Welcome to the machine...



Hari pertama aku di tempat kerja baru. Jumlah staf berkali ganda dari tempat lama. Tapi..suasana kerja yang terlalu berbeza. Hampir 180 darjah berpusing. Langsung tak related dengan apa yang aku buat selama ini. Seperti kata Dr. Sakuma dalam cerita Jepun lakonan "awek" aku Nanako Matsushima "Yamato Nadeshiko"..."Manusia akan terasa sesuatu benda itu penting hanya apabila dia sedar dia akan kehilangan benda tersebut.." (terjemahan rawak).

Aku rasa aku dah buat silap lagi kali ni....

Change...We need




*Terasa nak taruk klip ni memandangkan keadaan diri aku yang akan "berubah" tempat kerja tak lama lagi..huhuhu

Bak kata Pakcik Ozzy.."I'm going through changes..."

Maskara Shorties bersama kawan-kawan yang kita suka





Pada sabtu 1 November yang lepas, aku berjaya menghadirkan diri bersama kawan aku untuk melayan tayangan filem pendek di Rumah Pena yang dianjurkan oleh sebuah "sindiket" yang dinamakan "sindiket soljah". Aku sampai time orang tak berapa ramai, so sempat la solat dulu dalam Rumah Pena tu. Kira berjaya gak la aku jejakkan kaki ke Rumah Pena..hehehe



Ikut jadual tayangan mula pukul 8 malam tapi seperti biasa yang berlaku di Malaysia ni, tayangan dimulakan kira-kira jam 8.30 malam. Naik letih aku melayan lagu "Bikin Filem" nyanyian M.Nasir yang diputarkan berulang-ulang demi untuk memberikan mood filem pendek..





Awal-awal lagi dah ditekankan didalam blog mereka ketika promosi filem ini bahawa tiada unsur-unsur komen atau kritik sepanjang tayangan dijalankan. Hanya tayangan semata-mata. Jadi, aku pun layan je la kesemua filem yang ditayangkan. Purata filem durasinya 10 minit je (nama pun filem pendek). Ada yang menyeronokkan dan ada jugak yang "kureng" (biasa la tu).



Yang membuat aku agak kagum ialah mengenai bilangan penonton yang hadir. Pernah gak la aku layari blog penganjur ketika MASKARA yang lepas2 tapi tak de la sebanyak malam minggu tu. Memang kagum aku walaupun promosi hanya melalui internet. Dahsyat giler (bak kata Awie dalam Zombie Kampung Pisang). Ketika di pertengahan majlis, acara diberhentikan untuk memberi ruang kepada pelancaran buku terbaru terbitan mereka iaitu "Romlah: The Untold Story" yang disempurnakan oleh sutradara terkenal seantero Kampung Pisang, Mamat Khalid. Pyan Habib juga ada untuk mengiringi Mamat Khalid. Acara kemudiannya disambung sehingga kira-kira 15 minit sebelum jam 12.00.



Secara keseluruhan, majlis tersebut kira berjaya pada aku yang baru pertama kali menjinakkan diri dalam MASKARA ni. Kalau betul bajet dorang, aku mungkin dapat merasa mee goreng malam tu..hehehe. Tapi, kira penganjur boleh berbangga atas kejayaan mereka malam tersebut. Syabas mere bette..

From Penang With Love..





Huh..diam tak diam raya pun dah habis. Kejap pulak rasanya raya aku tahun ni walaupun rasanya tak la banyak rumah orang aku ziarah.

Dalam musim raya ni sempat jugak aku ke Penang bersama band mates untuk mencuba nasib dalam GBOB (Global Battle Of Band). Result? Tak yah tau la. Tak lepas pun..hahaha.

Lepas tu sempat jugak hadiri majlis Rumah terbuka Kumpulan Bloodshed (tak kenal kumpulan ni? Kalau tahu "srikandi cintaku, tahu la kumpulan ni). Ya..kumpulan ni pun nak buat comeback. Mungkin sesetengah orang akan berkata " ada benda yang best tu hanya boleh jadi sekali je" tapi mungkin kita boleh tengok apa yang mereka ni boleh sumbangkan untuk industri muzik kita yang makin lama makin caca merba ni. Walaupun pun di cop "dinasour" tapi..mana nak carik dinasour zaman sekarang ni kan? haha

Hari terakhir bulan "raya" ni di akhiri pulak dengan Majlis Sambutan Hari Raya kumpulan Wings di Bandar Sunway. Secara jujurnya, aku terasa seronok dengan band2 rock zaman lama ni yang masih nampak semangat perjuangan mereka untuk kekal "bernyawa" dalam arena muzik tanahair ni. Kalau dorang dekat USA, aku rasa masing2 dah ada jet peribadi kot..hahaha. Walaupun diburukkan dengan "attitude" rockstar tapi..hey! sapa yang tak nak hidup macam rockstar? hahaha. Lagi2 bila kita layan filem Mark Wahlberg tu... "Rockstar"

p/s: teringat bila gitarist Lefthanded, Samad meninggal dunia baru2 ni. Penuh dengan ucapan takziah kepada keluarga beliau, belangsungkawa di akhbar dan majalah serta internet dan macam2 lagi penghargaan dan kata2 pujian. Tapi masa hidupnya arwah, rasanya struggle gak dia nak cari rezeki kan? Rasanya tak perlu la ulang skrip yang sama untuk rock band yang lain ..



(Khusus untuk Nad, serius masa Rosdan masuk ni, aku terus teringat sms ko..huhu)



(Show Wings "unplugged" ketika majlis sambutan raya, perasmian kedai EDSCUBA & pelancaran Sayap-Sayap Wings)