Boring nyer menunggu...



Minggu depan? Aduh..lamanyer..Betul-betul menguji kesabaran la kali ni. Harap-harap jadi la minggu depan..
Hm..

Shed a tear 'cause I'm missing you
I'm still alright to smile
Girl, I think about you every day now
Was a time when I wasn't sure
But you set my mind at ease
There is no doubt you're in my heart now
Said woman take it slow
It'll work itself out fine
All we need is just a little patience
Said sugar make it slow
And we'll come together fine
All we need is just a little patience
Ooh, oh, yeah

Sit here on the stairs
'Cause I'd rather be alone
If I can't have you right now, I'll wait dear
Sometimes, I get so tense
But I can't speed up the time
But you know, love, there's one more thing to consider
Said woman take it slow
Things will be just fine
You and I'll just use a little patience
Said sugar take the time
'Cause the lights are shining bright
You and I've got what it takes to make it
We won't fake it, Oh never break it
'Cause I can't take it

...little patience, mm yeah, ooh yeah,
Need a little patience, yeah
Just a little patience, yeah
Some more patience, yeah
I've been walking these streets at night
Just trying to get it right (Need some patience, yeah)
It's hard to see with so many around
You know I don't like being stuck in a crowd (Could use some patience, yeah)
And the streets don't change but maybe the name
I ain't got time for the game
'Cause I need you (Patience, yeah)
Yeah, yeah well I need you
Oh, I need you (Take some patience)
Whoa, I need you (Just a little patience is all we need)
Ooh, this time....

(words by Guns N Roses)

Er..lagu ni tak de kena sangat dengan kesabaran aku kali ni.. Saje je tampal nak menyejukkan hati sendiri..huhuu

Pemonget Tua..


p/s: Untuk memahami maksud istilah "ponget, sila rujuk sini..


Aku dapat perkhabaran minggu lepas. Dia, ya dia yang aku giler selama ni sedang bermuram durja di pulau nun hujung ke utara. Kisahnya kerana diganggu oleh seorang "pakcik" di dalam pejabat ni. Pakcik yang dari luaran nampak sangat baik, agak kuat ilmu ukhrawi dan takder tendency langsung untuk menggatal. Tapi, tu la dia. manusia memang tak boleh nak di jangka dari luaran. Muka yang baik tak mencermin hati pun baik.

Aku tak dapat nak cerita detail pasal "resource person" aku m.c hari ni. Baru balik dari perlawanan bola antara negeri (untuk jabatan aku jer..). Dengar khabar tahun ni berjaya memperbaiki prestasi berbanding tahun lepas. Berjaya menduduki tempat "ketiga" dari belakang..hehe. Ok la tu. Tahun lepas 2nd last..

Berbalik kepada gangguan yang dialami si "Dia". Pakcik tersebut menghantar mesej-mesej teks yang boleh mengganggu ketenteraman sesiapa juga anak dara (diulang: anak dara) yang menerima nya. Kecuali anak dara tu memang meminati lelaki yang berumur 50-an, mempunyai anak yang sebaya dengan mereka dan .................................(taruk lah ayat sendiri).

Kesan kepada aku? perkhabaran ni berjaya mempengaruhi tidur aku. Aku termimpi-mimpi cerita ini dalam versi aku. Walaupun cerita yang aku dapat tak lengkap. Dan cukup untuk membuatkan aku termenung panjang bila bangun tidur keesokan petangnya..haha. Ape nak cakap? Mungkin pakcik ni sebagai seorang yang kuat pegangan agama cuba untuk menzahirkan kehendak sunnah yang satu tu. Tapi..jangan la kacau yang satu opis. Kan ke orang dah tau..huhu
Damn!



Lost in the sky
Clouds roll by and I roll with them
Arrows fly
Seas increase and then fall again

This world is spinning around me
This world is spinning without me
Every day sends future to past
Every breath leaves one less to my last

Watch the sparrow falling
Gives new meaning to it all
If not today nor yet tomorrow then some other day

Ill take seven lives for one
And then my only fathers son
As sure as I ever did love him
I am not afraid

This world is spinning around me
The whole world keeps spinning around me
All life is future to past
Every breath leaves me one less to my last

Pull me under pull me under
Pull me under Im not afraid
All that I feel in honor and spite
All I can do is set it right

Dust fills my eyes
Clouds roll by and I roll with them
Centuries cry
Orders fly and I fall again

This world is spinning inside me
The whole world is spinning inside of me
Every day sends future to past
Every step brings me closer to my last

Pull me under pull me under
Pull me under Im not afraid
Living my life too much in in the sun
Only until your will is done

(words by dream theater)

Aku & Merdeka..


Dah lama aku tak update blog ni. Bukan tak nak update tapi banyak benda yang nak kena buat a.k.a aku busy..hehehe. Sempena acara nak menjerit "Merdeka" untuk kali yang ke 50 dekat depan Dataran Merdeka secara beramai-ramai dan juga sempena ulang tahun kelahiran aku (hehe) yang sama dengan Mawi (tapi aku tak berapa suka kat dia..), aku tampalkan sajak yang pertama kali aku baca dalam buku "Mat Som" karya Dato' Lat hampir 15 tahun lepas..


"Aku"

Aku warganegara merdeka
Kemerdekaan negara, kemerdekaanku
Kebebasan kepadaku,
Hanya satu beban
Apa pemimpin kata,
Aku ikut sahaja
Akal yang diberi tuhan,
Tak payah digunakan,
Kecuali untuk cari makan
Keraguan dan kerinduan jiwa (jika ada),
Ku bawa berlari,
Berlari dari rumah ke pejabat
Dari pejabat ke rumah
Hingga hilang segala sangsi
Dalam bunyi lantang peti tv
Tiap-tiap malam hari
Sambil ternganga tengok tv
Aku menjilat jari
Begitu sedapnya ayam KFC
Dan aku akan lebih tidak peduli
Aku mahu hidup begini
Seribu tahun lagi

(Saleh bin Joned, 1987)

Untuk Virgorean (betul ke ejaan ni?)..Terimalah..




Bonda in Acoustic





Aku pernah cerita kan aku dulu seorang lepasan "sekolah agama"? Sekolah kami dulu pernah mengeluarkan sebuah album nasyid (hehe) ala2 underground. Tak dijual di kedai2. Cara pengedaran adalah melalui jualan pelajar & ibu bapa. Recording pun dekat studio RTM. Tajuk album tu "Naungan Ilahi"

Dalam album tersebut, salah satu lagu "membunuh" ialah lagu Bonda nyanyian kawan aku.
Lagu ni menceritakan tentang kasihnya seorang anak terhadap ibunya yang sanggup berkorban apa saja untuk dia but at last, ibunya meninggal dunia masa anaknya further study dekat oversea. Lagu ni dulu dalam bentuk asalnya tak mempunyai alatan muzik sebagai iringan. Dinyanyikan beramai-ramai dalam bentuk acah2 "acapella" (tipikal nasyid arrangement).

Semalam member aku dah kasi satu url ni dekat You Tube, menunjukkan lagu ni telah dimainkan balik oleh mungkin salah seorang groupie nasyid sekolah aku ni. Cuma kali ni versi nyer telah dimasukkan gitar (acoustic nasyid??). Terharu jap aku bila tengok klip tu. Ye la...hampir 10 tahun aku tak dengar lagu tu, tetiba je dapat tengok lagu tu dimainkan balik oleh orang yang bukan satu sekolah dengan aku..isk2. Memang rare..Ape pun, kat bawah ni klip lagu tu siap dengan lirik lagi. Aku raser lepas korang dengar lagu ni, mesti korang terus nak carik mak korang nyer..hm. Sayangi mereka selagi ada..

p/s: Tolong maafkan sekiranya nyanyian dibawah ni ada sumbang2 or out of tune. Penyanyi adalah seorang amatur. Dan di hujung lagu akan kedengaran pengumuman dalam bahasa jepun.

p/s: Kredit untuk saudara huzil86



mega nan cerah
kelam tiba2
itu tandanya
ada bencana
saat itu ku sendirian di sisi
kubur bonda sunyi dan sepi
masih terngiang
kata2 nasihat
pedoman dan belaian kasih bonda
tapi kini bonda telah pergi
pergi nya tiada kembali

sewaktu mula ku
melankah dewasa mencari ilmu
tugas utama
ku merantau jauh meninggalkan bonda
akan ku tunaikan hajatmu bonda
tapi di dalam menghadapi cabaran
ku terlupa tugas ku di rantauan
apakah makan minum mu terjaga
adakah nasib mu terbela

oh tuhan ampunkan dosa ibuku
masukkan ia kedalam jannahmu
selamatkan ia dari nerakamu
terangi kuburnya dengan sinarmu
sedih nya hatiku
dibuai mimpi mu
hatiku di alun kecewa dan sengsara
dosaku ibarat air di lautan
hidupku sebagai anak durhaka

oh bonda ampukan kesalahanku
tak tersengaja
ku mengasarimu
hatiku kesal tiada terkira
kau pergi didalam kecewa
tidak ku tertahan
menanggung seksaan
setelah kau tiada
dugaan yg mendatang
ampuni dosaku
redha kan hidupku
kau lah mithali pedomanku

sayu mengenang
saat manis itu
tangan bonda
mengusap pipiku
terpancar senyuman di wajah bonda
agar anak nya beroleh jaya
didikan islam diberi sempurna
walaupun tanpa suami tercinta
yg telah terkorban kerna ilahi tabah menghadapi hidup yg sunyi..