Esok hari raya!


Perisytiharan Oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-raja Malaysia Berkenaan Dengan Tarikh Hari Raya Puasa 1429 Hijriah/2008 Masehi

"Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Malaysia mengisytiharkan bahawa tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari Rabu, 1hb Oktober 2008"

Hari raya pun dah di isytiharkan bila..Jadi dikesempatan ini aku nak mengucapkan kepada sesiapa yang terbaca atau terserempak ke dalam blog ni..

*Selamat Hari Raya Aidilfitri
*Maaf Zahir sahaja..(Batin takder rasanya..haha)
*Berhati-hati di jalan raya
*Kalau yang dah tua tu, tak elok nak kumpul duit raya
*Jangan main mercun dekat balai raya
*Pastikan tiada anggota badan yang hilang lepas korang semua balik dari bercuti raya
(perubahan saiz badan tu dimaafkan..haha)
*0-0 la kita..

p/s: Kalau korang nak main mercun gak, pastikan mercun korang macam gambar ni..hehehe

*Gambar-gambar di atas diambil tanpa kebenaran dari fotopages kawanku...Saiful Nazim


Terkenang..

Masa bulan-bulan puasa ni, kebanyakan kita akan terkenang benda-benda yang pernah berlaku masa kita kecik dulu. Time tu la teringat taktik mandi sambil minum air paip, teringat pengalaman kena tangkap dengan polis pasal main meriam (macam nak kenai je?) dan macam-macam lagi la.

Tapi masa bulan-bulan puasa ni pulak aku teringat masa aku darjah IV 18 tahun dulu. Masa tu bukan bulan puasa pun. Masa aku sekolah petang (sekolah agama). Aku boleh teringat akan satu rancangan tv yang pada masa tu, merupakan satu benda yang kuat "influence" dia sampaikan ramai kawan-kawan kelas aku masa tu sanggup ponteng kelas agama semata-mata nak tengok tv.

Tak nafikan pasal cerita ni jugakla yang membuatkan aku suka kat sukan ni. Walaupun dalam siaran tu, heronya adalah pasukan perempuan tapi..apa ada hal kan? Dan aku pernah hampir-hampir nak percaya yang "sommersault berpusing" tu memang benar-benar boleh dilakukan..haha

Sungguh tak kena langsung dengan suasana ramadan yang nak habis ni kan? hehe


Disinari cahaya atas mu..berlian yang "gila"


(Dari kiri Roger Waters, Nick Mason, Syd Barret & Richard Wright)

Antara band-band rock klasik yang memang aku teringin nak tengok dorang perform depan mata dan yang aku berharap supaya dorang boleh reunion balik (pasal ahli-ahli lama semua masih ada) sebelum ni adalah Pink Floyd. Aku masih tak boleh lupa pengalaman aku pertama kali layan Live "Pulse" mereka masa tu dalam bentuk VHS. Kemudian repeat carik vcd dan akhirnya DVD, band mereka adalah antara band yang banyak orang labelkan sebagai "gila" kerana lagu-lagu mereka yang susah nak diterangkan (rujuk album "ummagumma" ataupun 4 album terawal mereka). Ada juga yang melabelkan mereka ni sebagai "genius yang bermain musik".

Tapi aku rasa aku dah boleh melupakan pasal impian aku nak tengok "reunion" dorang ataupun "Live" dorang lagi kerana salah sorang band member, Richard Wright selaku keyboardist Pink Floyd telah meninggal dunia semalam akibat kanser. Beliau mati pada umur 65 tahun. Di ceritakan juga bahawa beliau telah lama bertarung dengan penyakitnya itu dan akhirnya keputusan perlawanan telah ditentukan..

Kematian beliau pasti akan meninggalkan kesan yang bukan sedikit kepada peminat-peminat Pink Floyd. Siapa yang boleh lupa bunyi keyboard yang memenuhi lagu "Shine On You Crazy Diamond" atau "Coming Back To Live"? Juga efek keyboard untuk "The Great Gig On The Sky" ataupun "Another Brick In The Wall Part 1-3". Antara keyboardist & pemain hammond organ yang pada aku terbaik di arena classic rock (sorang lagi John Lord, keyboadist Deep Purple). Dan makin mahal la discography album dorang lepas ni...huhuhu.

Untuk berita asal, klik sini.

(Ketika Live Pink Floyd, 2006)


Remember when you were young, you shone like the sun.
Shine on you crazy diamond.
Now there's a look in your eyes, like black holes in the sky.
Shine on you crazy diamond.
You were caught on the crossfire of childhood and stardom,
blown on the steel breeze.
Come on you target for faraway laughter,
come on you stranger, you legend, you martyr, and shine!
You reached for the secret too soon, you cried for the moon.
Shine on you crazy diamond.
Threatened by shadows at night, and exposed in the light.
Shine on you crazy diamond.
Well you wore out your welcome with random precision,
rode on the steel breeze.
Come on you raver, you seer of visions,
come on you painter, you piper, you prisoner, and shine!

(Shine On You Crazy Diamond I-V)