Konsert Jelajah Perpisahan..



Rasanya ramai yang dah tahu rumors yang tengah hangat berpusing di antero dunia hiburan sekarang ni. Kumpulan lagenda tanahair, Search akan mengumumkan konsert terakhir mereka yang dinamakan "Search Farewell Tour" melibatkan 10 lokasi di seluruh negara. Farewell? Ya, farewell yang bermaksud mereka akan membubarkan band selepas habis konsert itu nanti.

Apa sebab mereka nak bubar? Itu aku kurang pasti. Mungkin hanya mereka yang boleh memberikan jawapan. Tetapi melihatkan daripada penglibatan mereka akhir-akhir ini di dalam arena muzik, rasanya tindakan mereka ini boleh dipersetujui. Dengan kelembapan pertunjukan pentas, konsert ulang tahun yang tiada sponsor dan juga jualan album terbaru "Gothik Malam Edan (GME)" yang lembab, tidak melambangkan langsung yang mereka ini adalah sebahagian daripada sejarah muzik negara dan sepatutnya mereka lebih layak untuk menerima penghargaan yang tinggi berbanding apa yang mereka dapat sekarang.

Kebetulan dapat sms dari salah seorang daripada orang kuat di dalam DuniaSearch berkenaan tarikh konsert dan lokasi. Maka di sini aku lampirkan jadual dan lokasi. Juga mendapat perkhabaran bahawa hampir semua bekas ahli yang pernah menganggotai Search akan dipanggil untuk turut serta dalam konsert tersebut. Nama-nama seperti Man Keedal (Cinta Buatan malaysia), Yan (Cinta Buatan Malaysia, Rampage, Double Trouble) dan Kid (semua album kecuali 3 yang terdahulu dan GME)akan turut serta dalam jelajah konsert ini.



25 April 2009 - Terengganu (Stadium Terengganu)

2 Mei 2009 - Melaka (Stadium Hang Tuah)

9 Mei 2009 - Jengka, Pahang (Stadium Jengka)

16 Mei 2009 - Ipoh (Padang Perbandaran Ipoh)

23 Mei 2009 - Kluang (Stadium Kluang)

30 Mei 2009 - Penang (PISA)

13 Jun 2009 - Kota Bharu (Stadium Sultan Mahmud)

27 Jun 2009 - Kuching

4 Julai 2009 - Tawau

1 Ogos 2009 - Shah Alam (Stadium Melawati)

p/s: Aku tak dapat mengesahkan ketepatan jadual ini. Anggap saja sebagai rujukan untuk mengetahui perjalanan konsert jelajah perpisahan dorang ni.

Farewell

Aimless soul where were you now
For the angels come by the dawn

I walked the earth don`t tell me how
For a new hope soon to be born

There`s a life and time i know
I said farewell to myself
Before i go

Farewell to my loneliness
Farewell to my happiness
Farewell to our trouble

I`m above me

Here we have to let it go
And leave it all behind
Our suferings will end

Nothing can stop me now
What may come and go

Hope we stay toghether
We can say
Our mind were lost
Somewhere
Searching for the answer of the pray
When will we see ourselves again

Maybe in another world i find you
I`ll take my hand
Each time i see you cry

I said
Farewell to my misery
Farewell to your history
Farewell to our trouble

(Cromok - Yours Truly)

Alam Muzikal M. Nasir



Dapat senarai setlist lagu-lagu yang bakal dibawakan oleh sifu M.Nasir untuk Konsert Alam Muzik beliau minggu depan. Agak-agak setlist ni memenuhi kehendak dan harapan kepada yang sudah membeli tiket? Sekarang dah boleh la bawak-bawak hafal lirik atau print dari internet kan?

*kredit kepada puteri elaira untuk setlist lagu-lagu ni.



ADA
AKAR KITA
ANAK ANAK KITA
ANDALUSIA
APOKALIPS
BALADA SEORANG TEMAN
BILA RUMI MENARI
BUKALAH HATIMU
DAH LAGU TU
DEMI MASA
DI BALIK CERMIN MIMPI <-- Teringat Aziz Desa la plak
GONG IMPIAN
HIDAYAH
HIJAB KEKASIH <-- Terbaik!
JUWITA
KERONCONG NOSTRADAMUS
KIAS FANSURI
LANGGAM PAK DOGO <-- Harap lagi gempak dari Konsert Phoenix Bangkit
MASIRAH <-- Kena lagi kot dengan isu Palestin
MELAWAN ARUS
MENTERA SEMERAH PADI
OH! ANAK
PERANG YANG LAGI SATU
PHOENIX BANGKIT DARI ABU
TARI CINTA RIMBA MISTIKAL
RAIKAN CINTA
SAHABAT GUA
SEMAKIN NYATA
SENTUHAN LISTRIK MU <-- Please buat full version!
BERIKAN NURBISA
EKSPRESS RAKYAT
FALSAFAH CINTA <-- Kot-kot ada sekali Rahim Maarof kan?
HATI EMAS
KEPADA MU KEKASIH
KERONCONG UNTUK ANA
MANTERA BERADU <-- Malique in da house?
RAJAWALI TERBANG TINGGI

Hidup Dalam Mono..

Pe'el aku dari dulu, aku memang tak pernah teruja nak layan cerita atau beli dvd yang baru. Dalam istilah lain, cerita yang baru keluar wayang. Aku lebih suka kumpul cerita - cerita yang boleh dikategorikan dalam kategori "rare item".

Ada dua filem yang membuatkan aku memang tak pernah bosan nak tengok. Sebenarnya ada banyak macam The GodFather Trilogy, You've Got Mail (watak Tom Hanks dalam cerita ni obses giler ngan The GodFather), Young n Dangerous I - VI (rutin wajib tiap kali bulan puasa). Tapi 2 filem ni memang lain punya. Tiap kali layan mesti syahdu jer..huhu

The Shawshank Redemption & The Great Expectations. Dua filem ni aku rasa kalau aku tengok hari-hari pun aku tak boring kot. Banyak falsafah yang boleh aku dapat dalam filem ni.



"The Shawshank Redemption" buat aku teringat masa kecik2 dulu. Time slot tayangan "Dunhill Double". Kenapa tiap kali bulan Ogos, mesti cerita ni keluar tv. Bila dapat tengok balik, baru aku dapat tangkap mesejnya. Kebebasan. Yup, kebebasan yang boleh menyemarakkan jiwa patriotik seseorang agar lebih menghargai benda yang dorang ada. Kat sini je dah dapat membawa maksud cerita patriotik tak semestinya mesti cerita perang lawan Jepun la, lawan komunis la. Dah la cerita perang Malaysia sekarang ni jangankan "Bukit Kepong", nak lawan dengan "Sarjan Hassan" pun aku rasa jauh panggang dari api. Patriotik pekebendenyer?



"The Great Expectation" pula memula aku terpengaruh dari lagu solo Chris Cornell, "Sunshower". Bayangkan la petikan akustik dalam lagu tu, dengan suara Cornell yang mendayu, lirik yang "smart" habis. membuatkan aku tercari-cari filem ni kat Damansara Uptown dulu..hehe.

Filem yang diangkat dari novel Charles Dicken ni juga banyak memberikan mesej pada aku. Antaranya kalau kita nak kan sesuatu, kita akan dapat juga benda tu kalau kita tetap berusaha. Jangan cepat mengalah (macam kena batang hidung sendiri la pulak). Dan kalau kita ingat kita dah berjaya, jangan nak sombong tak tentu pasal kerana kita tak boleh berjaya dengan sendiri. Huhu. Dah bunyik macam cikgu pendidikan moral la plak kan?

Sekarang dua-dua filem ni aku dah dapat versi dvd, original lagi. Terima kasih kepada Speedy Video yang buat jualan longgok dvd-dvd lama dorang. Dapat jugak aku filem-filem ni. Antara benda-benda yang aku terpaksa kedekut dengan orang. Jangan harap la orang boleh pinjam dvd-dvd ni..hehehe. Susah tu beb nak dapat.

The stranger sang a theme
From someone else’s dream
The leaves began to fall
And no one spoke at all
But I can’t seem to recall
When you came along
Ingenue

Ingenue
I just don’t know what to do

The tree-lined avenue
Begins to fade from view
Drowning past regrets
In tea and cigarettes
But I can’t seem to forget
When you came along
Ingenue

Ingenue
I just don’t know what to do

Ingenue
I just don’t know what to do

Ingenue
I just don’t know what to do

Ingenue
I just don’t know what to do

Ingenue (fade out)

(mono - life in mono)
salah satu soundtrack dalam The Great Expectations.
Nak tau apa makna Ingenue, klik sini

El Condor Pasa...

Bila memikirkan apa yang terjadi di dalam negara sekarang ni, aku terus teringat lagu ni. Di ajar oleh cikgu Bahasa Inggeris aku masa darjah 4. Aku ingat aku tulis lirik lagu ni berlatar-belakangkan tulisan "Apartheid" yang hancur di tembak kereta kebal. Apa kaitannya? Jangan tanya aku. Itu imajinasi aku dulu.

Dan mengenangkan apa yang terjadi di Perak sekarang ni, serta-merta lagu ni bermain di dalam kepala otak aku...

I'd rather be a sparrow than a snail
Yes I would, if I could, I surely would
I'd rather be a hammer than a nail
Yes I would, if I only could, I surely would

Away, I'd rather sail away
Like a swan that's here and gone
A man gets tied up to the ground
He gives the world its saddest sound
Its saddest sound

I'd rather be a forest than a street
Yes I would, if I could, I surely would
I'd rather feel the earth beneath my feet
Yes I would, if I only could, I surely would

Liverpool vs Selangor?




Pagi esok, kelab aku akan ke Goodison Park untuk perlawanan timbal balik Piala F.A lawan Everton. Hm..giler kentang game ni. Dalam masa 16 hari, dah masuk 3 kali dorang jumpa. 2 kali berakhir dengan seri. Harap-harap malam ni ada la untung..hehehe

Bercerita pasal bola, last sekali aku merasa betapa scene bola sepak kat Malaysia ni best masa tahun2 95-97. Time tu 3 tahun berturut-turut Selangor masuk final Piala Malaysia. Dan macam biasa 3 tahun tu juga la Selangor jadi "champion" Piala Malaysia. Masa tu final kat Shah Alam pasal stadium Shah Alam la stadium yang paling besar masa tu sebelum digantikan dengan Stadium Bukit Jalil lepas Komanwel 98.

Masa tu memang happening. "Mexican Wave" sampai 20-30 kali berturut-turut. Suara jangan cerita la. Kalau jumpa kawan2 esok harinya yang bersuara serak, "confirm" dorang pun mesti ke stadium. Bersorak, maki-hamun pengadil, ejek2 penyokong lawan..memang giler best.

Tak silap aku, masa tahun 95, final Piala Malaysia antara Selangor vs Pahang. 96 antara Selangor vs Sabah & 97 jumpa Pahang balik. Time ni zaman2 David Mitchell, Christoper Mandla selain zaman Sharil Arsat, Ismail Ibrahim, Azman Adnan dan Zainal Abidin Hassan. Masa tu..fuh memang gamat stadium. Selain lagu "Merah Kuning", lagu yang ditunggu-tunggu lepas menang ialah lagu "Selangor menang lagi". Lagu yang berentak ala-ala joget. Masa tu memang crowd akan berdiri atas palang sambil berjoget..hehehe. Those were the days...

Imbas ke belakang lagi..masa tahun 1989. Final Sukan Sea antara Malaysia vs Singapura. Time tu aku dalam kereta dengan arwah bapa aku pasal menunggu mak aku pergi rumah makcik sedara. Dalam hati memang mengamuk pasal tak dapat nak tengok live kat tv. Nasib ada live dalam radio 1. Memang berdebar habis ditambah lagi dengan sifat keterujaan menyokong negara masa tu. Nama-nama yang aku masih ingat ialah Rashid Hassan, Zainal Abidin Hassan, Dollah Salleh & K Gunalan..akhirnya bila Malaysia menang game malam tu, terasa macam nak melompat dari dalam kereta je. Nasib aku masa tu budak lagi..hahahaha

Tahun 1990 dah pandai pergi stadium. Cikgu sekolah merangkap "coach" bola aku buat rombongan ke Stadium Merdeka. Menggunakan tin minuman coke atau oren, aku simpan duit syiling belanja sekolah dalam tu. Bila dah penuh satu tin, pergi tukar dengan arwah bapak aku. Buat modal pergi stadium. Antara game yang memang tak akan aku lupakan, semi final Piala Malaysia lawan Pahang. Ala..yang Selangor menang 4-0 tu. Masa tu aku rasa satu stadium merdeka bersorak 90 minit lebih. "Mexican Wave", jangan cakap la. naik lenguh nak sambung tak nak kasi putus. Paling tak boleh lupa, burger kat stadium. Daging belah separuh jual RM 1.00 sebelum game. Lepas game jual lelong RM 1.00 dapat 3..hahaha.

Tapi sekarang? Last aku ingat pergi stadium dalam tahun 2003-2004. Tak ingat dah tarikh yang tepat. Masa tu game Saelangor lawan Perak. Game seri 1-1. Stadium pun hambar. Harapkan "fan club" je la yang meramaikan stadium. Lepas tu dah memang takde nafsu langsung nak ke stadium. Ada yang kata penyokong macam aku ni tak patriotik. Nak sokong masa menang je. Tapi pada aku, bola sepak "is not about patriotic". Penyokong akan tetap datang walaupun team tu kalah asalkan dorang boleh enjoy game tu. Tapi kalau pergi stadium semata-mata nak tengok game yang macam budak sekolah menengah punya game, baik layan game free petang-petang kat padang belakang rumah aku.

Mungkin aku banyak bercerita pasal team negeri aku. Tapi secara langsungnya ianya berkait rapat dengan team kebangsaan juga. Memang teringin nak pergi stadium tengok pasukan negara sendiri main. Nak bermegah-megah dengan orang luar pasal kehebatan pemain kebangsaan sendiri. Nak hafal nama-nama "national player". Macam zaman-zaman dulu. Tapi rasa-rasanya boleh ke nak buat dalam masa sekarang kalau team yang ada sekarang ni kita nak tengok dalam tv pun tak sanggup? Jangan la salahkan penyokong kalau dorang marah dengan team bolasepak Malaysia sekarang ni. Mereka yang marah-marah ni juga la yang suatu ketika dulu tak pernah "miss" melanggan majalah bolasepak tempatan seperti "BolaSepak", "Jaguh" dan juga pernah menggantung poster "Azizul Abu Haniffa" atau "Matlan Marjan" dalam bilik mereka sebelum digantikan dengan poster Steven Gerrard atau Kaka.

Untuk ulasan yang lebih panjang, boleh bukak posting ni..

Merah Kuning lambang kebanggaan
Selangor merancang kejayaan
Gemuruh sorakan menggegarkan
Cabaran disambut dengan kesungguhan

Kecemerlangan..kecemerlangan
Kecemerlangan jadi kenyataan

Merah Kuning keberanian
Merempuh segala halangan
Sekali melangkah buktikan kemampuan..

Merah Kuning keberanian
Merempuh segala halangan
Sekali melangkah buktikan kemampuan
Selangor Darul Ehsan..

Selangor...Darul Ehsan...