Gemuruh DT @ Sunway Surf Beach..the finale


Konsert Gemuruh DT akhirnya menuju penamat siri jelajahnya dengan konsert finale Gemuruh DT @ Sunway Surf Beach pada hari keputeraan Nabi Isa yang lalu. Tapi aku sudah mula sibuk sejak hari keluarnya flyers konsert ini (sebelum Seberang Jaya) kerana nama & no. telefon aku antara yang tertera di dalam flyers konsert. Dengan kerja-kerja penutupan akaun di pejabat lagi, dengan nak jual tiket lagi. Kalah menteri aku punya sibuk ni..kah kah kah

Seperti biasa, geng-geng S2W berkumpul di seksyen 24 untuk makan pagi sebelum menuju ke tapak konsert pada hari tersebut. Jalan yang agak lengang (mungkin orang ramai belum keluar rumah lagi) memudahkan urusan “pencarian” pintu belakang Sunway Lagoon. Aku yakin korang yang dah biasa pergi Sunway Lagoon pun takkan tahu di mana pintu belakang tempat ni kan? Apatah lagi yang baru kali pertama menjejakkan kaki ke Sunway Lagoon ni…hahaha

Azab pertama yang perlu ditempuh ialah jarak yang jauh dari tempat parkir kereta ke tapak konsert. Walaupun pihak pengurusan Sunway Lagoon ada menyediakan perkhidmatan kereta buggy namun akibat masalah kekurangan pemandu, kami terpaksa berebut dengan krew konsert dan juga artis! Akhirnya aku mengambil keputusan utuk menapak saja ke tapak konsert. Pergh! Dia punya pecah peluh dah macam berjogging 3 jam tu! ha ha ha

Masalah kedua ialah keadaan booth yang disediakan. Umum sedia maklum yang Sunway Lagoon ni ialah tempat beriadah keluarga. Bukannya tapak mengadakan konsert. Maka booth kami kali ini berupa binaan gondola ala-ala khemah kaum nomad di Mesir. Nah! Satu masalah nak menggantung bingkai-bingkai poster yang dibawa dan juga bunting. Pecah otak jugak la nak menyiapkan booth. Nasib baik abang security Sunway Lagoon banyak membantu dengan menyediakan tangga dan juga tali raffia untuk kami. Selesai masalah booth.

Satu kelebihan konsert finale Gemuruh DT ni ialah kami mula masuk ketika orang ramai masih penuh di dalam Sunway Lagoon ni. Macam tak mau la kiranya masing-masing mencuci apa yang patut…hahaha. Macam-macam ada..orang biru, orang putih, orang kuning, orang hitam..semuanya 1Malaysia…kah kah kah.

Pada sebelah petangnya kelihatan petugas-petugas menyiapkan kandang di depan pentas. Aku dapat agak ni mesti untuk penaja utama, sama kes macam konsert Awan Biru Search tahun lepas. Agakan aku betul. Kawasan di hadapan pentas disediakan untuk pelanggan DiGi dan dikenali sebagai DiGi Zone. Booth kami pula terletak bersebelahan dengan pentas. Ketika sesi “sound check” memang terasa bunyi yang agak sedap pasal kami mendengar bunyi terus dari monitor dan amplifier, bukan bunyi dari “house speaker”. Ketika Sejati dimainkan bersama kombo violin juga agak jelas semua bunyi. Tapi ada benda pelik berlaku. Azlan tak muncul ketika sesi sound check. Aku dah pikir macam-macam masa ni. Ye lah, tatkala semua rockstar dah ada untuk sound check, dia tak sampai-sampai. Akhirnya kekusutan dijelaskan oleh pengurusan konsert yang memaklumkan bahawa Azlan tersangkut di pintu depan bersama penonton-penonton yang sudah membanjiri pintu hadapan Sunway Lagoon. Dan jam ketika itu baru menunjukkan pukul 4.30 petang!

Konsert dimulakan tepat jam 9.00 malam dimulai dengan celoteh Faizal Ismail (FBI Hot FM) dan Ismahalil Hamzah. Sesuatu yang ingin aku kongsi ialah penglibatan Faizal sebagai MC bersama adalah secara percuma di mana beliau menghubungi Sayap-Sayap Wings ketika konsert Twisties Bingit tempohari dan menawarkan diri untuk menjadi MC konsert ini secara percuma atas dasar minat yang teramat sangat terhadap kedua kumpulan Wings dan Search. Siapa kata rock tempatan sudah hilang sengat?

Setelah celoteh pembukaan oleh kedua deejay radio tersohor itu maka band pembukaan mengambil tempat. Azlan, Sham ex-Wings, Hillary ex-Search, Kelly dan Rozza memulakan sesi dengan medley lagu-lagu Search dan Wings. Akhirnya dapat juga aku mendengar intro Pelesit Kota secara “live!” dimainkan oleh empunya diri yang terlibat secara langsung dalam album tersebut. Suara Azlan tak payah nak pertikai la. Senang-senang beliau tarik korus Fantasia Bulan Madu dan Intan, Ku Kesepian . Penonton sudah mula merasakan bahang konsert!

Saat yang dinanti akhirnya tiba apabila kelibat Wings dan Search menaiki pentas. Di sini jelas kelihatan ada sesuatu yang tak kena apabila intro Ides Of March dimainkan agak panjang dari kebiasaan siri konsert. Joe Wings jelas tidak berpuas hati dengan bunyi yang keluar dari monitor namun tiada apa yang dapat beliau buat. Bak kata Faroukh Bulsara “The Show Must Go On”.

Kelainan pada konsert ini ialah lagu pertama yang dimainkan adalah Balada Pemuzik Jalanan dan bukannya Gemuruh. Ini menyebabkan adrenalin penonton turut melonjak bersama-sama dengan jeritan Amy yang berkumandang di udara. Awie mengambil alih pentas dengan Inspirasi Taming Sari diikuti dengan Romania. Tapi momen konsert yang paling best pada aku ialah apabila Search masuk menggantikan Wings dan Opera Hidup dimainkan. Pada aku masa inilah suara crowd paling kuat dan paling bergegar. Tak dapat bayangkan kalau Wings sendiri yang memainkan lagu ini. Confirm runtuh kepala Firaun depan Sunway Pyramid tu..hahaha.

Sesi bersama “so-called-orchestra” dimulakan dengan lagu Sejati. Jelas disini betapa tidak signifikannya fungsi orkestra dalam konsert rock sebegini. Tiada motif penonjolan 10 orang “amoi” untuk “string section” pada konsert ini. Bak kata kawan aku “kena makan terus dorang ni dengan sound brader-brader tu”..hahaha. Bukan untuk menidakkan kesungguhan penganjur menonjolkan kelainan tapi kalau sekadar kekuatan 10 orang, macam tiada apa la fungsi orkestra tu. Lainlah kalau diletakkan full set orchestra seramai 60-80 orang lengkap dengan horn section & brass section. Itu mungkin akan ada impak untuk konsert. Sekadar pandangan peribadi aku saja.

Aku sedikit kecewa apabila diberitahu yang Satelit Puaka dikeluarkan dari list kerana menurut Mas Ayie Mas omar selaku penerbit konsert; “crowd tak berapa tau lagu tersebut”. Di sini satu lagi masalah yang melanda penonton konsert tempatan. Diskriminasi terhadap lagu yang hanya selalu keluar di radio tapi lagu-lagu yang jarang atau tidak pernah dimainkan di radio memang semua orang blur. Tapi mengaku peminat kipas susah mati. Macamana ni? Sedangkan kalau kita tengok konsert artis luar seperti Iron Maiden atau Megadeth, crowd boleh menyanyi bersama hampir kesemua lagu-lagu yang dimainkan dalam konsert tersebut. Siapa yang harus dipersalahkan, pemuzik yang terpaksa memainkan lagu-lagu yang sama hingga dianggap skeptikal demi menjaga hati penonton atau penonton yang terlalu memilih?

Setelah hampir 2 jam 30 minit konsert berlangsung akhirnya konsert menutup tirai dengan Rock N Roll Lu punya suka dan Pasti secara jamming. Terbayang ekspressi yang bercampur-campur pada muka penonton yang hadir. Ada yang begitu puas, ada yang sedikit kecewa dengan kualiti bunyi dan ada juga peminat Search yang kecewa kerana Search tidak membawakan lagu “negaraku” mereka iaitu Isabella. Apa yang pasti kalau mengikut standard yang aku letakkan untuk sesebuah konsert, produksi ini masih di bawah par memandangkan walaupun jurutera bunyi yang diimport (masih mengekalkan Akira Yamauchi sebagai jurutera bunyi) tapi dengan kualiti sistem bunyi yang disediakan, letaklah jurutera bunyi yang turun dari langit sekalipun, pasti bunyi yang keluar akan tetap macam tu juga (masih berfantasi betapa sempurnanya bunyi yang keluar ketika Toto singgah di bumi Cyberjaya ketika sesi jelajah mereka tahun 2009..fuh!).

Setlist konsert (diambil dari blog MataKucingSemut..hahaha)

Setlist
Opening:

Hillary, Syam, Azlan, Kelly & Rozza : *gantikan satu nama ianya akan menjadi "Andalusia"!*

Intro Pelesit Kota
Fantasia Bulan Madu
Intan Ku Kesepian

Double Trouble:

Intro (Ides of March)

Balada Pemuzik Jalanan - Amy backup by Wings

Inspirasi Taming Sari (Wings)

Romania (Wings)

Opera Hidup - Awie backup by Search

Paranoid (Search)

Gothik Malam Edan (Search)

Jerangkung Dalam Almari (Wings)

Orang Kita (Wings)

Bujang Senang (Wings)

Sejati (with string section) (Wings)

Cakap Memang Murah (Search)

Mentari Merah Di Ufuk Timur (Search)

Pawana (with string section) (Search)

Guitar solo:

Gelap Nan Terang (Joe, Kit & Rozza)

Gemuruh (Awie + Amy with Wings)

Medley (with string section):

Rozzana (Search)
Semalam Yang Hangat (Wings)
Gadisku (Search)
Taman Rashidah Utama (Wings)
Meniti Titian Usang (Search)
Misteri Mimpi Syakilla (Wings)

Encore

Rock N Roll Lu Punya Suka (Wings + Search))

Pasti (Search + Wings)

p/s: Walaupun atas segala kekurangan yang berlaku, jutaan terima kasih dan segunung pujian harus diberikan kepada penganjur siri konsert Double Trouble dan Gemuruh DT ini, Adaptnet Sdn. Bhd dan RYE Production Sdn. Bhd serta penaja utama Gemuruh DT, DiGi Live! kerana masih percaya kepada artis rock tempatan dengan mengambil peranan sebagai penganjur dan penaja konsert. Diharapkan agar mereka tidak serik untuk menganjurkan dan menaja konsert artis tempatan selepas ini walaupun berdepan dengan seribu onak dan duri. Anggapkan saja "pahat yang berbunyi" selepas konsert selesai sebagai "dengkuran" seorang penghidap selesema yang sedang tidur. Agak menyakitkan hati tapi tiada membawa sebarang kesan kepada fizikal!

Gemuruh DT @ Seberang Jaya..the report..


Hari yang ditunggu telah tiba. Kali ini kawasan utara pula menjadi sasaran. Konsert Gemuruh DT memulakan rentak di utara dengan Seberang Jaya sebagai lokasi pilihan. Ini adalah siri penjenamaan semula “Double Trouble” dengan kemasukan Digi menggunakan jenama DiGi Live! sebagai penaja utama.

Perjalanan aku dari Shah Alam kali ni penuh bergaya…hahaha. Kali ni S2W sewa sebuah mpv Naza Ria atas dasar senang untuk mengangkut barang (dan orang). Kami berlepas pada pagi hari konsert dan sampai lebih kurang jam 2pm. Keadaan booth kali ni memang strategik. Betul-betul di sudut tepi kiri pentas (sudut Wings sudah tentu!). Setelah barang-barang dipunggah, kerja-kerja menyiapkan booth bermula dan berjaya siap sebelum jam 5 petang.

Sesi soundcheck juga dijalankan pada waktu ini. Masing-masing Search n Wings tak sudah-sudah memainkan rif-rif pilihan dari kumpulan Iron Maiden. Masing-masing dok amik mood untuk bulan Februari tahun depan ni..hahaha. Dengar sound masa sesi soundcheck aku agak mesti best malam ni. Pasal semua bunyi jelas; gitar Joe, Kid mahupun Din dan sound bass Eddie n Nasir kedengaran. “Confim sedap sound malam ni.” Aku berkata-kata dalam hati…

Pintu pagar dibuka jam 7pm. Ada kawan yang berseloroh “patutnya masa ni berderu-deru ke masjid, bukan ke tapak konsert” aku hanya mampu menelan air liur..huhuhu. Suasana penonton tak sefanatik Bukit Kiara dan JB. Ada juga la yang berlari-lari dari pintu masuk semata-mata nak amik tempat depan stage. Tapi tak seramai ketika di Bukit Kiara dan Larkin tempoh hari. Pukul 8 khalayak sudah mula memenuhi ruang hadapan konsert sehingga ke khemah Yama. Oh, lupa. Ini adalah kali kedua penampilan Akira Yamauchi sebagai jurutera bunyi untuk konsert selepas Red On Black di Kuantan pada 16 Oktober yang lepas. Untuk yang tidak mengenali beliau, nama beliau ada tertera di dalam kulit album Jerangkung Dalam Almari dan Karisma sebagai jurutera audio.

Pukul 9.00pm tepat suara Ismahalil Hamzah selaku deejay rasmi konsert mula berkumandang. Dengan sedikit intro untuk menghangatkan suasana maka tirai konsert dibuka dengan intro sebelum diikuti dengan Ides Of March lagu cover dari Iron Maiden!. Gemuruh mula berkumandang dan aku mula mengesan sesuatu. Kenapa sound tak macam sesi soundcheck petang tadi? Sound terasa bingit dan tajam. Macam takde filter langsung.

Selepas Gemuruh oleh kedua-dua band, Seach mengambil tempat dan Gothik Malam Edan mula berkumandang. Aku masih terasa sakit dengan bunyi yang keluar. Atas dasar tak puas hati aku mula bergerak ke kana pentas pula. Ternyata buyi yang dikeluarkan berbeza! Di situ bunyi lebih sedap berbanding kiri pentas. Kemudian tatkala Wings mengambil alih pentas aku dapat rasakan tentu Joe Wings “kusut” dengan bunyi yang terhasil dan nah!. Aku rasa untuk kali pertama daripada sesi konsert Double Trouble yang sudah berlangsung beliau paling banyak terkucil. Jelas Joe Wings kelihatan tertekan dengan bunyi yang dihasilkan hinggakan bunyi monitor juga kurang jelas kedengaran. Ini jelas dilihat apabila pada satu peringkat, Awie terpaksa menjerit “monitor!” ketika pertengahan lagu untuk memberi isyarat kepada soundman untuk menaikkan level monitor.

Keadaan abang @ Yazit sebelum permulaan konsert memang menggusarkan banyak pihak. Di tambah lagi dengan kedegilan beliau yang mahu beraksi sendiri tanpa menggunakan seasionist. Namun akhirnya kegusaran tersebut hilang tatkala beliau memukul drum. Walaupun jelas kedengaran pukulan beliau yang “kurang padu” berbanding biasa namun Yazit jelas masih mampu memberikan aksi yang terbaik dengan hampir tiada kesilapan ketika mengiringi lagu-lagu Search. Ini semangat yang harus artis muda dan “so-called-indie” contohi dan belajar. Kalangan khalayak yang datang ke konsert membayar harga tiket untuk melihat show yang sedap dan bertenaga. Tapi kalau hanya masalah-masalah kecil buat korang nak tingalkan pentas, alangkah malunya!

Ternyata siri konsert kali ini paling banyak masalah teknikal. Sepatutnya perkara sebegini tak patut berlaku apatah lagi kali in konsert sudah menemui penaja yang besar iaitu DiGi (soal penaja itu keluarkan duit untuk promosi atau produksi, yang jelas ianya melibatkan amaun yang banyak!) Cuma apa yang menggembirakan pada sesi kali ini Wings ternyata merombak hampir keseluruhan setlist mereka. Siapa sangka Satelit Puaka, Inspirasi Taming Sari, Romania, Orang Kita dan Jumpa Hilang akan dimainkan? Ini semua berkat dari undian peminat di laman web Sayap2Wings yang mengundi untuk lagu-lagu ini. Search juga membuat sedikit pertukaran lagu dengan memainkan lagu Diari Habil & Qabil. Secara keseluruhan, konsert yang mengambil masa selama hampir 3 jam itu berjaya menghiburkan penonton yang datang walaupun diganggu dengan masalah teknikal yang tidak sepatutnya berlaku.

Konsert ini juga akhirnya menemukan aku kembali dengan otai blogger rock, pasangan Yatt & Nad dan juga Kamal selaku webmaster muzikrock.com. Juga dengan tidak disangka-sangka, promoter pertama yang pernah berurusan dentgan S2W ketika Pesta Pulau Pinang 2008 iaitu Khairul juga datang menjenguk di booth dan memperbaharui keahlian beliau. Sentimental sikit pasal atas kerjasama beliaulah S2W dapat membuat kemunculan kali pertama di Pesta Pulau Pinang 2008. Tepat jam 12.30am kami pun mula bergerak meninggalkan tapak konsert untuk pulang ke “sarang”...hahaha

Cumanya lawatan kali ini terasa tak lengkap pasal tak jumpa langsung nasi kandar. Tapi digantikan dengan hidangan ketam di Kuala Juru keesokan harinya. Boleh tahan juga masakan dan harganya. RM 650 untuk 15 orang makan..berbaloi-baloi bukan? Hahaha

Setlist & tentatif konsert...(seperti dilihat pada salinan yang asal).

Intro effect

Intro Iron Maiden (Ides Of March)

Gemuruh (Amy + Awie & Wings)

Gotik Malam Edan (Search)

Diari Habil & Qabil (Search)

Inspirasi Taming Sari (Wings)

Romania (Wings)

Talk #1> Awie Invite Amy

Balada Pemuzik Jalanan (Amy + Wings)

Talk (Amy invite Awie & Search)

Opera Hidup (Awie + Search)

Talk #2> Awie Invite Amy

Cakap Memang Murah (Search)

Pelesit Kota (Search)

Isabella (Search)

Pawana (Search)

Drum Solo

Satelit Puaka (Wings)

Orang Kita (Wings)

Jumpa Hilang (Wings)

Sejati (Wings)

Talk #3> Invite Amy & Search

Medley:-

Rozana (Search)

Semalam Yang Hangat (Wings)

Gadisku (Search)

Taman Rashidah Utama (Wings)

Meniti Titian Usang (Search)

Misteri Mimpi Syakilla (Wings)

Encore – Every One Out

Guitar Solo – Start With Keyboard – Kid & Joe (Gelap Nan Terang)

Opening Jam Session – Black

Rock N Roll Lu Punya Suka (Search n Wings)

Finale – Pasti (Wings n Search)

Concert End


Orang Asing...

Hi stranger!

Tutup buku...




Closing time, open all the doors
And let you out into the world
Closing time, turn all of the lights on
Over every boy and every girl
Closing time, one last call for alcohol
So finish your whiskey or beer
Closing time, you dont have to go home
But you cant stay here

I know who I want to take me home,
I know who I want to take me home,
I know who I want to take me home,
Take me home

Closing time, time for you to go out
To the places you will be from
Closing time, this room wont be open
Till your brothers or your sisters come
So gather up your jackets, move it to the exits
I hope you have found a friend
Closing time, every new beginning
Comes from some other beginnings end

I know who I want to take me home,
I know who I want to take me home,
I know who I want to take me home,
Take me home

Closing time, time for you to go out
To the places you will be from

I know who I want to take me home,
I know who I want to take me home,
I know who I want to take me home,
Take me home

Closing time, every new beginning
Comes from some other beginning

Hujung tahun. Masa untuk bergelut dengan baucer bayaran dan juga penutupan akaun. Juga dengan 2 konsert terakhir siri jelajah Double Troble. Kali ini dikuasakan dengan DiGi, dua siri konsert Double Trouble diberi nama baru..Gemuruh DT dibawah jenama DiGi Live!

Akan menemui peminat utara di tapak ekspo Seberang Jaya, Pulau Pinang pada 18 Disember dan penutup di Surf Beach, Sunway Lagoon pada 25 Disember yang juga hari Natal. Maka jikalau ingin menjadi sebahagian daripada saksi kegemilangan dan kemeriahan konsert 2 gergasi ini, maka jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan konsert Gemuruh DT ini.

p/s: Rasa macam sentimental sikit bila akhirnya ada juga gergasi Telco tanahair yang sudi menaja konsert rock Malaysia ni. Itupun ada yang macam tak bersyukur dengan menulis di facebook bahawa Digi hanya komited untuk melakukan promosi dan pengiklanan saja. Dasar tak sekolah punya orang!