Kacau?

(gambar tiada kaitan dengan entry..)



They say misery loves company
We could start a company and make misery

Frustrated, incorporated
Well I know just what you need
I might just have the thing
I know what youd pay to see

Put me out of my misery
I'd do it for you, would you do it for me
We will always be busy making misery

We could build a factory and make misery
Well create the cure; we made the disease

Frustrated, incorporated
Frustrated, incorporated
Well I know just what you need
I might just have the thing
I know what youd pay to feel

Put me out of my misery
All you suicide kings and you drama queens
Forever after happily, making misery

Did you satisfy your greed, get what you need
Was it only envy, so empty

Frustrated, incorporated
Frustrated, incorporated

Frustrated, incorporated (put me out of my misery)
Frustrated, incorporated (Id do it for you, would you do it for me)
Frustrated, incorporated (forever after happily)
Frustrated, incorporated (making misery)


Hari ni mood aku tetiba rasa tak stabil. Bercampur-baur..kecewa pun ada, marah pun ada, suka pun ada.. Tak tau ape sebenarnya yang bermain dalam kepala otak aku ni. So, aku simpulkan benda ni adalah "Misery" dan secara otomatik lagu dari "Soul Asylum" ni bermain-main dalam kepala otak aku. Aku rasa lirik lagu ni boleh men"describe" segala perasaan yang tengah bermain-main dalam otak aku ni. Dan pasal tu la jugak, aku dengan segera-geranya men"download" lagu dan liriknya sekali. Hm..kacau-kacau..


Azam...



Diam tak diam, hari ni hari terakhir dalam tahun Hijrah. Jatuh pula pada hari Jumaat, penghulu segala hari. Tapi macam biasa la. Berapa kerat saja dari kita yang peka dengan tarikh ni. Kebanyakan akan lebih mengingati tahun "omputeh" ni dari tahun Hijrah kerana kebiasaan nak masuk tahun baru mesti ada konsert, bunga api kan? Pastu siap orang "wish" berbagai-bagai dan kebiasaan nya talian telefon bimbit mesti "jamm" malam tu. Kengkadang pukul 4 pagi baru terima sms yang dihantar pukul 11 mlm tadi (biasa buat ni..)

Benda yang tipikal tiap kali bab tahun baru ni ialah azam. Bukan Mohd. Nor Azam tetapi "Azam". Atau dalam bahasa lainnya, cita-cita atau sasaran. Masa ni la banyak azam-azam yang kita dengar macam "nak berhenti merokok", "nak carik jodoh" dan macam-macam lagi la. Tapi tu la..kebanyakan orang akan menanam azam dalam diri dorang ni ketika tahun masehi ni, bukan pada tahun Hijrah. Yang dorang ingat tahun Hijrah ni ialah peristiwa Nabi Muhammad S.A.W berhijrah dari kota Mekah ke kota Madinah.

Aku tak nak membebel pasal azam ni tapi motif utama aku hanyalah nak mengucapkan "Selamat Tahun Baru" 1428 Hijrah. Semoga segala yang menanti dan yang akan berlaku tahun ni akan lebih baik dari tahun lepas. Itu aje..haha. jom nyanyi ramai-ramai..

Satu Muharram detik permulaan
Perkiraan tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan umat Islam
Dari kota Mekah ke kota Madinah

Atas keyakinan dan Iman yang teguh
Kaun Muhajirin dan Ansar bersatu
Rela berkorban, harta dan nyawa
Demi menegakkan Islam tercinta

c/o (ramai-ramai)
Hijrah itu pengorbanan
Hijrah itu perjuangan
Hijrah itu persaudaraan
Hijrha memupuk perpaduan

Oleh itu mari semua
Kita sambut Maal Hijrah
Tingkatkan semangat perjuang syiar Islam
Untuk sepanjang zaman (faded..)

Metal: Perjalanan Seorang "headbanger"



Heaven & Hell

Sing me a song, you're a singer
Do me a wrong, you're a bringer of evil
The Devil is never a maker
The less that you give, you're a taker
So it's on and on and on, it's Heaven and Hell, oh well

The lover of life's not a sinner
The ending is just a beginner
The closer you get to the meaning
The sooner you'll know that you're dreaming
So it's on and on and on, oh it's on and on and on
It goes on and on and on, Heaven and Hell
I can tell, fool, fool!

Well if it seems to be real, it's illusion
For every moment of truth, there's confusion in life
Love can be seen as the answer, but nobody bleeds for the dancer
And it's on and on, on and on and on....

They say that life's a carousel
Spinning fast, you've got to ride it well
The world is full of Kings and Queens
Who blind your eyes and steal your dreams
It's Heaven and Hell, oh well
And they'll tell you black is really white
The moon is just the sun at night
And when you walk in golden halls
You get to keep the gold that falls
It's Heaven and Hell, oh no!
Fool, fool!
You've got to bleed for the dancer!
Fool, fool!
Look for the answer!
Fool, fool, fool!

Aku skarang ni cukup rajin dengar balik lagu ni. Ini semua gara-gara baru lepas layan dvd "Metal: A headbanger's Journey", jiran aku punya. DVD ni menceritakan pasal sejarah dan asal usul serta perkembangan muzik metal dari kacamata seorang "metalian" yang juga pemegang ijazah sarjana muda "Anthropology", Sam Dun. Part lagu ni keluar masa dia menemuramah vokalis otai tu, Ronnie James Dio menanyakan asal usul lagu ni. Ronnie dalam jawapannya menerangkan secara berfalsafah bahawa "syurga dan neraka" tu ada kat atas dunia ni juga. terpulang kepada manusia untuk mengikut jalan ke syurga atau ke neraka. Hm..satu jawapan yang bagus dari seorang "old-timer".

Juga memuatkan temuramah dengan Alice Cooper berkenaan pengalaman beliau bersama-sama peminat Black Metal kat Sweden dan Norway. Agak sinis jugak jawapan si Cooper ni pasal mat-mat black metal tu..haha.

Aku tak berniat nak review dvd ni. tapi kalau korang terjumpa dvd ni, korang mesti tengok dvd ni baru korang boleh mengatakan korang ni betul-betul seorang metal..hahaha. Juga dimuatkan dalam dvd ni, interview dengan Dee Snider (Twisted Sister) pasal kontroversi dia ngan Tibby Gore (bini Al Gore tu), Slipknot, Tom Morello, Lemmy Motorhead, Mayhem, Tony Iommi, Bob Ezrin (produser Pink Floyd ni!), Korn dan banyak lagi yang aku dah lupa. Carik jangan tak carik..

p/s: Ijan, kalo berani kita jamming "heaven and hell" ni la..hahaha

Akhirnya


Assalamualaikum, Peace Be Upon You..
Akhirnya setelah sekian lama hanya menjadi pembaca setia blog, aku dah berjaya membuka akaun blog..haha
Mungkin lepas-lepas ni aku akan menulis apa-apa yang berlaku disekeliling persekitaran aku. Samada yang baik ataupun yang buruk. Muzik, filem, kehidupan..Tetapi dari pandangan aku la. Jadi, kepada sesiapa yang membaca nukilan ini, tahniah kerana anda adalah manusia yang beruntung dapat membaca nukilan pertama dari aku...Enjoy..