Corat-coret..hehehe

1. Hari ni (26 Ogos 2008) adalah hari pesta untuk Permatang pauh. Semua orang tau benda tu. Keputusannya? Tunggu je la malam karang. Harap-harap untuk jumlah pengundi seramai 58,000++, keputusan pengundian tak perlu la sampai nak diumumkan ketika TV3 Nightlines..

2. En. Anon dah mula menyukai blog aku. Puncanya? Mungkin posting aku yang agak berbaur "tidak patriotisme". Sampaikan KL Blues Festival pun turut menjadi mangsa.. Dahsyat..hehee. Untuk makluman melayu uitm, aku bukan ahli PAS tapi AHLI UMNO yang bernombor 0348++++. Ko ahli apa? Ooo..lupa. Ko terikat dengan AUKU 174. Tak boleh menyertai parti politik. Takpe. habiskan dulu pembelajaran ko eh?

3. Makin lama aku baca blog yang menyiarkan pendapat berkenaan kuota bukan melayu di UiTM, makin ramai yang aku tengok komen tak guna akal. Siap petik perlembagaan lagi tu (Perkara 153)..huhuhu. Tapi takde lak yang nak petik ayat-ayat al-quran lak kan?

4. Kalau kita lalu depan UiTM Shah Alam, ikut pintu depan, kita akan nampak satu billboard depan air terjun "juta-juta" yang jadi kontroversi tahun lepas tu tertulis "UiTM hak Orang Melayu". Fuh.. Dah ada puak2 lak yang declare UiTM hak melayu. Apa jadi dengan kaum bumiputra yang lain? Kadazan, Murut, Bidayuh, Siam, Orang Asli, Kelabit dan lain2. Kenapa diketepikan hak dorang?

5. Band aku tersingkir daripada satu pertandingan BOTB hasil kelemahan pihak urusetia yang hanya menghubungi aku pada hari yang sama pertandingan bakal berlangsung (lagi 2 jam sebelum pertandingan dimulakan untuk lebih spesifik. Ketika rancangan Top Gear di NTV7). Dan pihak urusetia tu pulak adalah daripada Agensi Kerajaan. Sangat profesional tindakan dorang ni kan? Aku suka.. Kau pun suka? Untuk makluman aku sendiri adalah kakitangan kerajaan. (Tak heran banyak orang kerajaan ni takde akal kan? Kaki dengan tangan je yang ada..hahaha)

6. Rupa-rupanya baru aku tau, aku berkongsi tarikh lahir (tarikh je..bukan tahun) dengan ramai selebriti. Antaranya Tim Burton, Claudia Schiffer dan juga MAWI..WORLD! hahaha.

7. Ramadhan makin hampir, mari kita buang yang keruh, ambil yang jernih. Mana tahu ini ramadhan kita yang terakhir?

Promo : Butterfingers Showcase "Kembali" @ Planet Hollywood


Dapat flyers ni dari member aku aka jiran aku yang dapat "direct" dari orang kuat Planet Hollywood. So, kepada penggemar muzik bawaan Butterfingers dan kepada mereka yang masih mempercayai dan menyokong persembahan berbayar, boleh lah datang memberikan sokongan kepada band ini.

Dan kepada penggemar muzik kugiran rock berirama melayu, korang kena dengar dan dapatkan album ni. Ada sesuatu yang lain dalam album terbaru dorang ni. Cubalah..korang takkan menyesal...

p/s: Kalau ada sapa2 yang nak amik flyers di atas untuk tujuan promosi, silakan. Tiada cas tersembunyi dikenakan..hehehe

Melayu...



Melihat kepada situasi dalam negara sekarang ni, aku suka untuk tampalkan sajak ni dekat blog aku..hm. Semoga boleh menjadi renungan bersama..

-Melayu-

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan.

Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut
Biar mati adat
Jangan mati anak.

Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:
Jawa itu Melayu,
Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu,
Minangkabau memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
Malah mua'alaf bertakrif Melayu

Dalam sejarahnya Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan

Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
tanah sebidang mudah terjual

Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba.
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi
Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri.

Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak.

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan.

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan dihulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut.

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selagi yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran.''

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan
Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka

Nukilan: Usman Awang. 26 November 1999

UiTM di Hatiku...




Berita terkini dari Dataran Shah Alam (12 Ogos 2008 - 9.00 am).

Satu mogok besar-besaran oleh pelajar-pelajar UiTM sedang diadakan di Dataran Shah Alam bermula kira-kira pukul 8.00 am. Mogok ini dipercayai sebagai membantah cadangan daripada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkenaan cadangan membuka kuota UiTM sebanyak 10% kepada bukan bumiputra. Menurut sumber-sumber dalaman, mogok tersebut mendapat restu daripada VC UiTM sendiri..

* Satu kejayaan kepada Alumni UiTM kerana berjaya mengadakan mogok tersebut.

* Betapa kuatnya pengaruh MB baru Selangor, baru berikan cadangan, sudah ada gerakan menunjuk perasaan untuk membantah cadangan beliau.

* Pelik jugak kenapa VC UiTM dengan senang hati meluluskan pelajar-pelajar beliau untuk menunjuk perasaan di jalanan. Kata tiada politik ketika dalam Universiti...

* Satu ketika dahulu, bekas Menteri Pengajian Tinggi, Dato' Mustaffa Mohamad juga pernah mencadangkan untuk membuka MARA dan yang berkenaan dengannya (UiTM, MRSM, IKM) untuk bukan melayu. Takde pulak mogok besar-besaran...

* Salah satu sticker kereta UiTM.."To be the best among the best"..rasanya macam tak sesuai dengan situasi terbaru ni...

(Terkini: Rombongan penunjuk perasaan sedang berarak ke SUK Selangor...)

Terkini..sensasi..

Hahaha.. tak de ape pun yang sensasi sebenarnya. Perjuangan band aku untuk ROTTW Soundstage kandas di peringkat saringan. Setelah banyak post mortem yang dibuat, dapat disimpulkan bahawa band aku ni tak cukup "hype" untuk crowd nak layan. Maklumlah..
guitarist aku tak main lompat-lompat pasal memang musik yang kami bawakkan tak memerlukan lompat-lompat..hahaha.

Ditambah dengan technical problem masa atas stage (cable jack boleh rosak). Nak komplen lebih-lebih pun tak guna pasal benda dah jadi kan? Tapi untuk pengetahuan semua, barang-barang di atas stage semua adalah kepunyaan penganjur dan band tak digalakkan pakai jack cable sendiri. Cam ner tu?

08.08.2008 bersamaan hari jumaat. Dengar cerita ramai manusia yang berebut-rebut nak bernikah tarikh tu. Hari tu jugaklah untuk sesi sarapan pagi, aku diasak dan di"bancuh" dari 3 penjuru oleh member opis aku. Topik "penyeksaan" tak lain tak bukan, kahwin. Tapi kali ni lain macam sampai aku boleh "tersentap"..hehe. Ye la, member aku boleh pulak bukak rahsia yang dah 4 tahun berlalu. Apa lagi, 1st time aku rasa kena basuh sampai merah la telinga..huhuu.

Aku baru beli album "Wings - Naga Keramat". Dan sekarang ni tengah giler-giler layan lagu "sayap illusi"..haha. Memang lagu jiwang. Tapi lirik dia puitis (pada aku). Pelik gak kenapa lagu ni tak dapat "airplay" masa launch album ni dulu?

Hm..sori la kalau entry kali ni macam banyak benda nak cerita sekaligus. Kepala otak aku tak boleh nak fokus sebenarnya..haha. tengok la nanti kalau kepala otak aku dah "centre", aku akan tulis balik ikut bab kot..hahhaa

semakin jauh aku renungi diri
semakin dekat kekasih di hati
dia mentari akulah sinarnya
dia lautan akulah airnya

kalaulah ada selain dari mu
biar ku hancur dan menjadi debu
bila hadir cinta yang satu
tidak ku peduli sejuta pun
menghukum aku dengan dusta
teracap dunia akhirnya
kerana cinta
biar aku di anggap gila wooo...
terbang dengan sayap illusi
bertutur dalam bahasa hati

kalaulah ada selain dari mu
biar ku hancur dan menjadi debu
bila hadir cinta yang satu
tidak ku peduli sejuta pun
menghukum aku dengan dusta
teracap dunia akhirnya
bila hadir cinta yang satu
jangan ditanya siapa dia
tanya dia siapa kita
dan pulang ke mana akhirnya
kerana cinta
biar aku di anggap gila wooo...
terbang dengan sayap illusi
bertutur dalam bahasa hati

oooooooooooo.......

(wings)