Kalau korang perasan dekat blog aku ni, untuk header aku ada letak satu ayat.. "Mencari dalam keadaan mata baikku tertutup". Bunyi agak jiwang kan? hahaha. Boleh aje jiwang. Dah nama manusia..hahaha. Tapi bukan tu sebenarnya maksud ayat tu..

Ayat tu adalah terjemahan kepada "Searching with my good eyes closed". Tajuk lagu dari antara band idola aku, Soundgarden. Dari album "Badmotorfinger", album studio ketiga rilisan mereka yang dikeluarkan pada tahun 1991. Untuk yang tak tau, Soundgarden adalah band asal Chris Cornell sebelum dia join Audioslave (dah pecah pun band ni) dan Matt Cameron (drummer Pearl Jam sekarang) Selain mereka ialah Kim Thayil di posisi gitar dan Ben Shepherd sebagai bassist.

Aku nak review lebih-lebih tak boleh gak pasal aku belum ada koleksi album Soundgarden ni. Yang aku ada cuma "A Side", satu-satunya album kompilasi dorang bersama Major Label A&M dan lagu tu takde dalam album ni. Tapi aku memang suka lagu ni pasal lirik Cornell yang memang menyentuh kalbu (Cornell & Vedder kalau buat lirik memang "menangkap" beb.) Jadi aku tepekkan la VC live dorang kat sini.



Painted blue across my eyes
And tied the linen on
And I'm on my way
Looking for the paradigm
So I can pass it off
Is it on my side


Is to the sky
Looking to the sky and down
Searching for a ground
With my good eye closed


If I took you for a ride
Would you take it wrong
Or would you make it right
Looking for a pedestal
That I can put you on
And be on my way


Is it to the sky
Looking to the sky and down
Searching for a ground
With my good eye closed


Stop you're trying to bruise my mind
I can do it on my own
Stop you're trying to kill my time
It's been my death since I was born
I don't remember have the time
If I'm hiding or I'm lost
But I'm on my way

Sumber rujukan dari sini.

Unofficial website dorang.