(Dari kiri Roger Waters, Nick Mason, Syd Barret & Richard Wright)

Antara band-band rock klasik yang memang aku teringin nak tengok dorang perform depan mata dan yang aku berharap supaya dorang boleh reunion balik (pasal ahli-ahli lama semua masih ada) sebelum ni adalah Pink Floyd. Aku masih tak boleh lupa pengalaman aku pertama kali layan Live "Pulse" mereka masa tu dalam bentuk VHS. Kemudian repeat carik vcd dan akhirnya DVD, band mereka adalah antara band yang banyak orang labelkan sebagai "gila" kerana lagu-lagu mereka yang susah nak diterangkan (rujuk album "ummagumma" ataupun 4 album terawal mereka). Ada juga yang melabelkan mereka ni sebagai "genius yang bermain musik".

Tapi aku rasa aku dah boleh melupakan pasal impian aku nak tengok "reunion" dorang ataupun "Live" dorang lagi kerana salah sorang band member, Richard Wright selaku keyboardist Pink Floyd telah meninggal dunia semalam akibat kanser. Beliau mati pada umur 65 tahun. Di ceritakan juga bahawa beliau telah lama bertarung dengan penyakitnya itu dan akhirnya keputusan perlawanan telah ditentukan..

Kematian beliau pasti akan meninggalkan kesan yang bukan sedikit kepada peminat-peminat Pink Floyd. Siapa yang boleh lupa bunyi keyboard yang memenuhi lagu "Shine On You Crazy Diamond" atau "Coming Back To Live"? Juga efek keyboard untuk "The Great Gig On The Sky" ataupun "Another Brick In The Wall Part 1-3". Antara keyboardist & pemain hammond organ yang pada aku terbaik di arena classic rock (sorang lagi John Lord, keyboadist Deep Purple). Dan makin mahal la discography album dorang lepas ni...huhuhu.

Untuk berita asal, klik sini.

(Ketika Live Pink Floyd, 2006)


Remember when you were young, you shone like the sun.
Shine on you crazy diamond.
Now there's a look in your eyes, like black holes in the sky.
Shine on you crazy diamond.
You were caught on the crossfire of childhood and stardom,
blown on the steel breeze.
Come on you target for faraway laughter,
come on you stranger, you legend, you martyr, and shine!
You reached for the secret too soon, you cried for the moon.
Shine on you crazy diamond.
Threatened by shadows at night, and exposed in the light.
Shine on you crazy diamond.
Well you wore out your welcome with random precision,
rode on the steel breeze.
Come on you raver, you seer of visions,
come on you painter, you piper, you prisoner, and shine!

(Shine On You Crazy Diamond I-V)