Musuh awam nombor 1..


Malam semalam (23 Julai) aku bersama MK telah berjaya membuang masa kami dengan menonton filem terbaru Johnny Depp, Public Enemies. Ini untuk pertama kalinya aku tengok wayang cerita yang berunsur gangster/mafia pasal dalam filem ni ada Johnny Depp & Christian Bale, dua figura yang amat bertentangan watak yang membuatkan aku memang nak tengok lakonan mereka. Filem ini diangkat dari novel non-fiksyen Bryan Burrough tentang kisah sebenar ejen FBI Melvin Purvis bertajuk "Public Enemies: America's Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI, 1933–34"



Diarahkan oleh Michael Mann dan turut dibintangi oleh Marion Cotillard, Channing Tatum, Billy Crudup dan lain-lain, cerita dimulakan dengan adegan perkenalan dengan watak-watak yang akan mendominasi hampir 80% daripada cerita ini. Adegan John Delinger (Johnny Depp) masuk ke penjara untuk menyelamatkan kawan-kawan dengan penyamaran yang cukup sempurna membuatkan hati aku berkata"memang ini gaya Johnny Depp". Sentiasa cool walaupun watak yang diberikan adalah huru-hara (Pirates Of The Caribean).



Aku tak nak mengulas panjang pasal filem takut mendatangkan spoiler kepada yang berminat nak menonton. Tapi satu yang aku puji berkenaan filem ini, secara tidak langsung telah menceritakan tentang sejarah penubuhan FBI kerana ketika zaman John Delinger ni (1930-an), undang-undang jenayah di USA terhad kepada negeri-negeri. Ini bermakna sekiranya sesuatu jenayah dilakukan di negeri yang menjatuhkan hukuman mati, penjenayah boleh melarikan diri ke negeri yang tidak menjatuhkan hukuman mati kepada pesalah dan boleh hidup dengan aman hingga anak cucu. Akan tetapi kerana John Delinger lah maka akhirnya undang-undang jenayah di USa diseragamkan antara negeri dan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) akhirnya diluluskan penubuhan.


Di tangan Johnny Depp, watak penjenayah akan secara automatik menjadi "hero" untuk filem tersebut. Ini seakan mengulangi filem "Blow" lakonan beliau bersama Penelope Cruz juga tentang kisah sebenar raja dadah Amerika, George Jung. Memang karisma Johny Depp terserlah untuk melakonkan watak-watak "sebenar" walaupun watak tersebut dilabel "musuh awam no. 1".


Hampir 2 1/2 jam di pawagam, apa yang dapat aku rumuskan (MK punya rumusan biar dia tulis sendiri..hahah) filem ini berbaloi untuk ditonton. Memang tak rugi bayar RM 9 untuk menonton filem ni dan siap aku cakap kat MK lagi "macam ni mau kena carik dvd ni..hahaha". Jadi kalau korang ada masa dan duit lebih, pergilah menonton filem ni. Memang tak rugi beb..


p/s: Aku suka "gun-fight scene" dalam filem ni. Dengan senapang ala-ala mafia tu kan, memang real.

p/s: Tekaan aku betul. Masa scene John cuba nak ngorat awek (Billie) dalam cerita ni, ada watak penyanyi kabaret dan aku telah meneka Diana Krall kat MK. Check kat sini.

p/s: MK suka lagu yang John nyanyikan dalam kereta yang dijadikan lagu end kredit.
*sumber rujukan: wikipedia, rottentomatoes

Pertalian di antara kita...


And maybe we're just kids who've grown, and maybe not,

And maybe when we're on our own, we don't have much,


But oh, we are young and not tired of it,

Oh, we are young and easily lead,

Oh, with all the kids getting out of their heads.


Oh, Class A, Class B, is that the only chemistry?

Oh, Class A, Class B, is that the only chemistry between us?


And maybe were just Streatham trash, and maybe not,

And maybe we're just capital flash in a stupid love,


But oh, we are young and not tired of it,

Oh we are young and easily lead,

Oh, by all the kids getting out of our heads.


Oh, Class A, Class B, is that the only chemistry?

Oh, Class A, Class B, is that the only chemistry between us?

Salah satu lagu yang berjaya menyentuh hati aku. Pernah zaman-zaman "junkies" dulu layan lagu ni sampai nak terkeluar air mata..haha. Nasib dapat tahan. Dengan sound keyboard yang terawang-awang dan lirik yang betul-betul menyentap, lagu ni antara lagu yang sentiasa ada dalam phone aku (sebelum kes phone jatuh kena gelek kereta, cerita lain).


Bret Anderson memang berjaya meneruskan kesinambungan band-band dari Kesultanan British untuk menyerang dengan genre muzik yang mengkhayalkan dan membuai-buai. Selepas Radiohead, Suede boleh diletak antara band yang berjaya mengangkat arena Brit-Pop ke satu aras yang disegani. Malas nak review lebih-lebih, korang try la carik album Coming Up ni dekat kedai ke, download ke, takpe. Dorang dah kaya..hahaha


p/s: Bret Anderson ni seorang gay untuk makluman.


p/s: Ketika audition guitarist untuk album ni, Richard Oakes iaitu guitarist untuk album ni telah dipaksa untuk berbogel di depan anggota Suede yang lain sebelum sesi audition dijalankan. Relevannya? Ntah!


Mr. Big memanggil...


Dapat senarai setlist ni dari sini. Sebenarnya setlistnya berubah di setiap konsert tapi aku amik setlist di Budokan pada 20 Jun 2009. Rasa-rasa ada tak lagu favourite korang yang tak masuk list?


01. Daddy, Brother, Lover, Little Boy

02. Take Cover

03. Green-Tinted Sixties Mind
04. Alive And Kickin’

05. Next Time Around

06. Hold Your Head Up

07. Just Take My Heart

08. Temperamental

09. It’s For You (cover : Three Dog Night) ~ The Planets Op.32 : Mars (cover: Holst) (Billy, Paul, Pat)

10. Pat Torpey Solo (Inc: The Long And Winding Road (The Beatles))

11. Price You Gotta Pay

12. Stay Together

13. Wild World (Acoustic)

14. Goin’ Where The Wind Blows (Acoustic)

15. Take A Walk (Acoustic ~ Electric)

16. Paul Gilbert Solo (Double Neck)

17. Paul & Billy Duo (Double Neck) ~ Full Band Human Capo

18. The Whole World’s Gonna Know (Double Neck)

19. Promise Her The Moon

20. Rock & Roll Over

21. Billy Sheehan Solo

22. Addicted To That Rush

- Encore 1 -

23. To Be With You

24. Colorado Bulldog

- Encore 2 -

25. Smoke On The Water (w/Change of Instruments)

26. I Love You Japan

27. Baba O’ Riley

28. Shy Boy

Note #1: Acoustic — Eric (Vo & Acoustic Guitar), Paul (Acoustic Guitar), Billy (Bass), Pat (Acoustic Guitar)


Note #2: #25 Smoke On The Water : 1st Billy (vo), Eric (gu), Pat (ba), Paul (dr) ~ 2nd Pat (vo), Billy (gu), Eric (ba), Paul (dr)

Ok. Boleh kumpul duit dari sekarang...(Bonus tak masuk la pulak bulan 10 ni. Mana bank mau buat loan ni?)

Mana motivasiku?


I Sit around and watch the tube, but nothing's on

Change the channels for an hour or two

Twiddle my thumbs just for a bit

I'm sick of all the same old shit

In a house with unlocked doors

And I'm fucking lazy


Bite my lip and close my eyes

Take me away to paradise

I'm so damn bored I'm going blind!!!

And I smell like shit

Peel me off this velcro seat and get me moving

I sure as hell can't do it by myself

I'm feeling like a dog in heat

Barred indoors from the summer street

I locked the door to my own cell

And I lost the key


Bite my lip and close my eyes

Take me away to paradise

I'm so damn bored I'm going blind!!!

And I smell like shit



I GOT NO MOTIVATION


WHERE IS MY MOTIVATION


NO TIME FOR THE MOTIVATION


SMOKING MY INSPIRATION


Sit around and watch the phone,but no one's calling


Call me pathetic, call me what you will



My mother says to get a job


But she don't like the one she's got


When masturbation's lost its fun


You're fucking lazy



Bite my lip and close my eyes


Take me away to paradise


I'm so damn bored I'm going blind


And loneliness has to suffice



Bite my lip and close my eyes


I was slipping away to paradise


Some say,"Quit or I'll go BLIND."But it's just a myth




Satu keadaan yang tak pernah aku mimpikan dulu. Biasa la bila kita dah terlepas sesuatu, baru kita tau bahawa sebenarnya barang yang dah terlepas tu lah adalah yang terbaik untuk kita.



Bila la aku nak bermotivasi macam dulu-dulu ni?

Tujuh Hari Yang Mustahil?



Arghhh.. Mr. Big dah berdamai. Tiada lagi gaduh-gaduh antara Sheehan dan Gilbert. Dan hasilnya? Dorang buat konsert untuk meraikan perdamaian dorang. Aduh..bikin panik la dorang ni.. Aku macam teruja nak ke Bangkok ni. Kalau ikut pertukaran matawang, tiket konsert jatuh dalam RM 80 - RM 140 (Bth 800 - Bth 1400). Lagi murah dari pergi Singapore. Cuma harap-harap takde riot la masa tu..hmmm.


Ada siapa-siapa yang berminat ke Bangkok? Konsert sahaja. Bukan melawat "ayam-ayam" sana..hehehe


*Review dari Kanizawa
**Kenyataan media


Tribute to Led Zeppelin

"A personal contribution, as of money, praise, service, etc., made in token of services rendered, or as that which is due or deserved; as, a tribute of affection".

Itu makna yang aku dapat dari link ini untuk makna tribute. Makna paling mudah ialah untuk menunjukkan penghargaan kepada seseorang dengan cara yang tersendiri. Tapi bukan semua orang atau kumpulan yang layak untuk mendapat penghargaan sebegini kan?

Encomium & Whole Lotta Zep adalah dua albm yang diterbitkan khusus sebagai album tribute untuk Led Zeppelin. Bezanya satu adalah dari artis-artis Malaysia manakala yang satu lagi dari luar Malaysia.


Whole Lotta Zep adalah album khas yang dirakamkan secara "live" di Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur. Album ini telah diterbitkan pada tahun 1996 dan dibarisi oleh nama-nama besar dalam arena rock tanahair seperti Ramli Sarip, Amy Seacrh, Maman Teachers Pet, Arab dan Hattan serta dibarisi oleh pemuzik undangan seperti Hillary (gitar), Nan Saturnine (gitar & gitar akustik), Jay Jay (bass), Tom (drum) & Firdaus (keyboard).

Sebanyak sepuluh buah lagu telah dipilih untuk dimuatkan dalam album ini. Lagu-lagu tersebut adalah:

1. Whole Lotta Love - Ramli Sarip

2. Rock N Roll - Amy Search

3. Houses Of The Holy - Hattan

4. All My Love - Arab

5. Stairway To Heaven - Maman Teachers Pet

6. D'yer Ma'ker - Amy Search

7. Babe I'm Gonna Leave You - Hattan

8. Ramble On - Arab

9. Going To California - Maman Teachers Pet

10. Custard Pie - Ramli Sarip

Kalau ikut zaman sekarang, mutu rakaman "live" untuk album ini agak mendukacitakan. Sound gitar kedengaran tak seimbang pada sesetengah tempat. Solo gitar juga kadang-kadang tenggelam manakala bunyi bass pula yang kedepan.

Dari segi pemilihan lagu pula, ternyata seleksi lagu adalah lagu-lagu yang wajib diminati oleh peminat Led Zeppelin jadi tiada apa-apa yang luar biasa. Untuk album ini, aku suka cara Maman membawakan "Going To California" walaupun masa intro ada kedengaran bunyi "terkucil" masa plucking gitar..hahaha.

Untuk rujukan lebih lanjut mengenai album ni, klik sini.



Encomium pula adalah album tribute yang diterbitkan pada 1995 oleh pelbagai artis US dan UK yang merangkumi pelbagai genre rock. Sebanyak dua belas buah lagu telah dimasukkan kedalam album ini iaitu:

1. Misty Mountain Hop - 4 Non Blondes

2. Hey Hey What Can I Do - Hootie & The Blowfish

3. D'yer Mak'er - Sheryl Crow

4. Dancing Days - Stone Temple Pilot

5. Tangerine - Big Head and The Monsters

6. Thank You - Duran Duran

7. Out Of Tiles - Blind Melon

8. Good Times Bad Times - Cracker

9. Custard Pie - Helmet feat David Yow (Jesus Lizard)

10. Four Sticks - Rollins Band

11. Going To California - Never The Bride

12. Down By The Seaside - Tori Amos with Robert Plant

Agak tak adil kalau nak membandingkan kualiti rakaman antara dua album ni walaupun selang masa hanya setahun antara satu album dengan yang lain. Tapi pada aku, pemilihan lagu untuk Encomium adalah lebih menyeluruh malah lebih berani dengan memasukkan penyanyi perempuan untuk menyanyikan lagu-lagu Led Zeppelin.

Yang paling aku minat, Encomium membawakan erti "tribute" yang sebenar dimana artis-artis yang terlibat tidak terikat kepada cara penyanyi asal untuk membawakan lagu-lagu tersebut. Jadi dalam album ni memang tak dengar Robert Plant kedua atau Jimmy Page kedua (walaupun masa mula-mula aku dengar album ni, rasa kecewa pasal tak dapat dengar Led Zeppelin sebijik!). Teringat aku pada kes perbalahan antara Ahmad Nawab dengan Syafinaz suatu ketika dulu berkaitan "tribute" ni (cerita lain)..haha.

Track favourite aku dalam album ni sudah semestinya Thank You dari Duran Duran. Ada feel Ordinary World sikit-sikit masa dorang cover lagu ni..hehe.

Kedua-dua album ni dah masuk dalam kategori "rare item" dan mungkin dah menjadi "dead stock". Jadi kalau ada antara kalian yang terjumpa kaset ataupun cd album-album ni, jangan ragu-ragu untuk membelinya (tapi kalau korang minat dangdut, tak payah la nak beli lak kan..)




p/s: Sori Portdy amik masa nak review album ni. Aku dengar balik Encomium & Whole Lotta Zep pasal nak carik feel balik. Encomium tu dah berabuk pulak kan? hahaha

*Kredit kepada Kamal & wikipedia

Percaya TUHAN?

Dalam kebosanan di ofis pada hari ni, terjumpa satu petikan perbualan yang berlaku diantara seorang profesor dan anak muridnya. Setelah aku membacanya, terasa teruja (haha!) pula untuk aku tampalkan di sini.

Walaupun keseluruhan perbualan ini didalam bahasa inggeris, namun aku percaya mereka yang membaca blog aku tidak perlu ber PPSMI untuk membaca dan memahami perbualan ini...

Jadi, sila layan petikan ini sebelum aku kembali dengan entry yang sebetulnya aku nak tulis..hehehe

Selamat membaca..



A Conversation for Introduction To Philosophy students - enjoy

An Atheist Professor of Philosophy was speaking to his Class on the Problem Science has with GOD , the ALMIGHTY. He asked one of his New Students to stand and . . .

Professor : Do you Believe in GOD ?

Student : Absolutely, sir.

Professor : Is GOD Good ?

Student : Sure.

Professor : Is GOD ALL - POWERFUL ?

Student : Yes.

Professor : My Brother died of Cancer even though he prayed to GOD to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But GOD didn't. How is this GOD good then? Hmm?
(Student was silent )

Professor : You can't answer, can you ? Let's start again, Young fella. Is GOD Good?

Student : Yes.

Professor : Is Satan good ?

Student : No.

Professor : Where does Satan come from ?

Student : From . . . GOD . . .

Professor : That's right. Tell me son, is there evil in this world?

Student : Yes.

Professor : Evil is everywhere, isn't it ? And GOD did make everything. Correct?

Student : Yes.

Professor : So who created evil ?(Student did not answer)

Professor : Is there Sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don't they?

Student : Yes, sir.

Professor : So, who created them ?(Student had no answer)

Professor : Science says you have 5 senses you use to identify and observe the world around you. Tell me, son . . . Have you ever seen GOD?

Student : No, sir.

Professor : Tell us if you have ever heard your GOD?

Student : No , sir.

Professor : Have you ever felt your GOD, tasted your GOD , smelt your GOD ? Have you ever had any sensory perception of GOD for that matter?

Student : No, sir. I'm afraid I haven't.

Professor : Yet you still believe in HIM?

Student : Yes.

Professor : According to empirical, testable, demonstrable protocol, science says your GOD doesn't exist. What do you say to that, son?

Student : Nothing. I only have my faith.

Professor : Yes, faith. And that is the problem science has.

Student asks and professor answers

Student : Professor, is there such a thing as heat?

Professor : Yes.

Student : And is there such a thing as cold?

Professor : Yes.

Student : No, sir. There isn't..

(The Lecture Theatre became very quiet with this turn of events )

Student : Sir, you can have lots of heat, even more heat, super heat, mega Heat, white Heat, a little heat or no heat. But we don't have anything called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can't go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it.

(There was pin-drop silence in the Lecture Theatre )

Student : What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?

Professor : Yes. What is night if there isn't darkness?

Student : You're wrong again, sir. Darkness is the absence of something.You can have low light, normal light, bright light, flashing light . . but ifyou have no light constantly, you have nothing and its called darkness, isn't it? In reality, darkness isn't. If it is, you would be able to make darkness darker, wouldn't you?

Professor : So what is the point you are making, Young Man ?

Student : Sir, my point is your Philosophical premise is flawed.

Professor : Flawed ? Can you explain how?

Student : Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a Good GOD and a Bad GOD. You are viewing the concept of GOD as something finite, something we can measure. Sir, science can't even explain a thought. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less fully understood either one. To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as asubstantive thing. Death is not the opposite of life: just the absence of it.
Now tell me, Professor, do you teach your students that they evolved from a monkey?

Professor : If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student : Have you ever observed evolution with your own eyes, sir?

(The Professor shook his head with a smile, beginning to realize where the argument was going)

Student : Since no one has ever observed the process of evolution at workand cannot even prove that this process is an on-going end eavor, are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher?

(The class was in uproar )

Student : Is there anyone in the class who has ever seen the professor's brain?

(The class broke out into laughter)

Student : Is there anyone here who has ever heard the Professor's brain, felt it, touched or smelt it? . . .No one appears to have done so. So, according to the established rules of empirical, stable, demonstrable protocol, Science says that you have no brain, sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures, sir?

(The room was silent. The Professor stared at the student, his face unfathomable)

Professor : I guess you'll have to take them on faith, son.

Student : That is it sir . . . exactly ! The link between MAN & GOD is FAITH. That is all that keeps things alive and moving.



*Diambil dari sini

**Pelajar di atas adalah Albert Einstein.

Single terbaru Alice In Chain...

Dapat info ni dari site Multiply member Singaporean. Aku pun tak tahu dorang ada keluarkan single ni. Last dengar khabar projek band Jerry Cantrell "Vampire Cupboard" yang senyap gitu. So, apa komen korang? Masih lagi ada feel "Facelift" & "Dirt"?





*Amaran: Video klip ini mengandungi unsur-unsur yang agak melampaui batas. Sila lihat dengan pertimbangan sendiri.

Dunia batu..

Aku jenis orang yang susah nak menghampakan permintaan orang lain..hahaha (kalau harapan tu dah banyak kali menghampakan). Jadi atas permintaan brader-in-blog aku Portdy, aku akan cuba mengulas tentang VCD yang dilakonkan oleh awek aku (dulu, kini dan selamanya..) Nanako Matsushima yang bertajuk "The Ice World".

Plot cerita berkisar tentang pembunuhan bersiri yang dijalankan oleh seorang pembunuh misteri. Yang menjadikannya bertambah rumit, setiap mangsa pembunuhan adalah pembeli premium insurans nyawa dan menjadikan isteri mereka sebagai penerima pampasan. Dan Nanako Matsushima memegang watak sebagai Egi Toko, iaitu isteri-isteri kepada semua pembeli premium insurans ini. Egi Toko adalah guru di Sekolah Perempuan Eiwa dan mempunyai hobi yang agak pelik untuk seorang guru sepertinya iaitu suka mengkaji batu-batuan...

Hero dalam cerita ini Yutaka Takenochi memegang watak sebagai Hirokawa Eiki, iaitu seorang penyiasat dari syarikat insurans yang kerjanya ialah menyiasat semua tuntutan-tuntutan pampasan akibat kemalangan atau kematian pemegang premium. Jadi dalam beliau menyiasat kes kematian mangsa pembunuh bersiri inilah saat dimana beliau juga menyiasat mengenai Eigi Toko dan kaitannya dengan pembunuhan tersebut.

Kalau lu orang tengok GTO, poster mamat ni ada tergantung dalam bilik Fuyutsuki sensei..

Cerita ini menggunakan lagu Celine Dion - Just Walk Away sebagai lagu latar dalam hampir kesemua adegan. Hampir keseluruhan jalan cerita ini membawa mood gelap dan suram dan bertepatanlah dengan tajuk "The Ice World". Antara pelakon-pelakon yang juga membantu menguatkan cerita ini ialah Katase Nana (GTO The Movie), Matsuo Reiko dan ramai lagi.

VCD yang aku ada mempunyai 8 keping cd yang yang terbahagi kepada 10 episod. Serius memang menjadi tabiat aku semenjak dari aku membeli VCD cerita ini sampailah sekarang, aku akan mengulang VCD ini bersama-sama dengan GTO (Great Teacher Onizuka) dan Young & Dangerous I-IV pada tiap-tiap bulan puasa...hahahaha. Giler tak? Memang cerita-cerita ini tak pernah membosankan aku untuk tengok ulang-ulang. Tu belum lagi The Godfather Trilogy, Shawshank Redemption & The Great Expectation yang aku tengok ulang-ulang jugak (tapi yang ni tak kira masa). Memang sangat-sangat best.

Sweet tak ingat punya kan? Bertuah Sorimachi..

Aku tak nak review habis, nanti dikatakan "spoiler" pulak jadi kalau korang nak tau apa sebenarnya misteri cerita ni dan penamatnya, sudi-sudikanlah mencarinya di pasaran..hahaha. Support la Nanako aku kan?

Bagaikan bermimpi..



Akan bersambung..

Berbaloi-baloi..berbaloi ke?

Agak penat jugak mengharungi minggu ni. Walaupun masih dalam mood "berkabung", tapi bak kata Uncle Freddie.."Show must go on". Jadi kena teruskan juga la hidup.


Minggu ni aku dah menjawat satu jawatan baru. Despatch tak bergaji untuk pembeli tiket "burung pagi" "berbaloi-baloi" untuk konsert di KL nanti. Penat beb..huhu. Merata aku merempit nak menghantar tiket yang orang pesan. Ni kalau Amy tau pasal aku ni, mau dia ajak aku jadi share partner "Cheng Ho" pulak kan?


Selain "berbaloi-baloi", aku pun dengan rela hati menawarkan diri untuk menjadi runner "Satu Wajah". Cuma yang ni rilek-rilek je la. Buka internet, bank in duit pastu tunggu masa nak kutip tiket. Tempahan pun tak ambil banyak. Modal tak berapa nak ada kan?


Datang pula panggilan "puaka" dari kawan aku.."VCD Sweet Charity untuk konsert Hari Bapa @ PWTC dah keluar. Siap dengan t-shirt konsert masa kat Singapore itu hari. Ko nak tak?". Panggilan yang betul-betul membuatkan aku terpikir..kenapalah masa-masa ni semua benda best nak keluar? huhuhu. So, jadi runner lagi untuk barang-barang ni. Tolong kawan-kawan yang tak tau nak carik kat mana. Dapat gak pahala kan? hahaha.


Jadi aku buka juga la di sini kalau-kalau ada yang nak beli t-shirt & vcd ni. Link asal di sini dan mamat ni adalah kawan aku. jadi korang boleh beli melalui aku jugak.


p/s: Kasi entry ringan-ringan dulu la kan? Malas nak pikir sambil menulis ni. Selamba je ko tuduh aku tengah "jiwa" ye MK? Jiwa-Jiwa Luka ke apa?