Siapa yang tak pernah langsung tengok cerita ni? Aku rasa yang mana baya-baya umur aku dan ke atas confirm pernah tengok cerita ni. Silap-silap layan kat panggung lagi kan? Seperti kata kawan aku yang bukak kedai makan kat Jalan Taiping, depan Cathay Klang dulu.."masa cerita ni main, tiap-tiap ari la kedai aku penuh orang datang makan..giler punya penangan.."

Fenomena..adalah arahan pertama Aziz M. Osman, tahun 1990 yang dibarisi oleh pelakon-pelakon hebat tanahair seperti Ramona Rahman, M. Nasir, Abu Bakar Omar, Afida Es dan penampilan istimewa kumpulan Search. Filem ni mengisahkan tentang Isabella, seorang anak bekas pengurus tokey lombong yang mengidap penyakit misteri yang cuba untuk menjejak kembali zaman kanak-kanak beliau dan seterusnya membawa beliau pulang ke Malaysia...

Nak ulas lanjut-lanjut rasanya jalan cerita semua dalam kepala korang. Cuma aku tertarik dengan falsafah dan dialog dalam filem ni. Seperti mana dialog antara Ramona & M. Nasir di luar kapal korek tinggal.."mungkin tuhan telah menjanjikan kebahgiaan atas segala kesusahan kita" dan juga dialog ketika menunggu keluarga Isabella datang.."pelik bukan, kamu sibuk mempelajari mengenai Shakespear, sedangkan saya belajar mengenal Keris Mas, Usman Awang, Pak Sako.."

Walaupun filem ini menampilkan kumpulan Search bersama 3 lagu iaitu "Purnama", "Isabella" & "Gadis Misteri", lagu tema untuk filem ni bukanlah dendangan kumpulan Search tetapi daripada Rahim Maarof, Istana Menanti. Akan tetapi scene yang memang sentiasa melekat dalam kepala otak aku dah tentu scene ketika "Gadis Misteri" dimainkan ketika Ramona berdiri di tepi air sambil rambut ditiup angin..perghhhh. Dua ibu jari naik la wa kasi!

Dalam filem ni juga menampilkan gitar kuning trademark Kid "Ibanez Jam Series" disamping "Kramer" Din. Dengan lokasi yang gelap di awal cerita (belakang lorong Haji Taib dan rumah tumpangan Lampu Merah) aku rasa cerita sekarang memang takkan lepas kalau buat macam ni lagi..siap bunyik mengerang tu dari bilik sebelah masa Isabella menggelupur nak cucuk ubat dalam bilik..kelassss!

Aku rasa cerita ni antara cerita yang wajib disimpan kalau betul korang memang peminat rock (peminat Search lagi la..hukum WAJIB tu..hahaha). Aku perasan dekat Speedy video agak melambak dvd dia. Harga pun tak la hilang akal. Berbaloi-baloi nak simpan ke anak cucu..hehehe



Lagu berhantu..



Lagu tema..