"Tuju-Tuju" untuk yang tersayang..

Aku mempunyai tabiat susah untuk membeli album ataupun vcd / dvd cerita & artis baru. Memang aku lebih minat mencari cd ataupun cerita yang lama-lama. Lebih kepada untuk membuat koleksi. Tetapi untuk pertama kalinya aku telah membeli cd satu kumpulan baru yang baru saja mengeluarkan album mereka (walaupun album ni dah siap dirakam hampir dua tahun lamanya)..hahahaa

Sonar - Sihir Untuk Yang Tersayang adalah album yang aku maksudkan. Dirakamkan di studio Luncai Emas dan diedarkan oleh Universal, album ni mempunyai 10 buah track yang mana kesemua lagu dan lirik ditulis oleh penyanyi kumpulan ini sendiri, Islah 5. Sekali imbas, lagu-lagu kumpulan ni mempunyai pengaruh dari Deep Blue Something, Smashing Pumpkins dan sedikit Pearl Jam. Memang agak kuat pengaruh muzik 90-an kan? hehehe





Gambar inlay dan cd berlatar belakangkan poster Jibam

Secara keseluruhan, kualiti bunyi pada aku memuaskan (tak boleh nak kasi perfect lagi). Kualiti lagu juga baik. Mereka bermain sendiri untuk lagu-lagu dalam album ni. Cuma dari segi lirik yang aku rasa ada banyak ruang untuk diperbaiki. Mungkin pengaruh lagu-lagu zaman 80 - 90an yang masih kuat menebal dalam kepala otak aku yang membuatkan aku kurang untuk menerima lirik-lirik yang "terus ke sasaran" ni. Tapi album ni memang berbaloi untuk dimiliki sekiranya ingin mendengar genre rock modern dan "straight forward"dan juga sedikit sentuhan klasik rock. Mungkin juga kumpulan ni mampu bertahan lebih lama sekiranya mengekalkan konsep seperti dalam album ni dengan sedikit penambah-baikkan pada album yang akan datang (kalau ada la..).

Agak-agak muka dorang cukup hensem tak untuk dijual? hahaha

Track list:

1. sungguh!!!

2. cuma dia (favourite radio airplay)

3. ritual penyerahan jiwa

4. dia adalah kecantikan

5. gian untuk bersamamu

6. sianida (funky tune)

7. indah

8. suara tanah (lagu patriotik..bagus!)

9. september berdarah

10. derita berwajah pesona

p/s: Ini adalah pendapat peribadi aku saja. Kalau korang rasa tak ngam, pergi beli album ni dan dengar sendiri pastu komen dalam blog korang. Boleh gak kita kongsi ilmu kan?

Pautan untuk belian secara online di sini:-

Terjebak..


Ahad semalam (26/04/2009) seperti biasa jadual waktu pagi aku ialah ke Amcorp Mall dengan niat untuk menambahkan lagi koleksi cd Pink Floyd & Led Zeppelin aku. Tetapi tiba-tiba..

Gambar depan..

Gambar belakang..

Gambar depan..

Gambar belakang...

Aku dengan rasminya telah menganggotai perkumpulan mereka-mereka yang membeli LP tetapi tiada alat "turntable" untuk LP-LP ni..hahahaa

Floyd Zeppelin @ Amcorp Mall

Semenjak-dua menjak ni dah jadi macam satu ketagihan untuk aku ke Amcorp Mall tiap hari Ahad. Macam yang semua sedia maklum, "Flea Market" kat situ memang sangat meriah. Macam-macam ada. CD, kaset, LP, stering kereta.. namakan apa saja. Semua korang boleh jumpa. Samada terpakai ataupun baru.

Dan dalam2 aku ke sana, tak disangka-sangka pula aku akan turut terjebak untuk menjadi pengumpul CD artis jugak. Dan CD2 artis yang aku sasarkan ialah 2 band otai..Pink Floyd & Led Zeppelin. Alang-alang nak jadi "collector" ni dah tentu aku akan cuba untuk cari versi yang dicetak di luar kan. Apa barang beli version "Printed in Malaysia"..haha. Walaupun murah tapi kengkadang aku tengok yang versi Malaysia punya dah nak macam cetak rompak pun ada.

Untuk permulaan, aku beli cd ni mula2..




Pada yang tak tau, ini ialah album "Pink Floyd - Meddle". Dalam ni ada lagu yang paling "berhantu" aku rasa, Echoes. Nak lagi feel, try layan "Live in Pompeii". Memang meremang bulu roma beb. Track list:

1. One Of These Days (dalam Pulse Live masa lagu ni dorang keluarkan maskot babi tu..hahaha)

2. A Pillow of Wind

3. Fearless

4. San Tropez

5. Seamus

6. Echoes (23.27 minit. Track Pink Floyd paling panjang kot untuk satu lagu!)

CD ni di cetak di UK. Versi "Digital Remastered" tahun 1991 (versi original tahun 1971. Teknologi cd pun takde lagi time tu).


Kemudian aku jumpa CD ni pulak..


Album Relics adalah album kompilasi Pink Floyd yang dikeluarkan sekitar tahun 1971. Artwork untuk cover album ni adalah model arca yang dihasilkan berdasarkan lakaran lukisan Nick Mason, drummer kumpulan ni. Cd di atas dicetak di USA sekitar tahun 1996, juga versi Digital Re-Mastered. Track List:

1. Arnold Layne (single A-side)
2. Interstella Overdrive (instrumental dari Piper At The Gates Of Dawn)
3. See Emily Play (single A-side)

4. Remember A Day (dari A Saucerful of Secrets)
5. Paintbox (single B-side untuk Apples and Oranges)
6. Julia Dream (single B-side untuk It Would Be So Nice)

7. Careful With That Axe, Eugene (single B-Side untuk Point Me At The Sky)

8. Cirrus Minor (dari soundtrack More)
9. The Nile Song (dari soundtrack More)

10. Biding My Time (previosly unreleased)

11. Bike (dari The Piper At The Gates Of Dawn)

sumber rujukan: sini

Terakhir untuk hari ni aku jumpa cd ni..


Muka Depan



Muka Belakang


Lampiran lirik depan

Lampiran lirik belakang

Yup, ni cd dari band yang memang satu dunia kenal..Led Zeppelin. Dari 1st album dorang yang juga menggunakan "Self Titled", band ni dah memang tak perlu diperkenalkan lagi. Cover album yang diambil sempena saat-saat terbakarnya kapal udara "Hindenburg" telah memperkenalkan kumpulan ni ke seantero dunia. Versi CD di atas dicetak di Jepun (terang2 dah kan..hehe) versi Digital Re-Mastered "replica sleeves" iaitu versi replica LP. Track list:

1. Good Times Bad Times

2. Babe, I'm Gonna Leave You

3. You Shook Me

4. Daze And Confused (ingat filem The Song Remains The Same? Giler mental masa live lagu ni..)

5. Your Time Is Gonna Come

6. Black Mountain Side

7. Coomunication Breakdown (Soundgarden pernah cover lagu ni masa live)

8. I Can't Quit You Baby (versi Live BBC paling "seksi" aku rasa)

9. How Many More Times

Sumber rujukan: sini

Cukup untuk posting hari ni. Mengalu-alukan komen dari otai2 yang terserempak masuk ke blog ni...

p/s: latar belakang gambar : poster Jibam oleh Jaafar Taib. Medium: Water colour

Pawana...


Dua gambar yang cukup menceritakan segalanya. Pagi 28 Mac 2009 antara 1.15 am - 3.00 am, kereta aku kena pecah dan gitar bass kesayangan aku dicurik. Tempat kejadian, depan NZ Curry House, Wangsa Maju. Lemah lutut aku bila tengok cermin yang berderai dan hampir pitam bila tengok gitar yang aku tinggalkan dalam kereta dah tiada.
Pagi tu jugak bertemankan member2 dari DuniaSearch (thanks Lie & Auze), aku ke balai polis Wangsa Maju (berdepan Alpha Angle) untuk membuat report. Pedih, memang pedih. Buat masa ni, dia lah "bini" yang aku ulit tiap-tiap hari (pasal aku belum kawin kan). Ntah kenapa aku tak rasa ralat sangat tengok cermin kereta yang pecah tapi ralat dan sebak yang teramat bila gitar aku dah tiada di tempat yang sepatutnya ketika ditinggalkan.

Memula dah terasa macam nak berenti je main muzik. Ye la, kalau dah "senjata" kesayangan dirembat orang. Tapi berkat sokongan kawan-kawan yang memberikan harapan, aku cuma akan berkabung buat sementara waktu. Dengan harapan penuh positif "kekasih" yang satu ini akan ditemui kembali.

Cuma yang mengundang sebal di dada. masih selamatkah negara kita sedangkan tempat tumpuan ramai pun boleh berlakunya kes pecah kereta (kereta aku diletakkan di bahu jalan berhadapan NZ dan dibawah lampu jalan lagi). Mungkinkah akibat terlalu banyak sangat laporan polis yang dibuat oleh politikus semenjak- dua menjak ni yang membuatkan beban tugas anggota polis kita makin bertambah sehingga keselamatan tempat awam tak terjaga? hmmm..
.
.
p/s: Masih berkira-kira perlukah aku menyarong kembali Underground " Che Guevera Steel Toe" aku sekiranya dapat maklumat mengenai hamba allah yang mencuri gitar aku ni...


Info guitar & aksesori:

Fender Jazz Bass 4 strings
Made In USA
Sunburst Colour
1980's model
Locking nut
Dunlop Bullet Strap

Serial number: N3099865 (update 15/04/2009)


I look at you all see the love there that's sleeping
While my guitar gently weeps
I look at the floor and I see it need sweeping
Still my guitar gently weeps

I don't know why nobody told you
how to unfold you love
I don't know how someone controlled you
they bought and sold you

I look at the world and I notice it's turning
While my guitar gently weeps
With every mistake we must surely be learning
Still my guitar gently weeps

I don't know how you were diverted
you were perverted too
I don't know how you were inverted
no one alerted you

I look at you all see the love there that's sleeping
While my guitar gently weeps
I look at you all...
Still my guitar gently weeps

p/s: Sesiapa yang terbaca entry ni dan ada info mengenai guitar bass aku, tolong inform aku ye? Terima kasih.