Sweet Charity 14 Juni 2008, PWTC - Satu ulasan


Maaf kalau ulasan ni terlewat. Sememangnya disengajakan lantaran banyak tugas hakiki yang perlu disudahkan terlebih dahulu..huhu. Sungguh DBP gaya bahasa yang aku guna ni..hahaha.

Kalau diikutkan aku tak bercadang nak ke konsert ni. Dengan 2 malam layan konsert Wings @ Planet Hollywood (PH), mana nak cari ringgit lagi..huhu. Tapi bila aku dengar sahabat dari seberang tambak, deaf nak turun, aku jadi satu macam punya bersemangat nak pergi konsert ni.

Aku jumpa dia pada pukul 7 lebih kurang kat PWTC. Sebelum tu sempat aku kejar Abang Rosli Mohalim mintak autograf kat LP yang aku bawak (Swat yang punya). Sambil-sambil layan dorang punya gerai cenderahati (dan merabakkan poket sendiri). Nampak jugak kelibat-kelibat artis-artis seperti Bob Lokman (Man of Ceremonies malam tu), Arab (Bila Bulan Berwarna Biru) mundar-mandir di depan pintu masuk dewan.

Aku masuk dewan dalam pukul 8.15 pm setelah menyudahkan urusan yang penting dulu (tiada urusan yang penting selain urusan Tuhan..hehe). Dalam pukul 9.00, Bob Lokman dah mula pegang mic untuk membebel dan seterusnya menjemput kitorang makan. Apa lagi, acara makan-makan pun bermula la. Kesian gak kat orang yang beli tiket RM 73.00. Kalau dorang tau hanya tambah RM 30.00 dorang dapat makan, mesti tak laku tiket RM 73.00 tu..huhu

Acara makan-makan berlarutan hampir sejam lebih. Audien dah mula rasa gelisah pasal lama sangat makan-makan ni. Bak kata deaf, kalau kat Singapore yang mana konsert yang ada "time barrier", organiser mesti akan menggelabah biawak kalau konsert mula lambat dari jadual. Pukul 10.00 pm, Bob Lokman naik atas stage lagi dan mula bersembang pasal sejarah dia & Sweet Charity. Antara ayat dia yang aku tak boleh lupa ialaha "dorang ni berhutang satu dengan saya pasal tu la dorang jemput saya jadi MC malam ni. Pasal dorang la saya langsung terpengaruh dengan mazhab Rock dan sampai sekarang tak boleh nak tinggalkan Rock"..fuh...

Pukul 10.15 pm bunyi keyboard berkumandang menandakan bermulanya lagu "Hilang Gelap Terbit Terang". Masa ni di layar belakang dorang, dipancarkan gambar-gambar dorang masa muda-muda dan masa ni memang terasa nostalgik sungguh walaupun aku memang tak sempat nak kenal dorang masa dorang muda & belum kawin lagi..hehe. "Apa khabar sayang" kemudian menjadi lagu kedua dan masa ni jelas terdengar suara serak-serak Ramli Sarip yang mendayu-dayu (kemudian dapat tahu Ramli sakit tekak malam tu) dan dituruti dengan "Dekatlah padaku". Untuk 3 lagu ni ada terdengar sikit-sikit "humming", mungkin sound engineer belum dapat lagi sound yang betul tapi kemudian semuanya beres.

Layar gergasi kemudian menayangkan VC pelarian Palestine & Myanmar yang menandakan lagu "Pelarian". Kemudian Ramli ada bercakap sebelum menyebut "lagu ini ditujukan kepada Mohd. Nasir Mohamad" dan "Dunia Perlumbaan" kemudiannya berkumandang..

Intro keyboard diikuti dengan bass menandakan lagu "Sejuta Wajah" dimainkan. Masa ni tak dapat dinafikan yang Hamid selaku pemain bass jemputan memang layak menggantikan Arwah Syed Hassan bermain bass untuk Sweet Charity. Masa ni aku agak mengelamun sehingga terdengar suara Rosli Mohalim menyanyikan "lalalalalaaaa, lalalalalalalaaaa, lalalaaaaaaaa". Argh, dorang main "Batu" original version. Terus aku on kamera dan amik VC lagu ni. Ingat lagi konsert reunion 1996, masa lagu ni Ramli Sarip cakap dorang tak pernah main lagu ni Live & masa tu pun lagu ni dorang bawak secara "unplugged". "Ribut 10.59 pagi" menyusul & masa ni Rosli Mohalim dah tukar gitar pakai "Killer" (Akira Takasaki punya brand ni). Punya berapi Rosli Mohalim solo sampai amp gitar dia boleh "blow"..hahaha. Macam cerita "Rock" la pulak..

Lagu "Perjalanan" kemudian dimainkan. AJ kemudian turun ke depan meninggalkan keyboardnya menandakan beliau akan bernyanyi. Solo ala-ala "Santana" berkumandang menandakan lagu "Bagaikan Bermimpi" dimainkan diikuti dengan lagu "Terharu". Intro percussion oleh Kamrul (mamat Nasi Lemak Kopi O TV9) menandakan lagu gelek akan dimainkan. Dengan video awek arab bergelek, intro yang memang best untuk "Zakiah". Masa ni aku tengok bukan budak muda yang kedepan, tapi bapak & atuk budak yang banyak menari di depan stage..hahaha. Ali Mamak siap ikat kepala dengan tuala makan lagi menari kat depan dengan Imuda..huhuu

"Jangan Tunggu Lama-Lama" menyusul dengan intro "double guitar" nya. Wan Ahmad & Rosli Mohalim boleh aku katakan antara 2 pair guitar yang memang sempurna selain Kid-Din. Lepas lagu ni Ramli Sarip mencabar semua lelaki supaya ke depan stage. Apa lagi, menderu la semua ke depan sebelum "Teratai" dimainkan. memang sing-a-long lagu ni. Meremang beb..hehe. "Tahun 2000" dan "Musibah" menjadi pilihan untuk sesi "berat" sebelum ditutup dengan "Kamelia". Habis lagu "Kamelia" semua line-up Sweet Charity hilang ke belakang stage. Bob Lokman ambil alih dan kata"kalau kita panggil dorang ni, dorang akan datang". Apa lagi, aku jerit la "Jalan Malam"...hahaha.

Masrom masuk dan memainkan intro keyboard yang ala-ala "John Lord" diikuti Rosli Mohalim, Wan Ahmad, AJ, Hamid & Rahman Sarbani. Ramli Sarip masuk dan "Lazy" sebuah cover dari Deep Purple dimainkan. Seperti yang dihajati, lagu "Jalan Malam" menjadi lagu encore pada malam tu tapi sayang memori kamera aku kecik. Tak sempat aku nak amik VC lagu tu..huhu

Konsert habis lebih kurang jam 11.45 pm. Sempat aku naik atas stage kutip setlist dorang. Dapat la aku setlist Hamid yang saiz A3 siap "chording" lagi..memang lepas ni aku jamming lagu Sweet Charity la..haha. Ada sesi autograf lepas konsert. Apa lagi, aku keluarkan la apa yang boleh di sign nak kasi dorang. Memang tanggapan aku betul. Lepas aku keluarkan LP aku, semua line-up Sweet Charity tergamam sampaikan Rahman Sarbani nak beli LP "Pelarian" yang aku bawak. Sori bang, ni bukan saya punya. Saya tukang bawak je..huhu. Ramli Sarip hanya mampu geleng kepala tengok LP-LP yang aku bawak. LP solo dia pun ada tu. Lagi la syahdu.

Aku balik konsert malam tu dengan hati yang puas giler. Tahun 2008 ni la aku rasa tahun yang paling kerap aku layan konsert. Dari konsert "Farewell" Toto (habis tour tu dorang terus disband..huhu), konsert ulang tahun Wings @ PH dan terbaru, konsert hari bapa bersama Sweet Charity ni. Tapi aku puas walaupun ringgit pun habis..huhu. Bak kata Ramli "anda semua best pasal masih percaya kepada persembahan berbayar dan datang menyokong persembahan berbayar". Memang malam tu tersengih je aku mengingatkan konsert yang baru habis. Walaupun agak ralat pasal tak dapat tengok semua line-up original Sweet Charity (Syed Hassan dah meninggal) sekurang-kurangnya ada 6 lagi yang masih hidup. Harap-harap dapat lagi tengok konsert dorang dalam keadaan "Mega" pulak. Dengar khabar akan ada konsert ulang tahun ke 40 dorang tahun depan. Harap-harap jadi..huhuhuhu


Untuk gambar, klik sini. Untuk VC Hilang Gelap Terbit Terang, Batu & Kamelia, klik kat tajuk lagu..

Sweet Charity 14 Juni 2008, PWTC


Macam biasa, layan setlist dulu. Nanti ada masa baru review...hehehe

p/s: Kalau aku letak kat e-bay setlist yang siap ber"autograph" ni, agak-agak laku tak? hehehe

Hari Bapa bersama Sweet Charity


Tiket dah beli..lagu tengah hafal..kamera dah di cas penuh bateri..huhu. Konsert ke empat tahun ni yang aku pergi / bakal pergi. Cukuplah kuota konsert aku tahun ni. Lagi-lagi di zaman kenaikan semua benda mahal ni..huhuu.. Apa-apa pun, Deaf, jangan lupa contact aku bila dah sampai KL nanti..haha.

Selamat Tinggal TOTO..


Kenangan aku dengan band ni tak lama. Bermula bila aku selalu ikut member aku pergi praktis dengan band dia untuk masuk kontrak main dekat Pub. Drummer band tu selalu minta nak main lagu band ni. Aku ingat antara kata-kata dia "band ni mantap dari segala sudut. Semua genre dia main. macam band Pub yang buat album".

Antara album yang direkemen ialah "Tambu". Jadi bila aku ada duit, aku cuba untuk cari cd band ni. Jumpa la pulak dan terus aku sambar. 1st impression aku "wow,!". memang band yang mantap. Sound yang sedap. Ada pulak ciri-ciri gitar hero tapi tak keterlaluan. Groove bass & drum yang "melekat"..huhu

Aku kemudian cuba mencari dvd "live" band ni pasal aku memang yakin kalau band-band otai luar negara ni kalau "live" dia lagi menarik dari album (contoh: Pink Floyd Pulse, Led Zeppelin The Song Remain The Same). Kebetulan jumpa dekat Subang SS15 dan kesimpulannya, memang "world". TOTO 25th Anniversary "Live in Amsterdam" memang betul-betul membuatkan aku mula mencari versi audio pula..

Tapi pagi ni bila aku buka blog Deaf, takde perkataan yang mampu aku luahkan. Apa yang aku baca macam seolah-olah mimpi. Kebetulan aku baru khatam untuk kali ke 3 filem "Almost Famous - Untitled (director's cut). Seolah-olah apa yang aku baru tengok tentang pergolakan dan perpecahan dalam band "stillwater" tu dah jadi kat TOTO.

Apa nak buat. Keputusan sudahpun di buat. Lukather telah pun umumkan secara rasmi dalam site beliau. Berkuburlah lagi band yang telah menyerikan arena rock dunia dan syukur aku tergolong antara yang bertuah dapat tengok dorang perform secara "live" masa tour dorang kat Cyberjaya dulu (walaupun tanpa 2 original line-up). So...Farewell TOTO..

p/s:artikel dibawah diambil dari blog deaf yang dipercayai diambil dari website lukather.net.

Steve Lukather - The end of Toto

In several interviews and blogs Lukather made some (little) allusions to the end of Toto. The die heart fans got the message, BUT a lot of people didn’t got the clue and wouldn’t believe that Toto is over before they read it loud and clear from Steve Lukather himself. Here's Luke's announcement about the end of the Toto era.

Steve Lukather: "I would like to make a formal annoucement as I have been barraged by e-mails and speculations on various websites.

The fact is yes I have left Toto. There is no more Toto. I told the guys before the last leg of our tour.
We had some differences in how business was being done. The other fact is that I have been the only guy who was at the first rehearsal till the last gig a month or so ago. When Jeff died part of us all died with him. We pursued it and had some great times. Simon was a champ replacing Jeff at a most difficult time. Bobby was out of the band for 16 years and then came back and you know the other singer stories. Other than Bobby, Joe was the only guy that really fit with us cause he was a high school buddy as well. No offence to Bobby at all.

When Dave retired that was REAL hard for me cause we started the band together. Hell its 35 years if you count High School where the core all met. When Mike fell ill and had to leave that was it for me. If there isnt a Paich or at least one Porcaro how can we even call it Toto? It was bittersweet cause I finally got to tour with my dear friend and musical legend Leland Sklar whom I have known since I was 19 years old. We had some laughs and great times.
Honestly I have just had enough. This is NOT a break. It is over. I really cant go out and play Hold the Line with a straight face anymore. I was 19 when we cut the record. I am 50 now.

I have only the deepest respect for the guys that have been in and out of this band over the years. We had a great run and I owe an awful lot to the experience and the success we had. We hung in there hard despite being the most hated band in the world by most so called "rock critics". We took the punches and kept going. Our old label President Donnie Ienner ruined us in the USA by not releasing our records and not letting us out of our contract for over 10 YEARS! And that really set us back. Why? You have to ask the man himself cause we never knew why. He just didnt like our music or us personally I guess. We will never know.

The USA turned there backs on us and it was very hard for me to keep smiling thru it all. It just sort of festered inside me and I was hurting myself in the process and eventually I had to be honest with myself and I was not happy at all. The guys in the current line-up could not be more different individuals and the only real thing we had in common was music. This was NOT the high school band of brothers that we started in the 70's. We had a magic thing and the same sense of humour and the same views on life. Somehow that was lost. Its not the new guys fault. It is what it is.

I just cant do it anymore and at 50 years old I wanted to start over and give it one last try on my own. As the only original member that had NEVER ever left or missed even ONE gig or recording I figured I might as well do it myself now while I can still get out and do it and have a new record that just came out and a new band that is unreal and a tour booked that will take me thru the end of summer 2009 and beyond. The title of my record says it all. Ever Changing Times.

Today I confered with my soul brother and founding member David Paich on this matter. He wrote me back and he said "We are FREE"! I laughed out loud. I dont think he thought this was Toto anymore either. There are no bad feeling from me to the other guys at all. I wish them only the very very best and all the good things in life and I am sure we will run into each other here or there and it will be hugs and all, hope so anyway. So, there you have it. I hope you will come out to one of my shows and thank you for 31 years of friendship."

stevelukather.net, June 5th 2008