Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2008

Senandung Rakyat Bawahan..

Piliharaya dah habis, bentuk kabinet pun dah selesai, lantik menteri besar pun sudah. Konsert Toto pun dah setel..hehe. Sekarang masa untuk kita bersenandung. Kawan aku yang suruh aku carik lagu ni. Asalnya lagu ni memang antara lagu yang dah bertaraf "malar segar" dalam arena klasik rock dan sangat "berpuaka" pada jiran aku kerana tiap kali lagu ni dimainkan atau disimpan dalam komputer dia, mesti hard disk komputer tu akan rosak..hohoho. Tapi kali ni versi yang dipersembahkan memang sangat2 lain. memang seperti yang semua tahu, kekuatan si freddy mercury tu ialah vokal dia (ada artikel mengatakan range vokal dia boleh sampai 5 oktaf). Tapi apa akan jadi kalau yang menyanyi tu bukan sorang je yang suara macam dia, tapi sepuluh orang? huhu. Giler kentang kan?

Rukunegara

1. Kepercayaan kepada Tuhan 2. Kesetiaan kepada RAJA & Negara 3. Keluhuran Perlembagaan 4. Kedaulatan Undang-Undang 5. Kesopanan & Kesusilaan -DAULAT TUANKU-

Toto Live @ Cyberjaya Pt 2..

Tiap2 konsert mesti ader part medley kan? Toto punyer part medley tak perform full band. Dorang cuma hantar Greg Phillinganes untuk perform lagu2 dorang. Memang sebelum tu Steve Lukather ada janji akan main semua lagu2 top dorang. Tapi aku memang tak bajet dorang cuma perform guna keyboard je..huhu. Antara lagu yang dorang cover ialah Georgy Porgy, Child’s anthem, 99, Lion, I’ll be over you (frust betul aku pasal dorang tak perform lagu ni full band). Lepas je habis part medley tu, semua ahli band masuk. Dorang nyanyi intro satu lagu ala2 ballad sket..nyanyi lak ramai2. aku memula memang tak dapat nak cam, pastu terus excited pasal dorang perform “Rosanna”. Terus aku buat video guna Cybershots aku..huhu. memang gempak la dorang. Pastu show dorang bersambung dengan lagu Pamela, Gift of Faith, Hold The Line, I Supply The Love dan banyak lagi lagu (aku lupa tajuk..huhu) Masa lagu Hydra, dorang buat long arrangemnet. Kasi can kat Simon Philips bantai drum dia..huhu. memang mamat

Toto Live @ Cyberjaya Pt 1..

Petang 15 hb aku dapat miscall dari satu no. aneh. Aku return call. Rupanya amoi dari Axces Ticket nak maklumkan kat aku yang Toto punya konsert kena delay pasal kargo barang2 dorang baru sampai dari Bandung petang tu. Dah hilang sikit keterujaan aku. Tapi memikirkan yang nak datang ni Toto, semangat tu datang balik..huhuuh Petang 16 hb, aku keluar rumah pukul 5.30 pm. Bawak kereta dengan tenang melalui hiway KESAS, potong ikut Puchong terus menuju Cyberjaya. Sampai sana dalam pukul 6.30 pm. Sempat lepak dengan member aku yang kerja kat EDS Cyberjaya cerita pasal politik pasca PRU 12..hahaha. Pukul 8.30 pm, aku dah terpacak dekat lokasi konsert. Orang baru nak ramai. Maklumlah, hujan baru berhenti di Cyberjaya. Parking kereta agak becak dengan tanah merah. ada guest band dari Kuala Lumpur, cover unplugged lagu2 EWF, Toto & 2-3 band yang aku dah lupa. Sempat sambar t-shirt konsert untuk Tour 2008 ni. Agak frust pasal tulisan kat belakang untuk venue di Malaysia ni Stadium Negara. A

10 days to go..

Yess..akhirnya dengan pertolongan sorang kawan, aku berjaya mendapatkan tiket ni. Setelah puas aku meranjau dekat "Fantasy" Sunway Pyramid & "Rock Corner" Subang Parade, rupanya tiket ni dijual di Mid Valley , OU & outlets2 yang rata2 semua dekat KL. Nasib member aku ni memang kerja setentang dengan Mid Valley (hint:gomen). Tapi..hasil tinjauan aku, promosi konsert ni tenggelam dek kerana promosi "festival" muzik yang satu lagi tu. Hm.kenapa la dorang ni tak leh nak pakat buat hari lain2. Black Sabbath & Megadeth masa live dekat Singapore pun boleh buat hari lain2. Harap2 konsert ni tak kena tangguh or for the worst, kena kansel akibat tak ramai penonton. Dah macam "dream come true" nak tengok dorang ni main live depan mata ni..huhu Apa-apa pun..."I heard drums echoing tonight.." p/s: Apsal tiket ni macam sempoi sangat? Takkan la band "otai" dari luar tiket konsert macam tiket separuh akhir Piala Malaysia je?..hmm