Heaven & Hell

Sing me a song, you're a singer
Do me a wrong, you're a bringer of evil
The Devil is never a maker
The less that you give, you're a taker
So it's on and on and on, it's Heaven and Hell, oh well

The lover of life's not a sinner
The ending is just a beginner
The closer you get to the meaning
The sooner you'll know that you're dreaming
So it's on and on and on, oh it's on and on and on
It goes on and on and on, Heaven and Hell
I can tell, fool, fool!

Well if it seems to be real, it's illusion
For every moment of truth, there's confusion in life
Love can be seen as the answer, but nobody bleeds for the dancer
And it's on and on, on and on and on....

They say that life's a carousel
Spinning fast, you've got to ride it well
The world is full of Kings and Queens
Who blind your eyes and steal your dreams
It's Heaven and Hell, oh well
And they'll tell you black is really white
The moon is just the sun at night
And when you walk in golden halls
You get to keep the gold that falls
It's Heaven and Hell, oh no!
Fool, fool!
You've got to bleed for the dancer!
Fool, fool!
Look for the answer!
Fool, fool, fool!

Aku skarang ni cukup rajin dengar balik lagu ni. Ini semua gara-gara baru lepas layan dvd "Metal: A headbanger's Journey", jiran aku punya. DVD ni menceritakan pasal sejarah dan asal usul serta perkembangan muzik metal dari kacamata seorang "metalian" yang juga pemegang ijazah sarjana muda "Anthropology", Sam Dun. Part lagu ni keluar masa dia menemuramah vokalis otai tu, Ronnie James Dio menanyakan asal usul lagu ni. Ronnie dalam jawapannya menerangkan secara berfalsafah bahawa "syurga dan neraka" tu ada kat atas dunia ni juga. terpulang kepada manusia untuk mengikut jalan ke syurga atau ke neraka. Hm..satu jawapan yang bagus dari seorang "old-timer".

Juga memuatkan temuramah dengan Alice Cooper berkenaan pengalaman beliau bersama-sama peminat Black Metal kat Sweden dan Norway. Agak sinis jugak jawapan si Cooper ni pasal mat-mat black metal tu..haha.

Aku tak berniat nak review dvd ni. tapi kalau korang terjumpa dvd ni, korang mesti tengok dvd ni baru korang boleh mengatakan korang ni betul-betul seorang metal..hahaha. Juga dimuatkan dalam dvd ni, interview dengan Dee Snider (Twisted Sister) pasal kontroversi dia ngan Tibby Gore (bini Al Gore tu), Slipknot, Tom Morello, Lemmy Motorhead, Mayhem, Tony Iommi, Bob Ezrin (produser Pink Floyd ni!), Korn dan banyak lagi yang aku dah lupa. Carik jangan tak carik..

p/s: Ijan, kalo berani kita jamming "heaven and hell" ni la..hahaha