memang positif. Masalah disiplin dia alert, kewangan pejabat pun dia amik berat. Dan satu yang buat aku memang senang deengan dia ni pasal dia ni aku tengok orang yang berprinsip. Memang susah aku nak jumpa orang2 yang berprinsip sekarang ni lebih2 lagi yang bekerja dalam kerajaan dan memegang jawatan tinggi dan kuasa..

Lepas tu yang lagi membuatkan aku geram, bos aku ni mempunyai seorang anak yang "istimewa" atau dalam istilah sekarang ni OKU. Anak dia ni sekarang ni bersekolah dekat sekolah istimewa dekat area Klang. Tapi orang2 atasan dekat HQ aku tu macam tak pikir betapa susahnya nak uruskan hal anak yang "istimewa" ni, hal sekolah dia..bukan boleh bersekolah dekat sekolah biasa macam orang lain.

Tapi aku tau..aku menyalak macam mana pun, bos aku tetap akan tukar jugak. Aku kerja pun bukan untuk dia, untuk negara(haha..statement acah2). Jadi aku harap segalanya akan menjadi lebih baik pada masa2 mendatang. Teringat antara tulisan2 yang aku pernah baca dekat tandas asrama sekolah dulu.."Down Falls Good Guys"

I used to be such a sweet, sweet thing
Until they got a hold of me
I opened doors for little old ladies
I helped the blind to see
I got no friends cause they read the papers
They cant be seen with me and I'm getting shot down
And Im feeling mean
No more mister nice guy
No more mister clean
No more mister nice guy
They say he's sick , he's obscene
I got no friends cause they read the papers
They cant be seen with me and I'm getting shot down
And I'm feeling mean
My dog bit me on leg today
My cat clawed my eye
My moms been thrown out of society circle
My dads had to hide
I went to church incognito
When everybody rose, the reserved smith
He recognized me
Punched me in the nose

(music & lyrics : alice cooper)


Selepas Raya..




Burp...Setelah bergelut dengan lemang dan ketupat, rendang dan serunding, baru aku teringat nak update blog ni..hehe. Sebelum tu, Selamat Hari Raya diucapkan kepada sesiapa yang terbaca atau tersesat dalam blog aku ni. Maaf Zahir je. Batin kat kampung orang asli..hehehe

Raya tahun ni seperti raya tahun lepas gak. Tapi tahun ni kira 1st time la aku beraya tanpa ayah aku. So, aktiviti baru raya tahun ni, selepas sembahyang raya, terus ke pusara ayah aku (aku tau memang takde dalam mana2 nas @ hadis pasal benda ni, tapi antara 3 benda yang dibawa selepas mati ialah?)

Lepas siap semua, acara bermaafan n amik gambar..haha. Tahun ni aku rasa poyo sikit pasal kamera aku ni ader tripod, leh amik gambar auto-snap (betul ke terms ni?). Pastu famili aku semua (kecuali aku) berlepas pulang ke kampung arwah ayah aku. Dok la aku sorang2 layan tv kat rumah..

Alasan aku tak ikut dorang balik kampung ialah...aku nak exam..huhuu. Exam kali ni betul2 lepas raya. Oleh kerana aku nak bajet cuti aku (untuk study last minit..hehe) terpaksalah aku tak ambil cuti raya. Ok kan alasan aku? So..ucapan kepada yang seangkatan dengan aku, selamat mengharungi musim peperiksaan..hahaha. Semoga keputusan "warna-warna berterbangan" dapat dicapai..

Empty spaces, what are we waiting for
Abandoned places, I guess we know the score
On and on, does anybody know what we are looking for
Another hero, another mindless crime
Behind the curtain in the pantomime
Hold the line, does anybody want to take it anymore

The show must go on, The show must go on
Inside my heart is breaking
My make-up may be flaking, but my smile... still stays on

Whatever happens I'll leave it all to chance
Another heartache, another failed romance
On and on, does anybody know what we are living for
I guess I'm learning (I'm learning)
I must be warmer now
I'll soon be turning (turning, turning) round the corner now
Outside the dawn is breaking
But inside in the dark I'm aching to be free

The show must go on, the show must go on, yeah
Oooh, inside my heart is breaking
My make-up may be flaking, but my smile... still stays on
Yeah oh, oh, oh

My soul is painted like the wings of butterflies
Fairy tales of yesterday will grow but never die
I can fly, my friends

The show must go on, yeah yeah
The show must go on, go on, go on
I'll face it with a grin
I'm never giving in, on with the show

I'll top the bill, I'll overkill
I have to find the will to carry on
On with the, on with the show

The show must go on, go on, go on...

(music/lyrics by queen)



Tangga Ke Syurga

Lama tak update. Ramadhan pun makin hampir ke penghujung. Syawal pula mau mari..Hm..Teringat pulak aku dekat ketua warden aku dulu, En. Syawal..hahaha..
ok. Sementara kita menunggu Penyimpan Mohor besar Raja-Raja, Engku Ibrahim Engku Ngah membuat pengumuman bila nak raya, kita layan klip ni dulu..



p/s: Thanks to Nad kerana berjaya mempengaruhi aku secara tidak rasmi untuk mencari dan seterusnya men"download" lagu2 band ni..

Kempen..


Aku terpanggil untuk joint kempen ni. pasal aku rasa dah banyak sangat orang yang buat benda yang sepatutnya di buat. jadi, atas usaha akutakpeduli, aku letak gambar kempen ni..hehehe. Mari berkempen.

Padam..


Aku tak berniat nak mengulas filem di atas. Aku cuma berangan-angan alangkah bestnya kalau memori dalam kepala otak kita ni boleh di padam-padam macam dalam filem ni. Dalam bulan pose ni, macam2 memori yang melintas dan terlintas di dalam kepala aku ni. Macam biasa la, ada yang best, ada yang tak. Tapi banyak yang tak best. Dan memori yang tak best ni la yang aku nak buang dari benak aku ni.

Tapi, memori ape yang aku nak buang eh? Banyak sangat memori yang aku nak delete ni..Hm..pikir sat. Yup, dah dapat. Aku ingat aku nak buang memori di saat aku kenal dengan sorang minah ni. (ya, entry ni berkaitan dengan pompuan). Walaupun aku tak der ape2 hubungan dengan dia, setakat kawan (itupun kalau boleh dipanggil kawan), tapi memori pasal minah ni memang banyak menghantui kepala otak aku ni. Dan tak sedikit mimpi2 dalam tidur aku yang turut dikacau oleh dia..Damn! Kan ke bagus kalau aku tak pernah kenal kau ..............?


Kamu seperti hantu
Terus menghantuiku
Kemana pun tubuhku pergi
Kau terus membayangi aku

Salahku biarkan kamu
Bermain dengan hatiku
Aku tak bisa memusnahkan
Kau dari fikiranku ini

Di dalam keramaian aku masih merasa sepi
Sendiri memikirkan kamu
Kau genggam hatiku
dan kau tuliskan namamu
Kau tulis namamu

Tubuhku ada disini
Tetapi tidak jiwaku
Kosong yang hanya kurasakan
Kau telah tinggal di hatiku

Di dalam keramaian aku masih merasa sepi
Sendiri memikirkan kamu
Kau genggam hatiku
dan kau tuliskan namamu
Kau tulis namamu

(lirik dari Dewa19)


Search n Ramadhan..

Salam sejahtera dan Salam Ramadhan. Macam agak lambat aku nak upload video ni. Tapi takpe la kan. "Better late than never"..hehe. Kepada mereka2 yang tak berkesempatan nak pergi tengok Search perform hari tu, kat sini ader dua klip yang aku dapat amik. Ingat nak amik lebih tapi memory card digi cam aku tak besar n tangan aku lenguh nak pegang kamera tinggi2..haha.



Gadisku..



Gothik Malam Edan..


Kepada semua umat islam yang membaca blog aku ni, selamat menyambut ramadhan aku ucapkan dan selamat menjalani ibadah puasa. Semoga ramadhan kali ini menjanjikan perubahan yang baik untuk kita semua. Marhaban Ya Ramadhan..

"Nawaitu sauma ghadin 'an adaai fardhu shahri ramadhaana haazihissanati lillahi ta'aala.."

p/s: Update terbaru..untuk gambar2 sekitar konsert, sila klik sini

Akhirnya..

Setelah penat menunggu, segala lurah dan gunung didaki (cheh), segala kepayahan dan kesusahan ditempuhi..akhirnya..





She may be the face I can't forget
The trace of pleasure or regret
May be my treasure or the price I have to pay
She may be the song the summer sings
May be the chill the autumn brings
May be a hundred different things
Within the measure of a day

She may be the beauty or the beast
May be the famine or the feast
May turn each day into a heaven or a hell
She may be the mirror of my dreams
The smile reflected in a stream
She may not be what she may seem inside her shell

She who always seems so happy in a crowd
Whose eyes can be so crowded and so proud
No one's allowed to see them when they cry
She may be the love that cannot hope to last
May come to me from shadows of the past
But I'll remember till the day I die

She may be the reason I survive
The why and wherefore I'm alive
The one I'll care for through the rough in many years
Me, I'll take her laughter and her tears
And make them all my souvenirs
For where she goes I've got to be
The meaning of my life is she
She
She

(words by elvis castello)

p/s: Oleh kerana "kereta" dalam bahasa arab termasuk dalam kategori 'muannas' atau perempuan, jadi tak salah kan aku guna lagu ni...hehehe

Another day..





Satu hari lagi ke? Aiyya..lama sangat la plak. Huh..betul-betul tak sabar la plak..


Live another day

Climb a little higher
Find another reason to stay
Ashes in your hands
Mercy in your eyes
If you're searching for a silent
sky...

You won't find it here
Look another way
You won't find it here
So die another day

The coldness of this words
The message in his silence,
"Face the candle to the
wind..."
This distance in my voice
Isn't leaving you a choice
So if you're looking for a time
to run away...

You won't find it here
Look another way
You won't find it here
So try another day

They took pictures of our
dreams
Ran to hide behind the stairs
And said maybe when it's right
for you, they'll fall
But if they don't come down
Resist the need to pull them in
And throw them away
Better to save the mystery
Than surrender to the secret

You won't find it here
Look another way
You won't find it here

Boring nyer menunggu...



Minggu depan? Aduh..lamanyer..Betul-betul menguji kesabaran la kali ni. Harap-harap jadi la minggu depan..
Hm..

Shed a tear 'cause I'm missing you
I'm still alright to smile
Girl, I think about you every day now
Was a time when I wasn't sure
But you set my mind at ease
There is no doubt you're in my heart now
Said woman take it slow
It'll work itself out fine
All we need is just a little patience
Said sugar make it slow
And we'll come together fine
All we need is just a little patience
Ooh, oh, yeah

Sit here on the stairs
'Cause I'd rather be alone
If I can't have you right now, I'll wait dear
Sometimes, I get so tense
But I can't speed up the time
But you know, love, there's one more thing to consider
Said woman take it slow
Things will be just fine
You and I'll just use a little patience
Said sugar take the time
'Cause the lights are shining bright
You and I've got what it takes to make it
We won't fake it, Oh never break it
'Cause I can't take it

...little patience, mm yeah, ooh yeah,
Need a little patience, yeah
Just a little patience, yeah
Some more patience, yeah
I've been walking these streets at night
Just trying to get it right (Need some patience, yeah)
It's hard to see with so many around
You know I don't like being stuck in a crowd (Could use some patience, yeah)
And the streets don't change but maybe the name
I ain't got time for the game
'Cause I need you (Patience, yeah)
Yeah, yeah well I need you
Oh, I need you (Take some patience)
Whoa, I need you (Just a little patience is all we need)
Ooh, this time....

(words by Guns N Roses)

Er..lagu ni tak de kena sangat dengan kesabaran aku kali ni.. Saje je tampal nak menyejukkan hati sendiri..huhuu

Pemonget Tua..


p/s: Untuk memahami maksud istilah "ponget, sila rujuk sini..


Aku dapat perkhabaran minggu lepas. Dia, ya dia yang aku giler selama ni sedang bermuram durja di pulau nun hujung ke utara. Kisahnya kerana diganggu oleh seorang "pakcik" di dalam pejabat ni. Pakcik yang dari luaran nampak sangat baik, agak kuat ilmu ukhrawi dan takder tendency langsung untuk menggatal. Tapi, tu la dia. manusia memang tak boleh nak di jangka dari luaran. Muka yang baik tak mencermin hati pun baik.

Aku tak dapat nak cerita detail pasal "resource person" aku m.c hari ni. Baru balik dari perlawanan bola antara negeri (untuk jabatan aku jer..). Dengar khabar tahun ni berjaya memperbaiki prestasi berbanding tahun lepas. Berjaya menduduki tempat "ketiga" dari belakang..hehe. Ok la tu. Tahun lepas 2nd last..

Berbalik kepada gangguan yang dialami si "Dia". Pakcik tersebut menghantar mesej-mesej teks yang boleh mengganggu ketenteraman sesiapa juga anak dara (diulang: anak dara) yang menerima nya. Kecuali anak dara tu memang meminati lelaki yang berumur 50-an, mempunyai anak yang sebaya dengan mereka dan .................................(taruk lah ayat sendiri).

Kesan kepada aku? perkhabaran ni berjaya mempengaruhi tidur aku. Aku termimpi-mimpi cerita ini dalam versi aku. Walaupun cerita yang aku dapat tak lengkap. Dan cukup untuk membuatkan aku termenung panjang bila bangun tidur keesokan petangnya..haha. Ape nak cakap? Mungkin pakcik ni sebagai seorang yang kuat pegangan agama cuba untuk menzahirkan kehendak sunnah yang satu tu. Tapi..jangan la kacau yang satu opis. Kan ke orang dah tau..huhu
Damn!



Lost in the sky
Clouds roll by and I roll with them
Arrows fly
Seas increase and then fall again

This world is spinning around me
This world is spinning without me
Every day sends future to past
Every breath leaves one less to my last

Watch the sparrow falling
Gives new meaning to it all
If not today nor yet tomorrow then some other day

Ill take seven lives for one
And then my only fathers son
As sure as I ever did love him
I am not afraid

This world is spinning around me
The whole world keeps spinning around me
All life is future to past
Every breath leaves me one less to my last

Pull me under pull me under
Pull me under Im not afraid
All that I feel in honor and spite
All I can do is set it right

Dust fills my eyes
Clouds roll by and I roll with them
Centuries cry
Orders fly and I fall again

This world is spinning inside me
The whole world is spinning inside of me
Every day sends future to past
Every step brings me closer to my last

Pull me under pull me under
Pull me under Im not afraid
Living my life too much in in the sun
Only until your will is done

(words by dream theater)

Aku & Merdeka..


Dah lama aku tak update blog ni. Bukan tak nak update tapi banyak benda yang nak kena buat a.k.a aku busy..hehehe. Sempena acara nak menjerit "Merdeka" untuk kali yang ke 50 dekat depan Dataran Merdeka secara beramai-ramai dan juga sempena ulang tahun kelahiran aku (hehe) yang sama dengan Mawi (tapi aku tak berapa suka kat dia..), aku tampalkan sajak yang pertama kali aku baca dalam buku "Mat Som" karya Dato' Lat hampir 15 tahun lepas..


"Aku"

Aku warganegara merdeka
Kemerdekaan negara, kemerdekaanku
Kebebasan kepadaku,
Hanya satu beban
Apa pemimpin kata,
Aku ikut sahaja
Akal yang diberi tuhan,
Tak payah digunakan,
Kecuali untuk cari makan
Keraguan dan kerinduan jiwa (jika ada),
Ku bawa berlari,
Berlari dari rumah ke pejabat
Dari pejabat ke rumah
Hingga hilang segala sangsi
Dalam bunyi lantang peti tv
Tiap-tiap malam hari
Sambil ternganga tengok tv
Aku menjilat jari
Begitu sedapnya ayam KFC
Dan aku akan lebih tidak peduli
Aku mahu hidup begini
Seribu tahun lagi

(Saleh bin Joned, 1987)

Untuk Virgorean (betul ke ejaan ni?)..Terimalah..




Bonda in Acoustic





Aku pernah cerita kan aku dulu seorang lepasan "sekolah agama"? Sekolah kami dulu pernah mengeluarkan sebuah album nasyid (hehe) ala2 underground. Tak dijual di kedai2. Cara pengedaran adalah melalui jualan pelajar & ibu bapa. Recording pun dekat studio RTM. Tajuk album tu "Naungan Ilahi"

Dalam album tersebut, salah satu lagu "membunuh" ialah lagu Bonda nyanyian kawan aku.
Lagu ni menceritakan tentang kasihnya seorang anak terhadap ibunya yang sanggup berkorban apa saja untuk dia but at last, ibunya meninggal dunia masa anaknya further study dekat oversea. Lagu ni dulu dalam bentuk asalnya tak mempunyai alatan muzik sebagai iringan. Dinyanyikan beramai-ramai dalam bentuk acah2 "acapella" (tipikal nasyid arrangement).

Semalam member aku dah kasi satu url ni dekat You Tube, menunjukkan lagu ni telah dimainkan balik oleh mungkin salah seorang groupie nasyid sekolah aku ni. Cuma kali ni versi nyer telah dimasukkan gitar (acoustic nasyid??). Terharu jap aku bila tengok klip tu. Ye la...hampir 10 tahun aku tak dengar lagu tu, tetiba je dapat tengok lagu tu dimainkan balik oleh orang yang bukan satu sekolah dengan aku..isk2. Memang rare..Ape pun, kat bawah ni klip lagu tu siap dengan lirik lagi. Aku raser lepas korang dengar lagu ni, mesti korang terus nak carik mak korang nyer..hm. Sayangi mereka selagi ada..

p/s: Tolong maafkan sekiranya nyanyian dibawah ni ada sumbang2 or out of tune. Penyanyi adalah seorang amatur. Dan di hujung lagu akan kedengaran pengumuman dalam bahasa jepun.

p/s: Kredit untuk saudara huzil86



mega nan cerah
kelam tiba2
itu tandanya
ada bencana
saat itu ku sendirian di sisi
kubur bonda sunyi dan sepi
masih terngiang
kata2 nasihat
pedoman dan belaian kasih bonda
tapi kini bonda telah pergi
pergi nya tiada kembali

sewaktu mula ku
melankah dewasa mencari ilmu
tugas utama
ku merantau jauh meninggalkan bonda
akan ku tunaikan hajatmu bonda
tapi di dalam menghadapi cabaran
ku terlupa tugas ku di rantauan
apakah makan minum mu terjaga
adakah nasib mu terbela

oh tuhan ampunkan dosa ibuku
masukkan ia kedalam jannahmu
selamatkan ia dari nerakamu
terangi kuburnya dengan sinarmu
sedih nya hatiku
dibuai mimpi mu
hatiku di alun kecewa dan sengsara
dosaku ibarat air di lautan
hidupku sebagai anak durhaka

oh bonda ampukan kesalahanku
tak tersengaja
ku mengasarimu
hatiku kesal tiada terkira
kau pergi didalam kecewa
tidak ku tertahan
menanggung seksaan
setelah kau tiada
dugaan yg mendatang
ampuni dosaku
redha kan hidupku
kau lah mithali pedomanku

sayu mengenang
saat manis itu
tangan bonda
mengusap pipiku
terpancar senyuman di wajah bonda
agar anak nya beroleh jaya
didikan islam diberi sempurna
walaupun tanpa suami tercinta
yg telah terkorban kerna ilahi tabah menghadapi hidup yg sunyi..


Cerita cinta agung di alaf baru..



"ada org nk pukul aku ni. psl aku beli bihun utk opisnye function dgn awek dia. bodoh ke ape. awek dia bhgn akaun. mestila dia kena ikut sekali. bengap tol la."

Mesej teks ni masuk ke phone aku pukul 11.0 am semalam (23/07/2007). Dalam keadaan aku tengah rilek dan tenang menyiapkan kerja, terus aku call member aku ni nak tau cerita sebenar.

Menurut empunya cerita, kejadian berlaku pada hari ahad (22/07/2007). Opis member aku ni (digelar "N" lepas ni) berdekatan dengan stadium shah alam. Hari ahad tu opis N mengadakan majlis keraian yang membuatkan N ni terpaksa menjadi "runner" untuk membeli bihun goreng. Oleh kerana si perempuan ni tadi (kita gelar sebagai "A" untuk awek) bekerja dibahagian akaun/kewangan, maka A pun terpaksa mengikut sekali N membeli bihun kerana duit dipegang oleh A. Dan oleh kerana N ni ada kereta, maka si A pun tumpang la kereta N ni untuk membeli bihun tadi. Begitulah serba sedikit fakta kes (haha..)

Uish..tak pernah terlintas dalam benak aku ni yang bihun pun boleh membuatkan adrenalin seseorang bergerak laju untuk memukul orang lain. Giler kentang! Apa tak ada point lain ke nak cari gaduh. Carik la point yang kuat sikit ke. Aku risau gak kot2 si N ni teraba ke, terpegang kemaluan si A ni ke. Tapi N memang kata takde ape2 yang jadi pun.

Nak dipendekkan cerita, sehingga pukul 6.00 petang semalam, aku call lagi si N. N kasi tau takde aper2 yang berlaku. Hmm..satu lagi kes "cerita-gempak-je-lebih-konon2-awek-lawa-cam-angelina-jolie". macam ni punya manusia pun ada ke..Patut orang macam ni di"kasi" je. Biar dia tau bukan dia sorang je ader "tuut"..hahaha


One day i'm walking down the street
And i saw this guy his pant so big
Even a barrel can be fit..

He thinks that's he so cool
The way he walk nothing but like a bull
So i told him "Hey mister you look so fool"

You so harm that no one ever wanna play with you
You so smelly worst than a doggy...

EVEN MY BABY DON'T WANNA PLAY WITH YOU..

*words by subculture

Moral cerita: Kalau nak pukul orang pun, tolong jangan gunakan makanan sebagai point..haha


Mimpi..



Malam tadi aku dapat mimpi yang tak best. Antara mimpi2 yang kalau boleh aku taknak dapat. Memang tak best. Aku cukup tak suka bila bangun2 tidur lepas tu termenung fikirkan mimpi. Tapi aku raser aku dapat moral lepas aku fikir2 kan..Lain kali sebelum tidur sembahyang Isyak dulu n jangan la konon2 kunci jam pukul 4 pagi nak bangun sembahyang. Jawabnya..hari pun siang..hahahha. Padan muka aku..

Everytime that I look in the mirror
All these lines on my face gettin clearer
The past is gone
It went by like dust to dawn
Isnt that the way
Everybodys got their dues in life to pay

I know what nobody knows
Where it comes and where it goes
I know its everybodys sin
You got to lose to know how to win

Half my life is in books written pages
Live and learn from fools and from sages
You know its true
All the things come back to you

Sing with me, sing for the years
Sing for the laughter, sing for the tears
Sing with me, if its just for today
Maybe tomorrow the good lord will take you away
(x2)

Dream on, dream on
Dream yourself a dream come true
Dream on, dream on
Dream until your dream come true
Dream on, dream on, dream on...

Sing with me, sing for the years
Sing for the laughter and sing for the tears
Sing with me, if its just for today
Maybe tomorrow the good lord will take you away


*Dream On by Aerosmith

Band n me



"Ain't no way to keep a band together. Band come and go. You got to keep on playing no matter with who" - Del Paxton.

Mungkin ada antara korang yang masih ingat cerita apa dan masa bila dialog ini diluahkan. Pada yang tak tau @ tak ingat, dialog ni adalah petikan dari filem "That Thing You Do", scene masa drummer "The Wonders" aka hero cerita ni baru lepas layan satu show jazz and lepas tu waitress club kenalkan dia ngan Del Paxton. Aku bukan nak cerita pasal Del Paxton or Jazz. Tapi meaning wording tu pada aku.

Sejarah aku dengan band ni masa aku tingkatan 3 sekolah menengah (15 thn umur). Masa tu nak main gitar pun pasal terpengaruh ngan member2 kat rumah. Lagu pertama belajar "The man who sold the world" - Nirvana unplugged. Main satu tali je. Punya la syok sampai ulang itu je. Sampai la jiran aku ajak aku follow dia jamming ngan budak sekolah dia. Time tu main lagu tak penah nak abis. N time tu aku main gitar pasal nak glamer..hahaha

Bila lepas SPM, skill didalam dada makin meningkat (acah2 je) dan makin kerap jamm. Masa tu dah boleh mainkan sampai habis lagu. Tapi still lagu2 yang simple2..Ramones, Sex Pistols, Carburator Dung..kiranya band time tu lebih kearah punk la. Aku pun time tu hampir2 nak mohawk la..kahkahkah..acah je..tak mau la aku nak wat rambut camtu.

Scene aku dalam punk ni agak lama gak. Tapi more to dengar je. Kalo nak jamm pun lagu2 yang terpilih dan senang2. Sampai la masa aku meniaga jap (jual burger je pun) kat Town Klang dalam tahun 2001-2002, Member2 aku ajak aku main bass untuk dorang. Oh ye..masa ni aku dah beralih kepada "Bass" pasal aku sedar yang aku tak boleh nak pegang "full chord" dan aku tak nak pening2 kepala belajar kording..hehehe. Lagu-lagu yang kami selalu main mase tu banyak cover lagu2 Alice In Chain, Pearl Jam, Soundgarden, Classic rock sket2. masa ni la yang aku sedar aku dah minat giler kat bass. Dah rajin tengok cerita pasal bassist, kalau tengk konsert tu, rajin dengor sound bass n macam2 lagi la. Pendek citer memang dah jatuh cinta dengan bass ni..hahaha

Band aku yang ni memula ada prob sket. Vokalist kitorang masa ni agak busy ngan kerja. Dan sebenarnya dia ni tak berapa nak ok la kalo nyanyi. More to suka2 je. Memula tu tahan la gak. Lama2 terasa jugak la kat aku dan band mate yang lain. Sampai bila nak improve kalau asyik suka2 je. So kitorang wat keputusan, carik org baru. Dapat sorang mamat ni. member kepada gitarist aku. Suara memula cam biasa. tapi aku suka dia pasal dia ada semangat nak bagus. Sanggup praktis sendiri kat umah semata-mata nak baguskan diri. Sanggup beli album tamil "Sarigama Paramisa" semata-mata untuk belajar melenggokkan suara. Aku plak masa ni dah rajin lepak studio jamming member2. Selalu ikut member aku kalo dia jamm. Tengok bassist2 yang dah bagus dari aku main. Kira curik sket2 ilmu dari dorang la. kerja aku ni berjalan la sampai aku dapat kerja kat dalam "Gomen". Hehehe.

Selepas je aku kerja, time ni dah mula aku berangan nak beli gitar bass sendiri. lagi plak masa tu kena api ngan sorang Old-Timer yang betul2 "Old" kat tempat aku selalu jamming. Dia kata gitar ni "sajak" nagn aku la, sound aku sedap la (betul ke?) aku patut ada gitar la. Kat situ dah mula berkira-kira nak kumpul duit. Maklumlah..bukannya murah. Ngan band aku plak time ni mula ada riak2 gelombang tak puas hati. Semuanya pasal gitarist aku ni terlalu mengejar perfectionist. dan mula nak memaksa band-mate yang lain ikut ape yang dia nak main. Dan yang paling aku tak tahan..moody. Penah dia kanselkan jamming pasal dia takder mood nak jamm malam tu. padahal dah sampai studio ni. Influence satu hal gak. Kalau kena time dia dengar Vai, maka macam Vai la dia nyer main. Lagi satu yang aku kurang minat pasal dia nyer "over feel". Kalau solo tu mesti nak lama2. Tak sah kalau solo tak cecah 5-10 minit.

Aku dah mula fed-up. Kata nak improve tapi kalau jamming asyik nak solo je payah la camni. Over feel lak tu. Aku dah start rebel (darah punk dalam diri ni ader lagi kot..hehe). Aku dah mula kasik alasan tak nak jamming lagi. Ye la dari buang duit bayar duit jamm, baik aku guna duit tu wat beli benda lain. Penah pasal angin nyer pasal, aku penah putuskan tali bass masa tengah main lagu "Man in the box - Alice In Chain". Korang bayangkan tali Low E aku putuskan. Kuatnyer aku..hahaha. Drummer aku lak jenis tak wat homework kat umah. Suma nak kena aku wat. Sampai jaga counting pun aku gak. Mak ai..bassist pegang counting. mana nak carik..

Last2 aku amik keputusan, aku tarik diri dari band. Sebelum jadi ape2 baik aku chow. Secara otomatik semangat aku nak beli bass sendiri dah hilang. Dan dah kira tak nak main muzik dah ni. Nak dengar je. Tapi tu la. Sekali dah main muzik, mana leh nak tinggalkan terus. Aku selalu ikut member aku aku gi pub kalau dia perform. Masa ni member aku rajin ajak aku teman kalau dia perform kat mana2 pub kat area KL- Subang ni. AKu lak dah naik syok tengaok doraNg perform kan..enjoy je. Secara tak langsung meransang la niat nak main muzik tu balik. Kebetulan ada lak band member aku nak pakai bassist. Dorang ajak aku main untuk dorang. Band dorang ni banyak main lagu sendiri. Kurang main lagu cover. So makin syok la aku. Takder la aku terikat ngan style orang kalau aku main lagu cover.

Tapi aku ngan dorang tak lama. Bassist lama dorang main balik ngan dorang. Alasan dorang pasal bassist nak main bass balik. Sebenarnya band ni dulu 4 pieces band. Pas sorang gitaris kuar, doarang takder ganti gitarist so bassist dorang cuba nak amik possition tu. Tapi mungkin bukan rezeki aku kot. Takpe la. aku kasi balik la post tu kat dorang. Tapi semangat nak bass sendiri tetap berkobar-kobar. Masa ni jiran aku ajak main ngan dia lak. Mamat ni dah 10 tahun dah tak pegang gitar. Katanyer la. Lama gak la kitorang dok depan umah sambil refresh balik zaman2 dia main gitar dulu. Kemudian mamat ni dah assemble satu band. Dia kerah balik member2 seangkatan ngan dia masa dia main muzik dulu ajak main balik. Korang bayangkan aku sorang je yang "solo" atau dalam erti kata lain, BUJANG dalam band ni. Yang lain anak sekurang-kurangnya dah 2 orang. Ui..main ngan otai2 aku..hahaha.Kitorang cuba jamm for the first time. Cover lagu2 Wings. "Bley lagi ni"..drummer aku bersuara. Kena lak time tu kat NTV7 ada siaran "Rock Unite". terus berkobar-kobar balik la memasing nak main muzik. Nak masuk "Rock Unite" tahun depan kononnyer..hahaha. Sampai la skang ni kitorang still jamming lagi. Mamat jiran aku tu nama dia IJAN atau gelaran alter-ego dia, CARVEDIJAN. Cuma nyer skang ni kitorang banyak main lagu2 cover. tapi citer2 aku, aku nak main lagu sendiri. Aku nak ada bukti aku pernah main muzik ni dengan bukti samada cd or album band aku nanti. Bley aku citer kat legacy aku nanti. tapi takper. Wat masa skang ni aku layan band ni dulu. Aku anggap sebagai satu cara lagi untuk aku men"terrer"kan diri aku ni. Dan perkara best yang jadi kat diri aku, aku dah berjaya beli gitar bass sendiri. Itupun setelah aku mengkopakkan ASB aku. Takpe la. Janji Fender Jazz Bass USA model 1990's tu aku dapat simpan. Boleh jadi aset tu..hahaha. Aku kenang-kenang balik, memang betul kata2 Del Paxton tu. Walau apa jadi, walau band bertukar-tukar, main tetap main. Dan sekarang ni aku sedang buat seperti ape yang dipesan oleh Bill Cosby tu (dia la yang pegang watak Del Paxton tu). Kepada korang semua yang baca catatan mengarut aku ni, tunggu la kalau satu hari nanti aku dapat kuarkan album dengan band aku (band mana aku tak janji), berbanggalah korang kerana korang antara orang pertama yang kenal dengan aku..hahahaha (angkuh sungguh bunyiknyer!!) .

*Entry ni pernah keluar dekat blog Multiply aku. Saje aku paste dekat sini pasal takder benda aku nak update..hehehe

Update!


Pergh..terasa malas giler nak upload. Dah lama tak usik blog ni. Asyik la baca orang punya aje..Apayang menarik? Selain aku pergi tangok "Lanun-lanun Carribean" dua kali (free lak tu..hehe), Chriss Cornell punya album baru pun dah keluar. Tajuk "Carry On". Tapi yang dekat aku ni versi "download" punya. Versi kedai aku tak jumpa lagi. Takpe..support punya pasal, aku akan cari juga original nanti..

Cerita pasal Cornell, dalam album baru ni dia punya feel dah berubah banyak. Dah tak macam "Euphoria Morning". Mungkin ini yang dinamakan kematangan kot. Rentak lagu2 kebanyakkan rancak2.. Ala2 feel "You know my name" OST Casino Royale tu..

Dalam album ni, Cornell cover satu lagu Michael Jackson, "Billie Jean". Terus terang aku katakan, masa MJ bawak lagu ni dulu, aku tak pernah berminat nak carik lirik dia n nak teliti ape maksud wording dia. Tapi bila aku mula dengar Cornell cover lagu ni masa "Unplugged In Denver" n tau plak dia nak cover lagu ni dalam album baru dia, terus aku google lirik n print lirik lagu ni la.. Memang emo sangat2 lagu ni. Kena lak yang bawak nyer Cornell dengan sore yang mendayu-dayu..tapi still tak leh nak beat "Preaching the end of the world"..pedih sangat lagu tuh..huhuuu. Apa2 pun, kalau nak tau macamana gaya album baru cornell ni, tunggu la dekat kedai2 muzik yang dekat dengan tempat korang ataupun kalau tak sabo, boleh download dulu tapi kena cari juga la yang original...

-Billie Jean-

She Was More Like A Beauty Queen From A Movie Scene
I Said Don't Mind, But What Do You Mean I Am The One
Who Will Dance On The Floor In The Round
She Said I Am The One Who Will Dance On The Floor In The Round


She Told Me Her Name Was Billie Jean, As She Caused A Scene
Then Every Head Turned With Eyes That Dreamed Of Being The One
Who Will Dance On The Floor In The Round


People Always Told Me Be Careful Of What You Do
And Don't Go Around Breaking Young Girls' Hearts
And Mother Always Told Me Be Careful Of Who You Love
And Be Careful Of What You Do 'Cause The Lie Becomes The Truth

[Chorus]
Billie Jean Is Not My Lover
She's Just A Girl Who Claims That I Am The One
But The Kid Is Not My Son
She Says I Am The One, But The Kid Is Not My Son


For Forty Days And Forty Nights
The Law Was On Her Side
But Who Can Stand When She's In Demand
Her Schemes And Plans
'Cause We Danced On The Floor In The Round
So Take My Strong Advice, Just Remember To Always Think Twice
(Do Think Twice)


She Told My Baby We'd Danced 'Till Three
Then She Looked At Me
Then Showed A Photo My Baby Cried
His Eyes Looked Like Mine
Go On Dance On The Floor In The Round, Baby


People Always Told Me Be Careful Of What You Do
And Don't Go Around Breaking Young Girls' Hearts
She Came And Stood Right By Me
Then The Smell Of Sweet Perfume
This Happened Much Too Soon
She Called Me To Her Room

[Chorus]
Billie Jean Is Not My Lover
She's Just A Girl Who Claims That I Am The One
But The Kid Is Not My Son
Billie Jean Is Not My Lover
She's Just A Girl Who Claims That I Am The One
But The Kid Is Not My Son
She Says I Am The One, But The Kid Is Not My Son
She Says I Am The One, But The Kid Is Not My Son
Billie Jean Is Not My Lover
She's Just A Girl Who Claims That I Am The One
But The Kid Is Not My Son
She Says I Am The One, But The Kid Is Not My Son
She Says I Am The One, She Says He Is My Son
She Says I Am The One
Billie Jean Is Not My Lover
Billie Jean Is Not My Lover
Billie Jean Is Not My Lover
Billie Jean Is Not My Lover
Billie Jean Is Not My Lover
Billie Jean Is Not My Lover




pix from chriscornell.com

Kembali lagi bersama Sumolah

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Akhirnya dapat juga aku meng"update" blog ni setelah bercuti panjang yang konon2 pasal nak exam.

Demi untuk meraikan exam aku yang dah habis untuk semester ni, aku pergi layan cerita Sumolah 11hb hari tu. Kebetulan pulak Chief Afdlin n kuncu2 nyer datang ke TGV Bukit Raja untuk buat promosi. Dapat juga aku amik gambar chief. Kat bawah ni gambar2 yang aku amik pada hari tu..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Cip tengah sign autograf

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sempat lagi buat "peace" tu..sementara cik Shima tengah pujuk budak..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Senyuman si tokey sushi..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Punya la ramai orang..nak menyelit pun struggle..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Manager cip kodok yang berdedikasi..cik Shima

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Cip terselindung di sebalik "Lady in Red"

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Jaguh sumo alaf baru..





Examination..


Takde ape-ape nak tulis. Just nak wish kepada pelajar2 yang tersesat masuk dalam blog ni tak kira pelajar IPTA/IPTS, remaja/rebangka, sepenuh masa/separuh masa...Selamat menghadapi musim peperiksaan semester..

-Time-

Ticking away the moments that make up a dull day
You fritter and waste the hours in an offhand way
Kicking around on a piece of ground in your home town
Waiting for someone or something to show you the way

Tired of lying in the sunshine staying home to watch the rain
You are young and life is long and there is time to kill today
And then one day you find ten years have got behind you
No one told you when to run, you missed the starting gun

And you run and you run to catch up with the sun, but it's sinking
And racing around to come up behind you again
The sun is the same in a relative way, but you're older
Shorter of breath and one day closer to death

Every year is getting shorter, never seem to find the time
Plans that either come to naught or half a page of scribbled lines
Hanging on in quiet desperation is the English way
The time has gone, the song is over, thought I'd something more to say


Home, home again
I like to be here when I can
When I come home cold and tired
It’s good to warm my bones beside the fire
Far away across the field
The tolling of the iron bell
Calls the faithful to their knees
To hear the softly spoken magic spells.

(words and perform by pink floyd)

Terkenang..

Hari ni aku nak masukkan gambar je dalam entri kali ni. Sebenarnya trip ke Tioman ni aku pergi tahun lepas, tapi sekarang baru teringat nak upload dalam blog. Nasihat aku, kalau betul2 nak bercuti, nak honeymoon, Tioman tempat yang terbaik..heheh

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dalam bot masa nak ke pulau..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dalam bot jugak..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Bukti gambar diambil dalam bot..hehe

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tioman..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Jeti Panuba Inn..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pandangan chalet sebelah dari bilik aku..Jiran aku mat saleh ni..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tak goyang ke tengok air laut warna ni..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Malu bertanya sesat jalan..


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Jalan2 masuk kampung..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ikan..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ikan lagi..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Hutan..

Bebel..



Tempat: Dalam bilik

Waktu: Dalam pukul 10.30 pm

Tarikh: Lebih kurang minggu lepas (hujung2 bulan Mac)

Aku, dalam bilik. Dekat Klang.

Dia, dalam bilik gak. Dekat Kluang.
:
:
Aku: Kau tak tau ke nape dia tak reply sms aku?

Dia: Mana aku tau. Aku tengok dia ok je.

Aku: Tu la pasal. Tetiba je terus diam. Tak reply langsung. Aku ingat phone dia rosak.

Dia: Tu tak tau la. Aku tak la check phone dia..

Aku: Ko ngam ngan dia ke?

Dia: Baik. Dia selalu cerita pasal diri dia dekat aku.

Aku: Apa status dia? Dalam friendster tulis single..

Dia: Hehe. Dia slalu citer kat aku pasal kawan dia ni. Macam serius. Kira dah ada steady la..

Aku: Ooo...Patut la diam tetiba....


Sheets of empty canvas, untouched sheets of clay
Were laid spread out before me as her body once did
All five horizons revolved around her soul
As the earth to the sun
Now the air I tasted and breathed has taken a turn
Ooh, and all I taught her was everything
Ooh, I know she gave me all that she wore
And now my bitter hands chafe beneath the clouds
Of what was everything?
Oh, the pictures have all been washed in black, tattooed everything...

I take a walk outside
I'm surrounded by some kids at play
I can feel their laughter, so why do I sear
Oh, and twisted thoughts that spin round my head
I'm spinning, oh, I'm spinning
How quick the sun can, drop away
And now my bitter hands cradle broken glass
Of what was everything?
All the pictures have all been washed in black, tattooed everything...
All the love gone bad turned my world to black
Tattooed all I see, all that I am, all I'll ever be...yeah...

Uh huh...uh huh...ooh...
I know someday you'll have a beautiful life, I know you'll be a star
In somebody else's sky, but why
Why, why can't it be, why can't it be mine



Menunggu..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Lama jugak tak kemaskini blog ni. Asyik sebok baca blog orang lain je..Blog sendiri diabaikan...haha. Bulan Mac ni banyak benda2 yang agak struggle yang aku kena buat. Meeting, test, exam, audit, reunion, kenduri, pengapit, jamming..fuh. Banyak kan benda2 yang aku kena buat sepanjang bulan Mac ni?

Penutup bulan ni aku kena ngadap test plak. Maklumlah..pelajar tua. Atau dalam bahasa terhormat "pelajar matang"..haha. Satu pebenda pun aku tak studi lagi ni. Adus..kengkadang tak la rasa cam busy sangat. Tapi ntah. Maybe aku yang tak reti nak handle masa tu.

Weekend ni pun band projek aku nak mula 1st jam. Nak tengok kot2 line-up ni boleh pergi jauh. Huh..susah nyer nak menubuhkan sebuah kumpulan "Rawk" ni..bak kata kawan aku. Dah berapa kali tukar-tukar line-up. masih tak boleh nak dapat yang best.

Semenjak pandai guna Torrent ni, makin tak menang tangan aku ni..haha. Macam-macam benda nak di download. Heroes aku hampir complete..Cuma pasal kat US pun cerita tu bulan April baru main balik, maka aku nyer proses download pun menjadi tergantung. Betty aku pun hampir lengkap. The L Word, tok sah cerita. Dengan konsert lagi..pergh..heaven..hehe.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

A heart that's full up like a landfill,

a job that slowly kills you,

bruises that won't heal.

You look so tired-unhappy,

bring down the government,

they don't, they don't speak for us.

I'll take a quiet life,

a handshake of carbon monoxide,

with no alarms and no surprises,

no alarms and no surprises,

no alarms and no surprises,

Silent silence.

This is my final fit,

my final bellyache,

with no alarms and no surprises,

no alarms and no surprises,

no alarms and no surprises please.

Such a pretty house

and such a pretty garden.

No alarms and no surprises,

no alarms and no surprises,

no alarms and no surprises please.

Keluh-kesah..

Peringatan: Entry di bawah mungkin agak serius nadanya dan mungkin melibatkan perkara-perkara yang agak sensitif..


Malam tadi ada sesi bersembang didepan rumah aku. Aku dan member aku. Tengah syok2 kami bersembang, datang seorang member lama yang dah lama tak lepak sekali. Selepas bersalaman, sambil menghidupkan "Benson & Hedges"nya (dan tak lupa menghulurkan sebatang kepada kawan aku, bukan aku pasal aku dah 6 bulan kata TAK NAK!), beliau mula bercerita...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Cerita beliau dimulakan dengan cerita beliau telah bertukar tempat kerja (sebelum ini beliau bekerja di Sri Kembangan sebagai penjual kereta2 Proton). tempat kerja baru beliau sekarang di kawasan Setapak, sebagai penjual kereta Honda pulak. Baru mula bekerja tak sampai sebulan.

Cerita beliau dimulakan juga dengan masalah kekurangan duit yang dialami olehnya. Cerita tentang perkembangan jualan kereta di Malaysia yang dikatanya terlalu teruk (dari kaca mata seorang penjual kereta). Cerita tentang kehidupan di negara ini yang semakin hari semakin mendesak penduduknya tentang duit. Cerita tentang "cerita" yang diceritakan kepada beliau oleh seorang yang bekerja "menaiki-motor-besar-warna-putih" setiap hari tentang kenapa orang2 seperti beliau mengambil rasuah. Juga cerita beliau tentang seorang kawan didalam industri penjualan buku mengenai betapa "susahnya" hidup sebagai penjual buku (salesman syarikat) untuk menyara bini dan 5 orang anak dengan gaji yang "ado-ado". Sehingga tergamak memberi nasihat yang "berguna" kepada beliau dengan mengatakan "sekarang ni, apa benda yang boleh disebat, kau sebat.." Hingga kepada cerita terakhir kawan aku yang menceritakan kerana kesusahan yang dialami sekarang, beliau mula berjinak-jinak bermain "nombor ekor" dengan kadar yang konsistan, setiap Sabtu sebanyak RM 10.00 sekali main.

Kawan aku ni juga sempat memetik sebuah hadis yang bermaksud (tafsiran bebas) "sesungguhnya kemiskinan itu membawa kepada kekufuran" untuk membawakan maksud ke"relevan" an beliau bermain nombor ekor. Itu belum dikira dengan caci-maki dan herdikan beliau kepada pihak pengurusan negara dan partai politik kerana kesusahan yang menimpa beliau sekarang.

Apa yang aku dapat lihat pada masalah kawan aku ni ialah DUIT. Hm..punca kemurungan 90% manusia (baca: lelaki) kat dunia ni berpunca dari duit gak. Dari apa yang diceritakan, memang tu la masalah besarnya. Sampaikan sanggup bermain nombor ekor untuk menunjukkan tanda marah pasal beliau takde duit (pelik kan?)

Masalah duit ni memang masalah yang aku rasa sampai akhir zaman pun tak boleh nak selesai. Memang ada bermaca-macam cara orang buat duit sekarang ni. Dengan MLM la, pelaburan internet la, kerja part-time la..tapi tu la. Pada aku kat dunia ni kalau nak kaya, nak berjaya, uasaha kena lebih. Aku pun tak setuju dengan apa yang aku dengar tapi..orang tengah marah. Apa yang kita cakap pun, dia bukannya dengar.

Aku cuma boleh kata kat beliau supaya redha dengan apa yang ada dan tak perlu nak tunjukkan tanda protes kita sampai main nombor ekor. lagi la nampak bodoh. dah la takde duit, main nombor pulak tu. Komen aku pasal negara ke, politik..takyah kot aku nak tulis. Cuma ye la..aku harapkan semoga satu hari nanti member aku tu akan ok balik dari problem duit beliau ni..

Money, get away.
Get a good job with good pay and youre okay.
Money, its a gas.
Grab that cash with both hands and make a stash.
New car, caviar, four star daydream,
Think Ill buy me a football team.

Money, get back.
Im all right jack keep your hands off of my stack.
Money, its a hit.
Dont give me that do goody good bullshit.
Im in the high-fidelity first class traveling set
And I think I need a lear jet.

Money, its a crime.
Share it fairly but dont take a slice of my pie.
Money, so they say
Is the root of all evil today.
But if you ask for a raise its no surprise that theyre
Giving none away.

Huhuh! I was in the right!
Yes, absolutely in the right!
I certainly was in the right!
You was definitely in the right. that geezer was cruising for a
Bruising!
Yeah!
Why does anyone do anything?
I dont know, I was really drunk at the time!
I was just telling him, he couldnt get into number 2. he was asking
Why he wasnt coming up on freely, after I was yelling and
Screaming and telling him why he wasnt coming up on freely.
It came as a heavy blow, but we sorted the matter out



*gambar dari majalahkereta.com
*lirik lagu: Pink Floyd - Money

Going To Kluang..


Spent my days with a woman unkind,
Smoked my stuff and drank all my wine.
Made up my mind to make a new start,
Going to california with an aching in my heart.
Someone told me theres a girl out there
With love in her eyes and flowers in her hair.
Took my chances on a big jet plane,
Never let them tell you that theyre all the same.
The sea was red and the sky was grey,
Wondered how tomorrow could ever follow today.
The mountains and the canyons started to tremble and shake
As the children of the sun began to awake.
Seems that the wrath of the gods
Got a punch on the nose and it started to flow;
I think I might be sinking.
Throw me a line if I reach it in time
Ill meet you up there where the path
Runs straight and high.
To find a queen without a king;
They say she plays guitar and cries and sings.
La la la la
Ride a white mare in the footsteps of dawn
Tryin to find a woman whos never, never, never been born.
Standing on a hill in my mountain of dreams,
Telling myself its not as hard, hard, hard as it seems.

Aku baru lepas dari minggu-minggu yang "acah-acah" busy. Dengan kerja kat opis, kena pergi bengkel pulak, dengan kelas lagi..huuu..Gila sebok aku ni..hahaha.

Trip kali ni aku kira trip pertama ke Kluang selepas peristiwa banjir besar tempoh hari. Tapi aku tak ambil gambar-gambar kesan banjir tu. Gambar-gambar ni mana yang aku ingat nak tangkap, aku amik je..hehe

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Bandar Kluang sewaktu mendung..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Deretan kenderaan kerajaan.."Kereta gomen.."

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Jangan ingat nak naik kereta api je kena pergi sini..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Layan kopi la..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tempat yang betul kalau nak minum kopi kat Kluang..



....



So, so you think you can tell Heaven from Hell,
blue skies from pain.
Can you tell a green field from a cold steel rail? A smile from a veil?
Do you think you can tell?

And did they get you trade your heroes for ghosts?
Hot ashes for trees? Hot air for a cool breeze?
Cold comfort for change? And did you exchange
a walk on part in the war for a lead role in a cage?

How I wish, how I wish you were here.
We're just two lost souls swimming in a fish bowl,
year after year,
running over the same old ground. What have we found?
The same old fears,
wish you were here.

(Waters, Gilmour)

Photobucket - Video and Image Hosting

p/s: Entry ini ditulis semata-mata untuk memenuhkan ruangan sahaja, tiada kena mengena dengan perasaan atau rasa hati penulis..hehee

p/s2: Baru penulis perasan, hampir kesemua entri didalam blog ini mempunyai lirik lagu samada sebelum atau selepas gambar...hahaha



Intai ke ngendap?

Every breath you take
Every move you make
Every bond you break
Every step you take

I'll be watching you

Every single day
Every word you say
Every game you play
Every night you stay

I'll be watching you

Oh can't you see
You belong to me
How my poor heart aches with every step you take

Every move you make
Every vow you break
Every smile you fake
Every claim you stake

I'll be watching you

Since you've gone I've been lost without a trace
I dream at night I can only see your face
I look around but it's you I can't replace
I feel so cold and I long for your embrace
I keep crying baby, baby please

Every move you make
Every vow you break
Every smile you fake
Every claim you stake

I'll be watching you
(words and music by Sting)
Photobucket - Video and Image Hosting

Aku datang opis hari ni. Semua orang tak naik opis lagi. Ye la, orang dah kasi cuti raya Cina, yang awak gi rajin kerja kenapa..Hm... Sambil-sambil aku bukak email, nyelongkar blog orang lain, tiba-tiba datang idea dalam kepala aku ni untuk meng"google" nama orang. Dan orang yang aku google pun kira-kiranya ada "sentimental value" la dengan diri aku..hahahaha. Kalat nyer jiwang.

Aku memang tak sangka yang aku akan jumpa apa-apa pasal dia. Ye la. Dia bukan artis atau pak menteri yang cerita mereka memang terlalu "murah" dalam laman maya ni. Sambil aku selak-selak lembaran "google" yang menunjukkan keputusan, tiba-tiba aku jumpa satu laman yang hampir sama dengan apa yang aku "google" tadi. Dan...damn! Memang dia yang aku cuba-cuba google tadi dan aku jumpa berita pasal dia dekat satu tempat yang aku sendiri tak sangka.

Dan secara tiba-tiba, mp3 player "workstation" aku memutarkan lagu ni..."Every breath you take". Lagu dari album terakhir Sting dengan rakan-rakan polis beliau ternyata amat kena dengan situasi aku. Aku sedang mengendap? Skodeng? Mungkin niat aku hanya "saja-saja" tapi tindakan "saja-saja" tu membuahkan hasil. Aduh..tapi takpe kan skodeng cara camni..Tak melibatkan zahir..hehehe

p/s Kepada mereka-mereka yang tak tau atau tersalah anggap maksud lagu di atas, lagu ini bukan lagu "jiwang" bunga-bunga atau seangkatan dengannya tapi lagu pasal orang yang sangat-sangat suka memerhatikan orang lain yang dia suka, dalam erti kata lain "pengendap". Sila rujuk ROTTW keluaran 2-3 bulan yang lepas. Ada diceritakan mengenai lagu ni. Terima kasih Nad..


-Gambar dari fotosearch.com-

Pusingan kawan..










Salam. Kembali lagi untuk bersiaran..ceh. Dah macam pembaca berita la pulak. Aku tengah boring tak tau nak buat apa ni. Dok sorang-sorang kat opis..konon nak buat assignment tapi haram. Baru bukak soalan dah 'blur'. Kena jugak turun KL jumpa mereka-mereka yang sealiran dengan aku..kawan-kawan sekelas..haha

Cerita pasal kawan sekelas ni, bebudak sekolah aku dulu tengah merancang nak buat perjumpaan semula ala-ala "picnic" dalam rimba gitu. Lokasi cadangan dah ada. Chalet dekat Kg. Kemensah, Hulu Klang. Ala, kat belakang Zoo Negara tu. Aku kena lak jadi antara urusetia benda ni. Boring betul. Dah takde orang lain gamaknya.

Pada sesetengah orang, perjumpaan bekas pelajar "lama" atau "tua" ni buang masa je. Ye la, masa sekolah dulu kawan dibuatnya bergaduh. Mana tak didendam nya orang tu. Tapi pada sesetengah yang lain, zaman sekolah ni la antara zaman yang paling best pada diorang. Zaman ni la ada yang mula-mula belajar nak jadi nakal (yang lebih advance pun ada..haha), ada yang belajar nak bercinta (sampai beranak-pinak bila lepas sekolah tu..kawin la maksud aku!), ada yang concentrate giler nak belajar dengan harapan dapat jadi "best student"..macam-macam la kenangan. Dan ada manusia ni yang hidup dengan kenangan. Ye la, apa lagi kita nak bualkan kalau jumpa kawan lama atau kawan sepermainan dari kecik kalau tak "kenakalan" yang kita buat ataupun pengalaman-pengalaman masa dulu-dulu.

Aku memang exited kalau ada rancangan nak jumpa kawan-kawan lama ni. Nak tau perkembangan samada yang dah jadi Dato' ke, yang dah kawin ke (ramai) atau yang dah tak de. Ye la, memasing sekarang dah besar, dah banyak tanggungjawab yang dipegang. Memang susah la kalau nak jumpa-jumpa sekadar nak tanya khabar. Jadi aku harap-harap sangat "reunion" kali ni berjaya..hm...

Boo Hoo Clapping Song

-carburetor dung-

I walk alone, I'm lonely
Why should we hear your problems?
I sit at home, I'm crying
Don't wanna know, we don't care
My baby's gone, she left me
Suits you right boy, you now it
My world gone wrong, please help me
We have no time, no beat it!


And everyday, we share our dreams
And everynight, we laugh at things
Now you don't care, now you don't feel
So many friends, now where they'll be?
Now you tell me...

Photobucket - Video and Image Hosting

Kacau?

(gambar tiada kaitan dengan entry..)



They say misery loves company
We could start a company and make misery

Frustrated, incorporated
Well I know just what you need
I might just have the thing
I know what youd pay to see

Put me out of my misery
I'd do it for you, would you do it for me
We will always be busy making misery

We could build a factory and make misery
Well create the cure; we made the disease

Frustrated, incorporated
Frustrated, incorporated
Well I know just what you need
I might just have the thing
I know what youd pay to feel

Put me out of my misery
All you suicide kings and you drama queens
Forever after happily, making misery

Did you satisfy your greed, get what you need
Was it only envy, so empty

Frustrated, incorporated
Frustrated, incorporated

Frustrated, incorporated (put me out of my misery)
Frustrated, incorporated (Id do it for you, would you do it for me)
Frustrated, incorporated (forever after happily)
Frustrated, incorporated (making misery)


Hari ni mood aku tetiba rasa tak stabil. Bercampur-baur..kecewa pun ada, marah pun ada, suka pun ada.. Tak tau ape sebenarnya yang bermain dalam kepala otak aku ni. So, aku simpulkan benda ni adalah "Misery" dan secara otomatik lagu dari "Soul Asylum" ni bermain-main dalam kepala otak aku. Aku rasa lirik lagu ni boleh men"describe" segala perasaan yang tengah bermain-main dalam otak aku ni. Dan pasal tu la jugak, aku dengan segera-geranya men"download" lagu dan liriknya sekali. Hm..kacau-kacau..


Azam...



Diam tak diam, hari ni hari terakhir dalam tahun Hijrah. Jatuh pula pada hari Jumaat, penghulu segala hari. Tapi macam biasa la. Berapa kerat saja dari kita yang peka dengan tarikh ni. Kebanyakan akan lebih mengingati tahun "omputeh" ni dari tahun Hijrah kerana kebiasaan nak masuk tahun baru mesti ada konsert, bunga api kan? Pastu siap orang "wish" berbagai-bagai dan kebiasaan nya talian telefon bimbit mesti "jamm" malam tu. Kengkadang pukul 4 pagi baru terima sms yang dihantar pukul 11 mlm tadi (biasa buat ni..)

Benda yang tipikal tiap kali bab tahun baru ni ialah azam. Bukan Mohd. Nor Azam tetapi "Azam". Atau dalam bahasa lainnya, cita-cita atau sasaran. Masa ni la banyak azam-azam yang kita dengar macam "nak berhenti merokok", "nak carik jodoh" dan macam-macam lagi la. Tapi tu la..kebanyakan orang akan menanam azam dalam diri dorang ni ketika tahun masehi ni, bukan pada tahun Hijrah. Yang dorang ingat tahun Hijrah ni ialah peristiwa Nabi Muhammad S.A.W berhijrah dari kota Mekah ke kota Madinah.

Aku tak nak membebel pasal azam ni tapi motif utama aku hanyalah nak mengucapkan "Selamat Tahun Baru" 1428 Hijrah. Semoga segala yang menanti dan yang akan berlaku tahun ni akan lebih baik dari tahun lepas. Itu aje..haha. jom nyanyi ramai-ramai..

Satu Muharram detik permulaan
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
Dari kota Mekah ke kota Madinah

Atas keyakinan dan Iman yang teguh
Kaun Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban, harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta

c/o (ramai-ramai)
Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrha memupuk perpaduan

Oleh itu mari semua
Kita sambut Maal Hijrah
Tingkatkan semangat perjuang syiar Islam
Untuk sepanjang zaman (faded..)