Merdeka?


Aku warganegara merdeka

Kemerdekaan negara, kemerdekaanku

Kebebasan padaku,

Hanya satu beban...

Apa pemimpin kata,

Aku ikut sahaja...

Akal yang diberi tuhan,

Tak payah digunakan

Kecuali untuk cari makan...

Keraguan dan kerinduan (jika ada)

Ku bawa berlari,

Berlari dari rumah ke pejabat,

Dari pejabat ke rumah

Hingga hilang segala sangsi,

Dalam bunyi lantang peti TV

Tiap-tiap malam hari...

Sambil ternganga tengok TV,

Aku menjilat jari...

Begitu sedapnya ayam Kentucky

Dan aku akan lebih tidak peduli

Aku mahu hidup begini

Seribu tahun lagi

Saleh Ben Joned, 1987

Sajak ini pertama kali aku baca dalam novel grafik "Mat Som" karya Dato' Lat. Sila "google" untuk mengenali Saleh Ben Joned dan sajak-sajaknya...

Sempena kemerdekaan ke 52..



Old pirates, yes, they rob I;
Sold I to the merchant ships,
Minutes after they took I
From the bottomless pit.
But my hand was made strong
By the 'and of the Almighty.
We forward in this generation
Triumphantly.
Won't you help to sing
These songs of freedom? -
'Cause all I ever have:
Redemption songs;
Redemption songs.

Emancipate yourselves from mental slavery;
None but ourselves can free our minds.
Have no fear for atomic energy,
'Cause none of them can stop the time.
How long shall they kill our prophets,
While we stand aside and look? Ooh!
Some say it's just a part of it:
We've got to fulfil de book.

Won't you help to sing
These songs of freedom? -
'Cause all I ever have:
Redemption songs;
Redemption songs;
Redemption songs.
---
[Guitar break]
---
Emancipate yourselves from mental slavery;
None but ourselves can free our mind.
Wo! Have no fear for atomic energy,
'Cause none of them-a can-a stop-a the time.
How long shall they kill our prophets,
While we stand aside and look?
Yes, some say it's just a part of it:
We've got to fulfil de book.
Won't you help to sing
Dese songs of freedom? -
'Cause all I ever had:
Redemption songs -
All I ever had:
Redemption songs:
These songs of freedom,
Songs of freedom.

Selamat menyambut kemerdekaan ke 52 Semenanjung Malaysia dan 16 September untuk Sabah & Sarawak.

p/s: Ogos adalah bulan kemerdekaan untuk 3 buah negara dalam gugusan kepulauan melayu. Selamat menyambut kemerdekaan juga untuk Indonesia dan Singapura.


Kami takkan jalan berseorangan..

Sempena perlawanan hujung minggu ini antara Liverpool vs Bolton Wanderers...





p/s: masih terngiang-ngiang lagu keramat ni dinyanyikan di Istanbul pada 2005. Minit ke 46 dah bergegar Istanbul. Hasilnya? Shevchenko kena jual kat Chelsea..hahaha

Malam yang panjang..


Dah la bengkak kat muka belum hilang, kepala pulak sakit..



Dua gambar yang cukup menceritakan segalanya. Antara sebab aku tak suka berjaga malam nak tunggu "Live". Pedih ni beb..huhuu.

Tapi takpe. Aku sebagai penyokong setia tetap berdiri teguh di belakang Liverpool. Cuma kalau sapa-sapa ada kenal pembunuh upahan, kasi contact number kat aku. Lucas ni memang menyusahkan betul la. Ada hati nak amik tempat Alonso..huhuhu

Liverpool 1 - 3 Aston Villa


Walk on through the wind
Walk on through the rain
Tho' your dreams be tossed and blown
Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone


Tambah satu lagi...




Mencari dalam keadaan mata baikku tertutup



Kalau korang perasan dekat blog aku ni, untuk header aku ada letak satu ayat.. "Mencari dalam keadaan mata baikku tertutup". Bunyi agak jiwang kan? hahaha. Boleh aje jiwang. Dah nama manusia..hahaha. Tapi bukan tu sebenarnya maksud ayat tu..

Ayat tu adalah terjemahan kepada "Searching with my good eyes closed". Tajuk lagu dari antara band idola aku, Soundgarden. Dari album "Badmotorfinger", album studio ketiga rilisan mereka yang dikeluarkan pada tahun 1991. Untuk yang tak tau, Soundgarden adalah band asal Chris Cornell sebelum dia join Audioslave (dah pecah pun band ni) dan Matt Cameron (drummer Pearl Jam sekarang) Selain mereka ialah Kim Thayil di posisi gitar dan Ben Shepherd sebagai bassist.

Aku nak review lebih-lebih tak boleh gak pasal aku belum ada koleksi album Soundgarden ni. Yang aku ada cuma "A Side", satu-satunya album kompilasi dorang bersama Major Label A&M dan lagu tu takde dalam album ni. Tapi aku memang suka lagu ni pasal lirik Cornell yang memang menyentuh kalbu (Cornell & Vedder kalau buat lirik memang "menangkap" beb.) Jadi aku tepekkan la VC live dorang kat sini.



Painted blue across my eyes
And tied the linen on
And I'm on my way
Looking for the paradigm
So I can pass it off
Is it on my side


Is to the sky
Looking to the sky and down
Searching for a ground
With my good eye closed


If I took you for a ride
Would you take it wrong
Or would you make it right
Looking for a pedestal
That I can put you on
And be on my way


Is it to the sky
Looking to the sky and down
Searching for a ground
With my good eye closed


Stop you're trying to bruise my mind
I can do it on my own
Stop you're trying to kill my time
It's been my death since I was born
I don't remember have the time
If I'm hiding or I'm lost
But I'm on my way

Sumber rujukan dari sini.

Unofficial website dorang.

Hari pertama ramadhan..

Alhamdulillah..selamat sudah hari pertama dalam bulan ramadhan ini ditempuhi. Hari ni memang agak boring. Takde aktiviti nak dibuat. Hasilnya, nah..aku bikin balik blog ni..hahaha

Agak pening gak nak adjust benda2 ni. Jadi kalau ada yang terkurang tu, harap maaf la ye.. Masih dalam proses nak mengadjust lagi ni..hehehe

Oh, kredit template dari sini..

p/s: Apa yang korang makan time berbuka tadi?

Apabila si dia keluar tv..



Sudah terang lagi bersuluh yang kita akan mula berpuasa pada hari sabtu ni kan? Jadi kepada semua kawan-kawan samada yang dah jumpa atau sekadar berkenalan dalam blog ni, persiapkanlah diri untuk menghadapi bulan ramadan ini. Jangan lupa niat untuk berpuasa, kang nanti ada je alasan klasik "aku lupa baca niat la sahur tadi" untuk membolehkan ke mana-mana restoren makanan segera..huhu

Terawih jangan lupa beb, tak rock la kalau puasa tapi tak buat terawih. Lagi tak rock kalau puasa tapi tinggal sembahyang..huhuhu

Pabila Setan dibakar..

Ahad lepas adalah hari yang agak bengang bagi aku. Cukup tak berkenan bila bangun pagi2, time ko tengok skrin handphone ada 1 sms masuk yang menganjing kekalahan team ko. Dan pagi isnin aku dapat sms tu..huhuhu

Tapi..melalui game tu, rasa-rasa memang Spurs main baik. Team aku pulak macam serba tak boleh blah. Nampak sangat Alonso takder, semua kucar-kacir. Ok lah kalah dengan Spurs. Musim lepas pun kena dengan dorang gak.

Tapi bila team yang kononnya terkenal dengan tradisi paling banyak menang EPL boleh kena "bakar" dengan team yang Orang Asli Gua Musang pun tak pernah dengar, tu memang satu malapetaka buat pasukan tu. Cuma macam suatu kebetulan jer.. Musim lepas masa nak masuk bulan puasa n game time bulan puasa, team ni mesti jadi suwey.. Maskot kena ikat kot?

Manchester United 0 - 1 Burnley

Tengah angau..

Sori..tak boleh buat apa. Aku sekarang tengah kemaruk lagu ni. So, tolak ketepi rock kejap (walaupun uncle Jimmy n Robert usha kuat!), tukar baju band, pakai kemeja hawaii dan...



Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

Langsung dari BBC..

Sekarang tengah dalam mood BBC session. Pembelian pertama menggunakan ebay berjaya (padahal beli dalam Malaysia gak). RM 30 untuk Led Zeppelin BBC Sessions Double Disc Made In Germany pada aku cukup berbaloi kan? haha

Disc pertama ada 14 lagu. Disc kedua ada 10 lagu. Kesemua lagu dirakamkan pada tahun 1969 dalam beberapa sesi, John Peel's "Top Gear", Christ Grant's "Tasty Pop Sundae" dan Radio One's "In Concert" series.. ni semua nama-nama disc jockey BBC dan nama siaran mereka.

Satu yang aku suka pasal band2 otai ni, mendengar "live" dorang akan sentiasa lagi best dari studio album. Berlawanan lak ngan band-band tempatan ni kan? Takkan korang nak nafikan "Comfortably Numb" versi Pulse yang lebih gurih dan asyik berbanding The Wall? Atau Dazed and Confused versi The Song That Remains The Same (Live at Madison Square Garden) yang lebih seram dan emo berbanding studio version?

Memang betul kata orang yang Robert Plant ni memang boleh nyanyi blues je. "White Blues" dan Jimmy Page la yang banyak melenggokkan "blues" Plant ni sampai akhirnya jadi la rock macam apa yang kita dengar sekarang.

Dikumpul dan diadun kembali oleh Jimmy Page, album tahun 1997 ni memang berbaloi untuk dimiliki dan dijadikan koleksi. Terbitan Atlantic Recording Corporation, album ni menjadikan pencarian untuk melengkapkan Led Zeppelin aku kini hanya tertumpu pada II, III, CODA, Phyisical Graffiti dan In Through The Out Door...

To be a rock and not to roll!

CD 1

1. You Shook Me
2. I Can't Quit You Baby
3. Communication Breakdown
4. Dazed And Confused
5. The Girl I Love She Got Long Black Wavy Hair
6. What Is And What Should Never Be
7. Communication Breakdown
8. Travelling Riverside Blues
9. Whole Lotta Love
10. Somethin' Else
11. Communication Breakdown
12. I Can't Quit You Baby
13. You Shook Me
14. How Many More Times

CD 2

1. Immigrant Song
2. Heartbreaker
3. Since I've Been Loving You
4. Black Dog
5. Dazed And Confused
6. Stairway To Heaven
7. Going To California
8. That's The Way
9. Whole Lotta Love (medley)
Boogie Chillun' / Fixin' To Die / That's Alright Mama / A Mess Of Blues
10. Thank You

Rujukan dari sini

Selamat datang ramadhan..



Tak sampai seminggu lagi kita nak menyambut bulan ramadhan. Bulan pembawa berkat. Bulan yang dalamnya terkandung malam seribu bulan. Dan korang semua mesti dah tau kan kelebihan bulan ramadhan ini..

Sekadar ingin mengucapkan kepada semua pembaca blog ini dan juga yang tersesat masuk ke sini, selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa. Semoga dapat dilipat-gandakan amalan dan mendapat keredhaan Allah..

Marhaban ya ramadhan!

Ucapan tertangguh..



Buat mereka yang menyambut hari lahir ke dunia pada 9 Ogos yang lalu (ahad) maka disini adalah ucapan tertangguh untuk anda..

Selamat meyambut hari kelahiran yang ke ...... . Semoga tercapai segala hajat dan cita-cita. Dan juga semoga hati itu menjadi lembut untuk menerima kemaafan yang telah dihulur sejak sekian lama..

Segalanya mungkin...

p/s: Agak-agak penerima sepatutnya ucapan ni ada buka blog ni tak? hahahaha

Flu yang kebah..

Lama dah aku tak update blog ni. Apa nak buat, teruk aku kena demam kali ni. Maklum lah, dah lama tak demam teruk. Last aku kena demam camni sampai kena cucuk kan *toooot* masa tahun 2006. Demam yang membuatkan aku berhenti seketika dari ketagihan nikotina (tapi sekarang dah isap balik, apa cerita?)

DVD Unledded dari Portdy dah sampai minggu lepas lagi. Tapi sampai sekarang tak berkesempatan nak tengok. DVD Dio lu pun wa belum amik lagi bro. Asyik terbongkang je kat umah dek penangan flu & batuk ni. Minggu depan wa try usha untuk lu ye bro?

Ingat nak letak lirik "Demam - Stacy" tapi nanti dituduh aku AFundi dia lak kan? hahaha. So aku letak la lirik lagu dari satu band otai UG dulu. Kalau korang follow scene UG korang mesti tau lagu ni. Tajuk je demam tapi lirik takde kena mengena langsung...hahaha



make your mind and come to me
i'll give you what you want
don't you know i love you so
day by day i'll be around
dream the same thing every night
and hope you'll be right by my side

with my eyes i could see
that you just fooling around with me
i don't know what should i do
to make you coming back to me
with my heart i could feel
that you are the one that i adore
don't you ever go away from me

as the day and years passed by
i know that i'm surely die
with your shadows in my eyes
it's telling me that you're still mine
my mama said don't you ever cry
my daddy said just fuck off and die

(fever by subculture. taken from album "love n' hate")

Nak dengar lagu ni klik sini...

(kredit gambar untuk kamal)

Search Di Awan Biru @ Bukit Kiara : Satu Ulasan



Perhatikan point ini.. Venue yang luas tetapi terperosok jauh dari kemudahan pengangkutan awam, venue yang terletak di dalam negara yang agama rasminya adalah Islam, bahu jalan sebagai parking dan kualiti bunyi dan pencahayaan. Untuk ulasan seterusnya 4 point ini adalah saling berkaitan.

Sepanjang pengalaman aku menghadiri konsert artis tempatan mahupun antarabangsa di negara ini, aku dapat membuat kesimpulan bahawa pengunjung konsert boleh dibahagikan kepada 3 golongan. Golongan pertama ialah golongan yang memang taksub dengan artis tersebut dan sanggup berbuat apa sahaja untuk menonton konsert, golongan yang menyukai muzik dan juga meminati artis tersebut tetapi tidak begitu fanatik dan golongan terakhir ialah golongan yang sekadar inginkan hiburan dengan menonton konsert tanpa mempedulikan siapa artis tersebut (mungkin golongan ini paling sedikit).

Aku sampai di venue lebih kurang jam 12.00 tengahari. Kerana aku salah seorang yang menjaga booth DuniaSearch maka kelebihan aku ialah dapat parking di dalam venue. Setelah 2-3 jam maka siaplah sudah acara menyediakan booth dan masing-masing menunggu dalam debaran untuk detik bermulanya konsert.

Masalah pertama yang aku dapat lihat ialah ketika ingin mengerjakan solat zohor. Setelah bertanyakan sekuriti, maka aku ditunjukkan 2 kanopi berukuran 10' x 10' sebagai tempat bersolat. Dalam hati dah terdetik "ini kang time maghrib mesti masak ni" dan tanggapan aku betul. Aku diberitahu memang ada surau di Rumah Kelab di dalam venue ini tetapi menjelang asar aku diberitahu yang surau tersebut telah dikunci..menarik bukan?

Tepat jam 4.30pm band undangan pertama mengambil tempat sebagai pemanas acara. Pesawat dengan genre muzik ala2 Brit Pop (aku geli nak panggil indie) membuka tirai dengan 4-5 lagu dari repetoire mereka. Kemudian band yang menjadi juara ROTTW Soundstage 2007, Zip Zieller mengambil alih dengan vokal ala2 Bon Scot "ACDC". Agak menarik band ini dengan genre blues rock mereka.

Band undangan ketiga ialah band tribute rock kangkang..Revenge. Pada mereka yang pernah melihat persembahan mereka, macam tu jugaklah mereka pada petang tu. Setelah 6 lagu dibawakan, persembahan diberhentikan untuk memberi peluang kepada technician Search untuk membuat sound check yang terakhir. Time ni dapat dilihat barisan panjang pada kanopi surau tadi manakala pengunjung mulai ramai membanjiri venue..

Selepas maghrib, Republic Of Brickfield mula mengambil tempat. Time ni aku tengah beratur kat kanopi untuk menunggu giliran nak amik wuduk. Orang ramai dah tak larat nak tunggu turn nak masuk kanopi maka jalan dan rumput digunakan untuk bersolat. Rungutan mulai kedengaran. Masing-masing mula mempertikaikan kata-kata Amy tempohari yang mengatakan bahawa surau ada disediakan..takkan kanopi je?

Jam mula menunjukkan pukul 9.00pm. Dalam hati aku dah sinis "kalau Search memang macam ni la. Tak pernah tepat waktu". Isma Halil yang bertindak selaku MC pada konsert ini kemudian mengumumkan yang Seacrh telah sampai..tetapi sampai di mana? Di selekoh "main entrance venue tak dapat masuk kerana kereta yang double parking menghalang laluan masuk bas. Apa cerita? Takkan nak salahkan penonton parking salah sedangkan tiada tempat parking disediakan? Akhirnya Search mengambil keputusan untuk berjalan kaki masuk ke venue. Ya, berjalan kaki sambil Amy membonceng motor seorang krew (gambar dari salah seorang krew memang menunjukkan Amy membonceng motor)..

Tepat jam 9.45pm, intro keyboard dimainkan dan lagu Panggung Khayalan dimainkan. Aku dah mula terdetik.."kenapa sound sebu?" Speaker V-Dosc yang tersusun di belah kanan stage macam kurang power. Dan tanggapan aku betul ketika Balada Pemuzik Jalanan dimainkan. Ketika lagu menuju penghujung, tiba-tiba stage bergelap dan semua sound padam. Damn!, macam mana boleh jadi macam ni? Setelah mengambil kira-kira 10 minit, keyboard berbunyi semula dan Laila Namamu Teratas berkumandang..

Time ni aku dah berundur ke belakang. Malas nak bersesak-sesak dengan bunyi yang menyakitkan telinga tapi aku lihat penonton tidak berganjak sambil ikut menyanyi bersama-sama Amy. Dan ketika Bencana berkumandang, Kid masuk tapi sayang bunyi gitar beliau tidak kedengaran..

Hampir 12.30am ketika Fantasia Bulan Madu berkumandang menandakan lagu terakhir pada malam tersebut. Rata-rata penonton yang aku jumpa rasa macam bengang dengan sound system pada malam tersebut kerana Amy memberitahu yang sound system dari luar negara. Ingin aku membuat pembetulan bahawa bukan sound system dari luar negara tetapi sound engineer dari luar iaitu dari Indonesia. Mereka mempunyai pengalaman mengendalikan konsert Godbless, Dewa, Gigi di sana dan apa yang aku boleh beritahu, bukan salah mereka sound malam tu macam sial. Korang boleh membuat perbandingan dengan sound konsert ketika di Seberang Jaya, JB malahan di Jengka. memang terbaik tetapi....

Kesimpulan aku untuk mereka yang membayar tiket untuk menyaksikan konsert ini, tagline "berbaloi-baloi" pada aku dorang tak dapat rasakan. Tapi aku percaya sekiranya segala "masalah domestik" yang melanda produksi konsert ni dapat diselesaikan dari awal, memang konsert ni boleh menjadi sebuah konsert yang terbaik di abad ini.




p/s: Setlist diambil dari FB Amshyar

p/s: VC Hello Kawan dari youtube hanabakhara