Kata/PeribahasaTakrifSumber
palat Ikayu ~ kayu pengapit tempat mengikat kaki budak-budak nakal (utk merotan tapak kakinya).Kamus Dewan Edisi Tiga
palat IIkemaluan laki-laki; tahi ~ najis yg melekat pd kemaluan.Kamus Dewan Edisi Tiga
palat IIIKd orang yg tidak berguna.Kamus Dewan Edisi Tiga
(laman rujukan: kamus dewan online)


Pertama sekali, aku jadi pelik bila aku tengok "teaser" cerita ni dekat tv masa nak dekat-dekat raya itu hari. Part masa Liyana Jasmay (Lynn) cakap "palat" tu dipadamkan..huhuhu.. Lucah sangat ke?

Aku berjaya membuat satu aktiviti yang sangat menarik pada hari raya..haha. Maklumlah, orang yang takde kampung macam aku ni kan, apa lagi nak buat selain layan wayang. Kebetulan tahun ni ada 2 filem melayu yang ditayang.. Takkan aku nak tengok Senario kan? Cukup lah sekali aku terlayan salah satu sequel Senario yang pasal berniaga roti canai tu (dan aku rasa bengang pasal cerita tu dicedok dari salah sebuah cerekarama lakonan Aziz. M Osman dulu, tak silap aku tajuknya "Canai")


Memula aku ingat nak layan cerita "Kami" ni kat TGV Sunway Pyramid. Boring nyer pasal boleh la jalan-jalan sana sambil usha apa yang patut. Memula sampai je aku dah angin. Ntah apsal Management Sunway Pyramid boleh "divert" semua kereta yang nak parking masuk ikut "loading bay". Macam sial.. Kat situ dah buang 30 minit masa aku. Lepas park kereta, terus usha TGV. Alamak, "Kami The Movie" pukul 4.45pm. Apa aku nak buat melangut 1 jam 45 minit? Akhirnya lepas sambar 1 cd kat Tower Records, aku pun balik kandang sendiri la. Tengok kat AEON Bukit Tinggi lagi layan..hahaha

Satu yang buat aku teruja nak tengok cerita ni, pengarah dia kalau aku tak silap "ex-bassist" Carburator Dung dulu..Fendy. Ni bassist zaman-zaman "Boo Hoo Clapping Song" ni..haha. Tak sangka sekarang dia & bini dia dah jadi pengarah filem..bagus. Disamping jalan cerita yang aku rasa lari dari cerita-cerita tipikal filem melayu. Cerita pasal muzik, pasal gig, pasal budak-budak yang problem, pasal dadah..woa..macam-macam ada. Jadi nak tengok la macamana gaya pengarahan seorang "ex-bassist"..

Satu yang aku perasan (dan aku suka), skrip cerita ni dah lari dari skrip cerita melayu. Maksud aku dorang dah tak buat skrip sambil Kamus Dewan ataupun buku teks Bahsa Melayu SPM ada kat sebelah. Bahasa yang digunakan adalah bahasa percakapan seharian. Barulah "asli". Walaupun mungkin ada yang akan menyampah dengan bahasa pasar yang mencampur-adukkan bahasa melayu & bahasa inggeris tapi sekurang-kurangnya dorang cakap bahasa inggeris yang betul. Pasal campur aduk, pak menteri pun cakap macam tu kan?

Jalan cerita "Kami The Movie" ni agak lari dari yang dekat tv walaupun ada sangkut paut sikit terutama mengenai cerita "Abu". Cerita keseluruhan adalah mengenai "rahsia" dimana setiap orang ada rahsia sendiri. Dan aku rasa memang betul kan? Setiap orang ada rahsia mereka yang tersendiri yang disimpan sampaikan laki atau bini sendiri pun tak tau pasal rahsia tu..

Pasal teknikal aku tak nak komen pasal aku memang tak tahu apa-apa untuk bidang tu. Tapi apa yang aku perasan, banyak sangat "blank screen" macam seolah-olah kesan potong. Ke TGV Bukit Tinggi jer yang ada masalah tu? Pelakon-pelakon dikekalkan seperti dalam tv jadi kira dah mesra dengan penonton filem ni (bagi yang tengok Kami The Series). Cuma ada 2-3 muka-muka tambahan dimasukkan macam Shajiry, warden Abu (Pak Din)...

Keseluruhan cerita ni agak berjaya dari segi penyampaian. Ternyata persoalan yang dikemukakan agak relevan dan agak "daring" terutama mengenai kegiatan "pusher" dadah yang melibatkan budak-budak sekolah dan "perempuan". Sampaikan polis pun tak syak apa-apa kat dorang ni (scene "barang" Lynn jatuh dan dipulangkan oleh abang Polis). Untuk mesej-mesej moral, aku tak pasti pulak kalau cerita ni cuba nak jadi posmen tapi aku rasa korang akan dapat sesuatu kalau korang tengok cerita ni.

Cuma apa yang boleh aku kata, walaupun cerita ni lain dari cerita melayu, ianya masih tak boleh dipanggil "filem Malaysia" kerana pertama: Pelakon-pelakon yang tak pelbagai kaum. Kedua: Aku rasa scene Underground / Indie / bawah tanah kat Malaysia ni di monopoli oleh orang melayu je kot. Dari zaman aku layan gig dulu sampai zaman "generasi bundle" sekarang ni, memang susah nak tengok band-band dari kaum lain. Mungkin ada 2-3 macam Deja Voodoo Spells, Love Me Butch tapi tu pun band majmuk. So, cerita ni masih dimonopoli oleh kaum melayu cuma jalan cerita yang agak advance..

Kesimpulannya, cerita ni agak berbaloi kalau korang nak layan & mungkin kalau ada nasib, cerita ni boleh disambung lagi ke..ape ke.. Apa-apa pun tahniah kepada pengarah Fendy & isteri kerana berani buat cerita macam ni..


Lynn, Ali, Abu, Sophie & Adii

(Gambar dari website "Kami The Movie")