Semenjak dua menjak ni kepala dah tepu dengan muzik rock. Konsert Awan Biru berbaloi-baloinyer, konsert 2 generasi untuk dana Mercy, konsert itu, konsert ini. Rasa macam dah penuh kepala ni dengan bunyi "distortion", "metal zone" dan kadang-kadang "wah" pedal & double pedal drum..hehe.


Jadi bila kepala dah tepu ni, aku suka kembali pada asal balik. Maksud aku muzik melayu klasik. Bukan klasik ala2 Tanjung Puteri atau Seri Mersing, tu 'oldies' sangat..hehe. Tapi muzik melayu dalam era 70an ke 80an. Dan feveret aku dah tentu lagu ni..


Luruihlah jalan payakumbuah
Babelok jalan kayu jati
Dima ati indak karusuah
Ayam den lapeh ai ai
Ayam den lapeh

Mendaki jalan padangsikek
Basimpang jalan ka biaro
Di ma ati indak kamaupek
Awak takicuah ai ai
Ayam den lapeh

c/o

Sikucapang sikucapeh
Saikua tabang saikua lapeh
Tabanglah juo nan karimbo
Oilah malang juo

Pagaruyuang batusangka
Tampek bajalan urang baso
Duduak tamanuang tiok sabanta
Oi takana juo ai aiAyam den lapeh


Kita layan lagu ni dulu sebelum aku nak post benda2 serius seperti status terkini koleksi Pink Floyd & Led Zeppelin aku ke (hihihi), permasalahan duni muzik rock di gugusan tanah melayu ni ke dan lain-lain lagi la..


p/s: Sori aku tak dapat nak upload VC lagu ni pasal opis aku terlalu "baik" untuk kasi staff dorang access untuk buka youtube. So, korang google sendiri la ek?


p/s: Kalau ada yang membaca posting ni berketurunan Minang dan sudi untuk menterjemah lirik di atas, sangat dialu-alukan.